Advertoriale

Femeile puternice sunt promovate de RAO

By November 6, 2017 One Comment
Benazir Bhutto Editura RAO

După 8 ani de exil în Dubai, mă întorc plină de speranță în Pakistan. Cunosc toate pericolele legate de revenirea într-un stat aflat sub dictatură militară, dar mi le asum și vreau să îmi transform țara într-una democratică, așa cum am mai reușit o dată. Îmi place să văd că lumea nu m-a uitat, că mii de susținători poartă tricouri albe pe care scrie numele meu și mă așteaptă în aeroportul din Karachi. Ei știu că m-am întors să îi salvez cu prețul vieții și mă însoțesc în drumul spre casă.

Exploziile puternice ale unor bombe îmi reamintesc că mă aflu pe un teren ostil. Pe geam văd îngrozită cadavrele tinerilor din alaiul care mă urmează, împrăștiate pe drum. Miroase a sânge și a praf de pușcă. Sunt aici să pun capăt terorismului. Atentatul îndreptat asupra mea reflectă clar conflictul dintre Islam și democrație. Îmi place să cred că voi găsi o soluție la aceste polemici despre drepturile omului, Islam vs Occident sau rolul femeilor în societate. Prea mulți musulmani se simt acuzați de greșeli pe care nu le cunosc, invocate de legi neștiute de nimeni. Sunt judecați de magistrați lipsiți de moralitate, exact ca în ”Procesul” lui Franz Kafka și se simt nedreptățiți. Legile strâmbe sunt făcute de funcționari și lideri corupți, lipsiți de contactul cu societatea, iar asta trebuie să înceteze.

Hotul de carti Editura RAO

Sutele de morți din jurul meu, mi-au amintit de naratorul din Hoțul de cărți al lui Markus Zusak. Am respins din start ideea, eu nu sunt un mesager al morții, am venit aici pentru o cauză bună. Nu vreau ca generalul Musharraf să câștige alegerile. Sistemul sapă groapa unei națiuni și duce la dezastrul unei lumi întregi, cum bine scrie Zusak. În plus, la fel ca Liesel Meminger sau Rudy, și copiii din Pakistan trăiesc sub aceeași teroare. Nu se bucură de copilărie, se maturizează prea repede și sunt racolați de teroriști. De aceea m-am întors, asta vreau să schimb.

Nu am putut dormi deloc azi-noapte. Modul ”exploziv” în care am fost primită, m-a pus pe gânduri. Știu că îmi risc viața, dar prea mulți oameni nevinovați sunt supuși terorii. Asemenea tinerelor din Povestea Faridei și copiii din țara mea știu mai multe despre război, arme și locuri în care se pot ascunde în timpul bombardamentelor, decât despre școală, vacanțe sau cărți de povești. La fel ca ele, sunt supuși unor atrocități inimaginabile. Știu că numai de mine ține să schimb ceva. Chiar dacă am fost amenințată de la sosire și primită cu ostilitate, nu mă voi lăsa intimidată de generalul Musharraf.

Da, femeile sunt puternice și pot lupta pentru drepturile lor. Extremismul politic sau religios și cel privind orientarea sexuală sunt subiecte care vor manipula mereu lumea. Important însă, este să ne urmăm calea și să ne cunoaștem drepturile, să nu îi lăsăm pe alții să ni le încalce. Perceptele Coranului cer ca femeile să se îmbrace modest, dar nu le pretind să își acopere fața. Cu toate acestea însă, liderii musulmani interpretează Cartea Sfântă după propriile interese. Ne place să îi judecăm pe alții, fără să ne privim în oglindă. Ne place să aruncăm cu pietre. Nu voi uita cum a avut curajul să se metamorfozeze Einar Wegener în Lili Elba, artistul încurajat de soția sa să se transforme complet din bărbat în femeie și a făcut prima operație de schimbare de sex în 1930. ”Daneza” lui David Ebershoff ar trebui să le dea de gândit multora dintre cei care susțin că homosexualitatea este doar un moft. Două femei puternice. Greta, dispusă să renunțe la soțul pe care îl iubea pentru a-și găsi identitatea sexuală și Lili, determinată să facă operații dureroase pentru a deveni ceea ce știa că este. Despre asta este vorba. Evoluăm, luptăm, ne asumăm riscuri. Trebuie să facem ce ne place și să ne urmăm drumul, indiferent câte piedici ne sunt puse.

În cartea pe care o scriu, Reconcilierea: Islamul, democrația și Occidentul îmi place să pun evenimentele istorice acolo unde le este locul, să spun lucrurilor pe nume, deși atât Orientul cât și Occidentul preferă să ascundă multe greșeli pe care marii lideri ai lumii le-au făcut.

Notă: Fostul premier pakistanez Benazir Bhutto, ale cărui gânduri le-am exprimat într-un mod personal în acest articol, a fost asasinat pe 27 decembrie 2007, la două luni după reîntoarcerea sa în Pakistan. Bhutto a a încercat toată viața să oprească radicalismul islamic și a susținut importanța dezvoltării unui stat democratic. A fost o femeie puternică și curajoasă, care și-a sacrificat libertatea și viața pentru ca în țara ei să fie democrație. Despre libertate, reconciliere, educație și puterea de a alege, despre recunoașterea valorilor personale, lupta pentru evoluție și pentru respectarea drepturilor omului este vorba în toate cărțile pe care le-am ales pentru acest articol.

Articol scris pentru proba 16 a concursului SuperBlog 2017.

Sponsorul ediției, Editura RAO.

Share

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter