Agora

Bolnavii de cancer mor, iar autoritățile aduc lăutarii. Suntem personajele unui banc sinistru.

By September 18, 2017 No Comments

Festivaluri de sute de mii de euro, nicio investiție în sănătate.

300.000 de euro au cheltuit vara aceasta autoritățile județene din Constanța pentru festivalurile vinului și berii, dar mai nimic pentru sănătate. Și aceasta, în condițiile în care mii de bolnavi de cancer iau calea Capitalei pentru a se putea trata, iar noi nu avem nici măcar un aparat amărât de radioterapie sau un computer tomograf. Probabil, aleșii se gândesc să murim fericiți, dacă tot nu sunt în stare să doteze cea mai importantă unitate sanitară din Dobrogea, cu aparatură pentru secția de oncologie.

Autoritățile stau cu bolnavii și cu morții la poartă, dar s-au învățat să calce pe cadavre.

În orice familie, când au probleme grave de sănătate copilul, soțul sau nevasta, prioritatea este însănătoșirea celui bolnav. Dacă este vorba de cancer sau alte boli incurabile, toate puterile, atenția și finanțele membrilor familiei se canalizează cu predilecție într-o singură direcție: sănătatea celui drag și privarea lui de suferință, în măsura posibilităților. Bugetul nu este aruncat în aer cu vacanțe și distracții, acestea sunt ultimele lucruri la care o familie îndurerată de boala unui membru se gândește.

La fel ar trebui să se întâmple și la nivel extins, în județe și în toată țara. Principala preocupare a aleșilor locali, județeni și a parlamentarilor, ar trebui să fie sănătatea populației și investițiile în sistemul sanitar. Și în prevenție. În ultimii ani, autoritățile au dezvoltat o formă gravă de nepăsare. Nu numai că nu fac investiții, dar aruncă banii pe toate prostiile, pe principiul pâine și circ.

Nu neg importanța evenimentelor culturale, dar când oamenii n-au medicamente și tratamente în spital și nu există aparatură pentru menținerea lor în viață, să-ți ardă de festivaluri ale berii și vinului și să nu-ți pese de sistemul sanitar, este ca și cum ți-ai omorî cu bună știință alegătorii.

Consiliul Județean Constanța a plătit anul anul acesta 450.000 de lei, adică 100.000 de euro pentru ”Festivalul Berii”.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, aflat în subordinea CJC, deși este universitar, nu are alocat niciun leu pentru cercetare. Buget 0. Avem însă Facultate de Medicină și o mulțime de profesori universitari, care mai de care cu pretenții și aroganțe. Nimeni nu se revoltă, niciunul nu reclamă faptul că nu avem dotări pentru Secția de Oncologie. Bolnavii de cancer din Constanța, nu se pot trata în orașul lor, ei trebuie să facă naveta în țară. Doctorii tac și preferă să facă bani în sistemul privat de sănătate, decât să se revolte că nu au condiții decente de lucru în spitalele de stat.

”Sărbătoarea Recoltei și Vinului Dobrogean”, un alt eveniment cultural pentru care CJC plătește 952.200 lei. Peste 200.000 € aruncați în curtea lui Bachus.

Degeaba scrie negru pe alb în Constituția României că avem numeroase drepturi şi libertăţi fundamentale, printre care dreptul la viaţă, la integritate fizică şi psihică și dreptul la ocrotirea sănătăţii, că ele sunt încălcate cu bună știință de către cei care ne conduc. De peste doi ani, pacienții secțiilor de oncologie din Constanța se simt umiliți. Deși plătesc de-o viață Contribuția la Asigurările de Sănătate, ei nu au nicio șansă să se trateze aproape de casă. Sunt nevoiți să facă drumuri pe banii lor la București, să își găsească o cazare lângă spital și să stea 5 zile pe săptămână, timp de mai bine de o lună, numai ei știu cum, în Capitală, pentru a face radioterapie. Nici măcar analizele nu le sunt decontate de sistemul acesta bolnav incurabil. Plătesc pentru markerii tumorali, biopsie și multe alte investigații.

Autoritățile județene au decis însă că este important să organizeze Sărbătoarea Recoltei și Vinului Dobrogean în perioada 29 septembrie – 8 octombrie și să investească peste 200.000 de euro în acest eveniment. Prioritățile noastre sunt diferite de ale lor. În timp ce mulți locuitori consideră că această sumă trebuia folosită în scopuri mai nobile, cum ar fi dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța cu aparatură performantă, aleșii au stabilit că este mai importantă distracția.

Fondurile din sănătate sunt căpușate.

Fostul manager al Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpățână, a fost condamnat definitiv la 6 ani şi 8 luni de închisoare într-un dosar în care este acuzat pentru 5 infracțiuni de luare de mită şi spălare de bani. Căpăţână a fost reţinut în luna mai 2016, după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea 10.000 de euro mită. Banii proveneau de la o firmă cu care Spitalul avea un contract de servicii IT, iar în schimbul acestora plata facturilor pentru serviciile prestate urma să fie efectuată la timp. De altfel, Dănuţ Căpăţână a primit bani timp de 3 ani de la respectiva societate comercială, în tranşe lunare. El mai are o condamnare de 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare într-un alt dosar pentru infracțiuni de corupție. Pedeapsa nu este definitivă.

Căpățână știa că aparatul de radioterapie din spital este foarte vechi și nu funcționa bine, însă, nu a luat nicio măsură până când acesta nu a fost scos definitiv din uz.

Aparatul era vechi de 11 ani şi nu mai funcţiona la parametri normali. Sursa de iradiere era scăzută sub limita admisă, de mai bine de un an, iar pacienţii erau nevoiţi să se trateze în clinicile şi cabinetele private din București. Încă din 2013, fostul manager Dănuţ Căpăţână declara că până la sfârşitul lui 2015 va fi construit un Centru de Radioterapie în curtea spitalului în parteneriat public-privat, dar proiectul nu s-a concretizat până acum.

Căpățână a refuzat un angiograf performant pentru secția de Cardiologie, pentru a nu încurca socotelile firmei private Cardiolife, cu care a încheiat contract.

Reprezentanții Academiei de Științe Medicale au fost șocați când au aflat că fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța nu dorește să primească un angiograf performant. Profesorul doctor Radu Deac, cel care a implementat proiectul cu fonduri europene pentru dotarea a 17 spitale din țară cu echipamente de ultimă generație, spunea că la Constanța nu se dorește să existe în sistemul sanitar de stat un angiograf, deoarece ar face concurență mediului privat. Căpățână, a întârziat nepermis de mult punerea în funcțiune a angiografului și nu a obţinut nici măcar autorizaţiile în acest sens, tocmai pentru a pierde acest contract care îi dezavantaja pe privații din spital.

Nivelul calității vieții la noi, este sub nivelul mării

Între timp, spitalele și clinicile private înregistrează profit, iar cele de stat se află în moarte clinică. Sunt ajutate de mai marii din sistem, căpușate și îngropate de vii. Autoritățile județene spun că Radioterapia Spitalului Clinic Judeţean Constanţa va fi funcţională de la jumătatea anului viitor și că acum sunt în desfăşurare procedurile de amenajare a buncărului. Pentru multe state, creșterea calității vieții este un scop în sine. La noi însă, percepția populației asupra situației sociale, a sistemelor de valori culturale în care trăiește sau asupra bunăstării fizice și psihice din existența noastră cotidiană, este că avem o calitate a vieții extrem de redusă.

Reprezentanții CJC spun că poartă discuţii la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru aducerea în timp optim a acceleratoarelor liniar pentru tratamente paliative în secția de oncologie.

Pentru un bolnav de cancer orice zi contează. Ei pot muri în câteva luni dacă nu sunt tratați corespunzător. Acest timp optim despre care vorbesc autoritățile, reprezintă culmea ridicolului și a nepăsării. Un astfel de accelerator poate fi achiziționat la prețuri cuprinse între 300.000 și 1.500.000 de dolari. Dacă adunăm cei 300.000 de euro cheltuiți de CJC pentru distracția câtorva sute de oameni, cu cei aproximativ 700.000 de euro pe care Primăria Constanța îi investește anul acesta în festivaluri fel de fel, ajungem la concluzia că distracția este mai importantă decât sănătatea populației. Hai noroc!

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter