Vacante de vis

Vacanța la țară ne trezește amintirile din copilărie

By August 26, 2017 One Comment

Miros de fân și de iarbă proaspăt cosită. Nori pufoși și jucăuși. Soare, flori și fructe de pădure, oriunde îți îndrepți privirea. Cai, vite și capre pasc în armonie iarba fragedă. Și-i liniște. Atât de liniște, încât auzi greierii cântând, izvorul curgând și inima bătându-ți. E viața la țară. La munte. Simplă, grea pentru cei care locuiesc acolo, dar frumoasă.

Pentru noi, trecătorii, să stăm întinși în iarbă sau în fân, e cel mai frumos lucru într-o vacanță. Ne amintim de bunici, de tabere, de copilăria lipsită de griji. Adulmecăm parfumurile din aer, precum cățeii bucata de friptură. Iar sufletul ne râde. Se bucură de fericirea noastră. Și îi e bine. Atât de bine, că nu ne-ar mai vrea plecați de acolo.

Dansăm fericiți cu picioarele goale prin iarbă, privim fluturii, bondarii și albinele cum polenizează florile, ascultăm foșnetul frunzelor în bătaia vântului, admirăm păsările cum dansează dezinvolte pe cer și animalele cum zburdă nepăsătoare prin iarbă.

Trăim o poveste despre început și sfârșit, lumină și întuneric, răsărit și apus. Viteza uluitoare cu care suntem învățați să trăim acasă, scade treptat până când pare că timpul se diluează și se oprește în loc. Iar noi privim liniștiți plantele cum înfloresc, puii cum ies ușor și timizi din ouă și iarba cum crește. Nu suntem eroi în această poveste, ci doar simpli spectatori. Meditația în natură ne hrănește sufletul și ne amputează până la dispariție stresul în care trăim într-o zi obișnuită de acasă.

Dar nu durează mult și vacanța se sfârșește. Lăsăm liniștea, pacea interioară și poveștile din natură la ele acasă și ne întoarcem la viața noastră obișnuită, care se derulează pe repede înainte.

Din când în când, mai privim fotografiile în care am imortalizat momentele de liniște și ne amintim de ele cu plăcere. Dar sună telefonul și totul revine la viteza năucitoare cu care ne-am învățat să trăim. Proiecte noi, ședințe, discuții în contradictoriu, nervi, proteste, politicieni ineficienți, copii, școală, grădiniță, drumuri, analize, doctori, fericire, durere, viață, moarte.

Share

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter