Vacante de vis

3 zile perfecte în Barcelona și un itinerariu prietenos pentru copii

By June 20, 2018 No Comments
Pasarela Rambla de Mar

Barcelona este cel mai frumos oraș din Europa pe care l-am vizitat până acum. Cum să vă spun, e precum sărbătoarea de Crăciun. Atmosfera este veselă, totu-i plin de culoare și surprize, iar la orice pas descoperi atracții deosebite. În plus, capitala Cataloniei este extrem de bogată din punct de vedere cultural. Tocmai de aceea, trei zile sunt insuficiente pentru a vedea tot ce poate oferi. În funcție de pasiuni și preferințe, fiecare turist poate alege ceea ce îl interesează, iar domeniile sunt extrem de variate și pornesc de la artă, istorie, arhitectură sau știință și ajung până la cel maritim, la sport sau război. Practic, este imposibil să le vezi pe toate chiar și într-o săptămână de vacanță în frumosul oraș spaniol.

De ce un tur de trei zile în Barcelona? Pentru că am o colegă care va pleca în curând în concediu împreună cu familia și m-a rugat să îi fac un traseu cât mai prietenos pentru copii, care să nu fie excesiv de obositor. Ce să zic, să vizitezi Barcelona fără să faci bătături este practic imposibil. Dar am realizat un itinerariu care să acopere cele mai importante atracții turistice, de la arhitectura uluitoare a lui Gaudi până la Magic Fountain și obligatoriu Muzeul de Științe.

Recomandări înainte de a pleca de acasă:

1.Cumpărați online carduri de transport nelimitat pentru 3 zile, pentru a scăpa de o grijă. În plus, dacă le luați de pe Internet beneficiați de 10% reducere. Hola BCN pentru adulți costă 19,80 euro, iar copiii până la 4 ani circulă gratuit. Nu mă întrebați dacă de la această vârstă minorii devin brusc adulți, că nu am făcut eu regulile. Aceste carduri sunt valabile doar pentru transportul public cu autobuzul și metroul și-s extrem de utile pentru că veți salva timp.

2.Știu că este cald în Barcelona, dar nu plecați de acasă fără un rând de haine decente, dacă știți că veți intra în Sagrada Familia. Fiind o biserică catolică, nu sunt permise decolteurile și umerii goi, fustele mini sau pantalonii scurți.

3. Asigurați-vă că aveți la voi cea mai comodă pereche de încălțăminte, pentru că veți merge mult pe jos, chiar dacă ați achiziționat cardurile de transport.

4. Credeți-mă, o să faceți sute de poze. Verificați memoria telefonului dacă nu aveți un aparat foto și asigurați-vă că aveți suficient spațiu. În caz contrar, cumpărați un memory stick să fiți siguri că nu va trebui să vă zgârciți la numărul de fotografii.

5. Încă o precizare și pornim prin Barcelona. Tot înainte de a pleca de acasă, cumpărați biletete online pentru toate atracțiile pe care v-ați decis să le vizitați și veți scăpa de statul la cozi. Atenție mare să respectați ora pentru care ați făcut rezervarea, în caz contrar nu mai sunt valabile.

Ziua 1

La Rambla

Ce poate fi mai frumos în prima zi de vacanță decât să faceți o plimbare pe celebrul Bulevard La Rambla? Este o zonă de promenadă situată în centrul orașului în care vă puteți bea cafeaua în timp ce priviți atmosfera vibrantă a orașului. Bulevardul are o lungime de 1,2 km și se întinde de la Portul Vell până în Piața Catalunya. Dacă ați terminat cafeaua este timpul să mergeți spre port.

Muzeul figurilor de ceară

Aproape de capătul Bulevardului Rambla, pe partea stângă este Muzeul figurilor de ceară. Veți descoperi acolo toate personajele celebre din istorie, cinematografie, muzică, desene animate sau arte plastice. Intrarea costă 15 € pentru adulți și 9 € pentru copiii între 5 și 11 ani. Biletele le puteți procura și online.

Monumentul lui Columb

Chiar în capătul celebrului La Rambla, veți observa o coloană de 60 de metri înălțime. Este monumentul dedicat lui Cristofor Columb, pe care catalanii îl numesc ”Mirador de Colom”. Vă recomand să urcați cu liftul până în vârf, de unde puteți vedea orașul în toată splendoarea lui. Biletul pentru adulți costă 5.50 €, iar pentru copii până în 13 ani, 4 €. Construit în 1888, acest monument a fost proiectat pentru ca toată lumea să știe că faimosul Cristofor Columb a informat familia regală spaniolă că a “descoperit” America.

Acvariul din Barcelona

Acvariu Barcelona

Dacă mergeți din dreptul Monumetului lui Columb direct spre mare pe Rambla de Mar, o pasarelă spectaculoasă, veți observa o peninsulă. Acolo este o zonă cu magazine, dar sunt și multe restaurante la care puteți mânca dacă vi s-a făcut foame între timp, iar în capăt veți găsi Acvariul. Pentru adulți, intrarea este 20 € iar pentru copiii între 5 și 10 ani, 15 €. Și aici biletele pot fi cumpărate online.

Muzeul Picasso

La ieșirea din Acvariul Barcelona nu vă mai întoarceți pe pasarelă, mergeți prin Plaça de l’Ictineo, un parc enorm în care puteți face și un picnic dacă ați obosit și  apoi vă îndreptați către Muzeul Picasso. Dacă mergeți pe jos, în drum spre muzeu veți găsi Basilica of Santa Maria del Mar, care are o arhitectură deosebită. Construită în stil gotic în secolul al XIV-lea, biserica o să vă sară cu siguranță în ochi, prin frumusețea ei. În capătul celălalt al străzii este Muzeul Picasso, pe care sunt convinsă că și copiii îl vor aprecia. Ideal este să estimați ora la care veți ajunge și să cumpărați biletele online. Pentru adulți, biletul costă 12 €, iar minorii sub 18 ani au intrarea gratuită. Dacă ajungeți acolo joia, intrarea este liberă și pentru adulți, între orele 18 și 21.30, dar nu uitați să le comandați biletele de pe site, cu 4 zile înainte de a ajunge la muzeu.

Muzeul de Ciocolată

Muzeu Ciocolata Barcelona

Vrei calule ovăz? După atâta alergătură, nimic nu poate fi mai plăcut pentru adulți și copii, decât un muzeu de ciocolată. Unde mai pui că biletele constau în tablete de ciocolată. Toate exponatele sunt realizate impecabil, iar acolo am reușit să surprind cel mai bine celebra salamandra realizată de Gaudi, devenită simbolul Barcelonei.

Muzeu Ciocolata Barcelona

Nu ratați ciocolata caldă de la cofetăria din incinta muzeului! Este cea mai bună pe care am mâncat-o vreodată. Da, nu am greșit, am mâncat-o pentru că nu o poți bea, este atât de groasă încât trebuie folosită lingurița. Intrarea costă 6 € pentru adulți, 5,10 € pentru copii și studenți și este gratuită pentru copiii sub 7 ani.

Arcul de Triumf și Parcul Ciutadella

Știu că v-am alergat și sunteți lihniți de foame. Găsiți lângă Muzeul de Ciocolată câteva restaurante în care vă puteți odihni. O porție generoasă de fructe de mare sau o paella ca la mama ei, vă ajută să uitați de oboseală. Mai aveți două obiective și vă las. Este păcat să ratați Arcul de Triumf și o plimbare pe aleile Parcului Ciutadella, dacă tot vă aflați în zonă. Dacă ați dat chek-in și la acestea, este momentul să vă îndreptați spre hotel și să vă răsfățați la o terasă cu un Sangria sau un Mojito ori cu o limonadă și să discutați despre această zi încărcată.

Ziua 2

Sagrada Familia

Această zi am rezervat-o, printre altele, pentru două dintre cele mai importante obiective turistice din Barcelona, realizate de celebrul arhitect Antoni Gaudí. Sagrada Familia este inclusă în Patrimoniul UNESCO și reprezintă o adevărată experiență pentru vizitatori. Templul este uluitor, atât în interior cât și pe exterior. Dacă alegeți să îl vizitați, cumpărați din timp bilete online și asigurați-vă că ajungeți cu acolo cu 15 minute înainte de ora programată. Intrarea costă 15  € pentru adulți și 13  € pentru studenți, dar este gratuită pentru copiii sub 11 ani. Dacă vreți să vizitați și unul dintre cele două turnuri deschise pentru turiști, ”Fațada Nașterii” și ”Fațada Patimilor”, prețul este de 29  € pentru adulți și 27 pentru studenți, iar copiii până la 11 ani au intrare liberă.

Dacă vă pasionează arhitectura lui Antoni Gaudí găsiți în acest articol multe alte clădiri realizate de artistul catalan, pe care le puteți vizita în Barcelona.

Parcul Güell

Barcelona

La o distanță de 30 de minute de Sagrada Familia cu autobuzul 92, timp în care vă puteți odihni, se află o altă lucrare impresionantă proiectată de Gaudí, Park Güell. Biletele sunt mai ieftine dacă le achiziționați online, respectiv 7,50 € pentru adulți și 5,25 € pentru copiii între 7 și 12 ani, iar pentru cei mai mici intrarea este liberă. Vă asigur că este cel mai frumos parc pe care l-ați văzut vreodată, este un loc de poveste și merită să faceți un drum până acolo.

Muzeul de Științe naturale CosmoCaixa Barcelona

Muzeu Stiinte Barcelona

Am mers la multe muzee de știință, inclusiv la cel din Londra, dar niciunul nu este la fel de spectaculos precum cel din Barcelona. Se află la o distanță de 40 de minute cu autobuzul 92 de Parcul Güell și vă asigur că n-o să mai reușiți să scoateți copiii de acolo. Situat într-o clădire cu o arhitectură modernistă, muzeul este atât de atractiv, încât puteți petrece mai bine de jumătate de zi. Există acolo o cafenea și un restaurant, așa că nu trebuie să vă grăbiți să ieșiți din clădire dacă vi se face foame sau sete. Printre cele mai importante expoziții sunt Pădurea inundată, care recreează 1.000 m2 dintr-un ecosistem al pădurilor tropicale amazoniene și prezintă specii de animale și plante tipice zonei, Zidul Geologic, care cuprinde șapte secțiuni spectaculoase de roci reale, care ilustrează diferitele structuri geologice ale lumii, și Camera Matter, o călătorie entuziastă prin evoluția materiei și a vieții de pe planeta noastră. Planetariul te invită să faci o călătorie prin spațiu și timp, printre stele și planete. Pentru copiii cu vârsta până la 16 ani intrarea este gratuită, în timp ce adulții vor plăti modica sumă de 3,80 € pentru biletele cumpărate online și 4 € dacă le luați direct de la muzeu. 

Castel Montjuic

Dacă nu sunteți foarte obosiți și vă mai țin picioarele, recomand o vizită la Castelul Montjuic. Intrarea costă 5 € și vă oferă o vedere panoramică asupra orașului.

Fântâna Magică

Magic Fountain Barcelona

Așa cum îi spune numele, este magică și reprezintă un must-see în Barcelona. Pe timpul verii, fântâna funcționează de miercuri până duminică, între orele 21.30-22.30. Ideal ar fi să ajungeți cu cel puțin jumătate de oră înainte de începerea spectacolului de apă, lumini și muzică pe care această atracție îl oferă și să vă găsiți un loc pe treptele din dreptul ei.

Haideți, că nu v-am obosit prea mult astăzi, așa că mai aveți timp de un Mojito la o terasă și de o cină ușoară. Poftă bună!

Ziua 3

Mercat de La Boqueria 

Mercat de la Boqueria

Începeți ultima zi cu o vizită pe La Rambla și intrați în piața istorică a Barcelonei. Beți un fresh, cumpărați niște fructe proaspete sau uscate și faceți ultimele cumpărături înainte de plecare, dacă vă tentează produsele tradiționale. Nu uitați însă să admirați arhitectura clădirii La Boqueria, care are o vechime de 800 de ani.

Cartierul Gotic – Barri Gothic

Nu puteți pleca din Barcelona fără să explorați cartierul Gotic. Așa cum sugerează numele, clădirile sunt înalte și construite în stil gotic, cu străzi înguste, medievale și încărcate de istorie. Situat la 700 de metri de ”La Boqueria”, cartierul Gotic este centrul istoric al orașului. Acolo veți descoperi și Catedrala Barcelona numită ”La Seu”.

Plaça Reial

Lampost Placa Reial Barcelona

La întoarcerea din Cartierul Gotic puteți lua o pauză de masă în Plaça Reial sau Piața Regală. Studiați cu atenție ”Fântâna celor trei Grații” și cele două felinare cu câte 5 brațe, toate realizate de arhitectul Antoni Gaudí. Aici, prețurile sunt mai mici decât pe La Rambla și restaurantele sunt foarte căutate de turiști.

Passeig de Gràcia, Casa Batlló și Casa Milà

Încă 2 kilometri și vă las să vă trageți sufletul până plecați acasă. Parol! Nu de alta, dar este păcat să nu vedeți cele mai îndrăgite case realizate de arhitectul Antoni Gaudí și să vă plimbați pe elegantul bulevard Passeig de Gràcia. Casa Batlló și Casa Milà sunt spectaculoase atât pe exterior cât și în interior, iar acoperișul lor este de-a dreptul impresionant.

Gata, declar minivacanța încheiată! Știu că ați mers mult, v-am avertizat de la început, dar durerea de picioare trece și veți rămâne cu amintirile și cu fotografiile. Nu-mi spuneți că nu v-a plăcut, că nu vă cred. Înainte de a pleca spre aeroport, mai beți un Mojito sau un pahar de Sangria, că n-o să vă mai întâlniți cu ele așa cum sunt în Spania, prea curând. Drum bun și vacanță frumoasă!

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter