Atena verde Green Athens

Verde de Atena

Trăiesc într-un oraș gri, iar când văd o oază cât de mică de verdeață, o admir. Îmi place să văd culori în jurul meu, dar se întâmplă extrem de rar. V-ați întrebat vreodată cum ar arăta lumea fără plante? Sau de ce în unele orașe există flori spectaculoase, iar în altele nu vor să se dezvolte? Cercetătorii spun că persoanele care iubesc plantele transmit energie și bucurie, sentimente pe care plantele sunt capabile să le preia și cresc frumos, doar pentru că se simt iubite. Dacă este adevărat că iubirea guvernează natura, grecii au un adevărat cult pentru flori și copaci, în timp ce pe mulți dintre noi, plantele ne lasă indiferenți.

Atena verde Green Athens

Tocmai de aceea, minivacanța pe care am petrecut-o în Atena și despre care am scris foarte multe lucruri interesnate aici, mi-a bucurat ochii. Știi cum este să te uiți în galeria foto a telefonului și să vezi mult, foarte mult verde? Cam așa.

Am observat că grecii au dezvoltat o adevărată pasiune pentru plante.

Este adevărat, au clima favorabilă, dar, pe de altă parte, ei nu au un pământ bun pentru agricultură. Cu toate acestea însă, au reușit să își înverzească străzile, curțile ori balcoanele.

Grecii iubesc atât de mult plantele, încât își împart cu generozitate cu ele, spațiul în care trăiesc.

Oricât de mic le-ar fi balconul, jumătate din el este rezervat pentru flori. Se vede atât de frumos!

Cum spuneam, trăiesc într-un oraș gri. Ne plângem că autoritățile nu sunt prietenoase cu mediul și nu plantează mai multe flori sau copaci. Dar noi, ce facem? Dăm un exemplu pozitiv în acest sens? Câte balcoane cu multe plante ați văzut prin oraș? Puține, nu?

Ne place să le admirăm la alții și să dăm vina pe primari că nu fac nimic. Ar trebui să le arătăm că noi putem schimba cât de cât fața orașului cu plantele pe care le îngrijim, astfel încât să îi împingem de la spate și să îi forțăm să fie mai atenți cu zonele verzi. Știu, e greu și presupune puțină muncă.

Uităm să ne bucurăm de lucrurile simple, cele care stau practic la baza ființei noastre. Să ne descălțăm și să mergem prin iarbă ori să privim o floare până observăm … fotosinteza.

Apropo, când ați avut ultima dată timp să observați cum se deschide o floare?

Plantele ne fac zilele mai frumoase. Imaginați-vă cum ar arăta aceste străzi fără copaci. Fade, nu-i așa?

Practic, toate aceste plante completează imaginea clădirilor și o fac mai plăcută. Fac parte din ele și coabitează în cel mai plăcut mod.

De fapt, grecii nu pot concepe amenajarea unui spațiu fără să aibă o zonă verde în jur. Uitați-vă la biserici sau la muzee. Toate, dar absolut toate sunt pline de verdeață și ne îmbie să le privim.

În Atena, chiar și pisicile preferă să lenevească într-o zonă verde și răcoroasă.

Iar când spațiul nu le permite grecilor să aibă suficiente ghivece cu flori în jurul casei, găsesc alte metode pentru a avea o casă verde, apelează la grădinile verticale. Toate acestea ne demonstrează că nu există nu pot, oricine își dorește să aibă plante în jurul său, poate găsi o soluție.

Măslinul, arborele despre care există numeroase legende din Grecia Antică, este prezent pe străzile din Atena, în curți sau în fața muzeelor. El a fost considerat simbol al păcii, al înțelepciunii, gloriei și fericirii. Se spune că măslinul le-a fost dăruit  grecilor de către Atena, protectoarea orașului care îi poartă numele și a asigurat prosperitatea atenienilor.

Atena verde Green Athens

În Grecia Antică, măslinul era foarte prețuit și l-a inspirat chiar pe Homer, care a apreciat că uleiul de măsline era ”aurul lichid” al acelor vremuri.

Atena verde Green Athens

Mai mult, în legile adoptate de regele Solon era prevăzut că grecii care tăiau un măslin erau condamnați la moarte sau exil. Să nu uităm că în Grecia Antică, toți câștigătorii Jocurilor Olimpice primeau o coroană din frunze de măslin sălbatic.

Atena verde Green Athens

Pe unii dintre noi, parcă ne deranjează plantele și preferăm betoanele neprietenoase și lipsite de viață. Ele nu trebuie îngrijite, tăiate și curățate. Dar când vedem la alții cât de impunătoare și frumoase sunt plantele, regretăm că nu am apelat la aceleași soluții.

Până la urmă, zonele verzi reprezintă o adevărată terapie pentru cei care le privesc și nu ar trebui să le ocolim. Ele înseamnă viață, bucurie, natură și este imposibil să nu le apreciem. Dacă v-a plăcut acest articol despre zonele verzi din capitala Greciei, vă invit să citiți și despre atracțiile turistice pe care ea le oferă, în articolul Atena, destinația perfectă pentru o minivacanță.

Share

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.