Am avut un an greu, în care am muncit pe rupte și nici măcar bani de-o vacanță nu mi-au rămas. Nu știu cum să vă spun, dar la mine totu-i până la concedii, dacă nu-mi permit să le fac unde vreau, mi se aprinde beculețul. Beculeț am zis? O instalație ornamentală care să lumineze tot orașul mi s-a aprins zilele acestea, când am vrut să îmi planific vacanța la schi și am constatat că Elveția nu mai e de nasul meu de când avem o mulțime de credite. Așa am ajus să caut idei de afaceri profitabile pe Internet, statutul de salariat văd că îmi limitează drastic posibilitățile de distracție. Am găsit o franciză tentantă și sunt sigură că ar putea exista o chimie între mine și viitorul meu business, așa că am avut o discuție serioasă cu soțul meu.
– Iubitule, vreau să îmi deschid o afacere. Să fie a mea, să nu mai am șefi, să fiu pe cont propriu și să avem bani să vizităm lumea.
– Scumpo, dar tu nu știi nimic despre afaceri.
– Adevărat, dar au dezvoltat-o alții pentru mine. Va fi chiar de succes.
– Sunt curios de unde ai dintr-o dată idei de afaceri.
– De pe Francize.ro, de unde altundeva? O să facem un restaurant.
– Scumpo, nu-s nici Moș Crăciun nici Warren Buffett. Știi că trebuie să plătești pentru franciză, da? Hai să ne uităm împreună.
– Deschide laptopul și tastează cuvântul magic francize.ro.
– Îmi place, am găsit ceva mai interesant decât tine. Franciza Studio 20 Videochat. Scrie aici că este în în plină expansiune în România și că e una dintre puținele afaceri care îți pot oferi o rentabilitate ridicată, recuperare rapidă a investiției și perspective pozitive pe termen mediu și lung. Asta e franciza noastră!
– Poate a ta, nu vorbi la plural. Eu am ales altceva. Cum îți sună franciza BOCO?
– Nu e un bistro la care am mâncat în Franța? Dacă nu mă înșel, și-n Belgia.
– Bingo! Au și în Elveția. E un bistro cu 3 stele Michelin, dar cu prețuri accesibile. Aducem în țară primul restaurant cu stele Michelin, baby.
– Știam eu că nu ai gusturi proaste.
– Ți-am zis că dăm lovitura. Rețetele sunt create de opt dintre cei mai buni bucătari din Franța, toți cu câte 3 stele Michelin. Gusturi fine, mâncare rafinată, experiențe culinare, standarde înalte, afacere la cheie.
– Și care este șmecheria? Prin ce ne vom deosebi de alții?
– Toate ingredientele sunt organice, certificate, de cea mai bună calitate. E o afacere de succes, testată și garantată. Rețetele inventate de bucătarii de top din Franța, le vom găti aici. Și încă ceva. BOCO oferă condiții excelente pentru corporatiști și pentru mediul de business.
– Minunat! Să mă gândesc unde l-am putea face și cum să îl amenajăm.
– Nici să nu-ți treacă prin cap! Când spui franciză, totul este gândit de ei. Concept, strategii, plan de marketing, amenajarea, locația ideală. Totul.
– Mai bine! O să le oferim clienților o bucățică din Franța, în centrul Bucureștiului. Cât spuneai că va costa franciza aceasta?
– Între 150.000 și 200.000 de euro. Nu te speria, include taxa de franciză, cheltuielile de amenajare, dotarea restaurantului cu tot ce trebuie, partea de software și hardware și pregătirea noastră și a personalului. Ne asigură suportul pentru toate nivelurile de dezvoltare a businessului.
– Cam scump, dar nu sună rău deloc. Nu înțeleg, de ce nu deschidem un start-up, o afacere pe care să o dezvoltăm singuri și începem cu bani mai puțini, apoi, pe parcurs o ridicăm.
– Vezi că nu ai înțeles nimic? Exact aici este șmecheria. Noi cumpărăm un brand puternic pe piață, oamenii ne instruiesc, că nu ne pricepem, ne asigură suportul legal și operațional, planul de dezvoltare și strategiile testate de ei și mergem la sigur, nu o mai luăm pe bâjbâite. În plus, afacerea noastră ar putea să nu meargă, cu o franciză totul este win-win, riscul de a pierde banii e redus. Iar bucătarii cu stele Michelin sunt extrem de flexibili, își pot adapta conceptul la specificul românesc. Tot ei, asigură setarea lanțului de producție pe piața locală și accesul permanent la rețetele dezvoltate de chefii lor din rețeaua BOCO.
– Adică vom face mici cu stele Michelin?
– Eu vreau să aduc aici elita și tu faci mișto de mine? Și încă o chestie tare. Am putea deveni furnizori pentru liniile aeriene și asigurăm mâncarea clienților care aleg să zboare cu companiile noastre. Le vom oferi cele mai bune și mai naturale produse, la prețuri accesibile. Ba chiar putem deschide un local în aeroport.
– Sigur!!!!
– Ești cam sceptic. Să știi că și cei de la franciza BOCO se află în discuții cu companiile aeriene din Franța. Până la urmă, calitatea contează. Sigur vor accepta și ai noștri, toată lumea s-a săturat de clasicele sufertașe din avion.
– Și care sunt pașii, te-ai interesat?
– Bien sûr! E la fel de simplu cum spui bonjour. E nevoie de o cercetare preliminară pentru deschiderea francizei, adică ce am făcut noi acum. Primul pas l-am bifat. Apoi, francize.ro ne oferă documentația de informare precontractuală, respectiv informațiile despre francizor și o analiză financiară de tip profit-pierdere. Bugetul de venituri și cheltuieli, cum ar veni. După care, facem frumos o vizită în Franța, ne cunoaștem partenerii de afaceri, discutăm cu ei și stabilim toate detaliile. Urmează planul 4, unde de bag pe tine la înaintare să negociezi cu francizorul și să stabiliți un plan de acțiuni concrete pentru afacere și lansarea ei, apoi semnăm contractul și ne apucăm de treabă.
– Nu pare prea complicat. Și apoi?
– Apoi facem creditul la bancă. Et après, bon appétit!
Articol scris pentru proba 17 a concursului SuperBlog 2017.
Sponsorul probei: Francize.ro
Leave a Reply