Vacante de vis

Vacanta cu ploi, tunete si fulgere, spaima turistilor

By June 27, 2018 No Comments
Balea Cascada

Nimeni nu își dorește ca ploaia să îi ruineze vacanța. Chiar azi am aflat că turiștii care se află zilele acestea în Grecia au parte de ploi torențiale și inundații. Bani pierduți, ar zice mulți. Și cei care sunt cazați pe litoralul românesc plâng după zilele însorite și calde. Ei bine, oricât de mult ne-ar plăcea nouă să ne plimbăm prin ploaie, când suntem în concediu vrem să ardă soarele de toți banii.

Cea mai plictisitoare zi ploioasă am avut-o la hotelul Bâlea Cascadă

Balea Cascada

Anul trecut am experimentat cum este să stai o zi întreagă în hotel într-o zi mohorâtă, fără să ai ce face. Am fost într-un circuit la munte și ne-am plimbat ca țiganii cu cortul, dintr-o zonă în alta. Când am ajuns la hotelul Bâlea Cascadă era ceață densă și ploua torențial. Planurile noastre pentru drumeții s-au dus pe apa Sâmbetei, așa că am încercat să punem în practică planul B: distracția în hotel. Dar, ce să vezi? Nu era nimic de făcut. Pe un pliant din cameră scria că turiștii pot juca tenis de masă. Suna mai bine decât să nu avem nicio activitate, așa că am mers la recepție să întrebăm unde sunt mesele. Am aflat că nu mai există de mult și că în afară de restaurant nu au niciun alt mod de petrecere a timpului în unitatea de cazare. Șoc și groază! Am fost la târgul de bunătăți de lângă hotel, de la care ne-am alimentat cu dulciuri fel de fel, am jucat cărți, ne-am uitat pe geam și la televizor, dar altceva nu puteam face pe o vreme imposibilă. Fii-miu a urmărit cum se plimbă ceața de pe un munte pe celălalt și a făcut o filmare cu telefonul timp de 8 ore pe care a condensat-o în câteva secunde. Rezultatul este spectaculos și îl puteți vedea în filmul atașat.

În dimineața zilei următoare am recuperat timpul pierdut și am făcut rapid o drumeție până la Cascada Bâlea și la Bâlea Lac, dar nu am văzut mare lucru din cauza ceții. Mda, a fost cea mai plictisitoare zi de vacanță ever. Asta face diferența dintre un hotel dotat cu piscină interioară, club și diferite posibilități de distracție și altul care în afară de camere și restaurant nu mai oferă nimic. Nu prea îmi petrec vacanțele în țară, dar, despre concediul de astă-vară, care m-a uns pe suflet, am scris câte ceva aici și în acest articol.

Tunete, fulgere și ploi cu grindină în Thassos

Cea mai mare sperietură în timpul unei ploi am tras-o în Thassos. Ne-a prins într-o noapte o ploaie torențială cu bucăți de grindină atât de mari, încât au ciobit parbrizul mașinii. Nu știu dacă ați ajuns în Thassos, dar vă spun că șoseaua de coastă care împrejmuiește insula este mărginită pe o parte de mare, pe cealaltă de stânci. Ei bine, noi aveam vizibilitate aproape zero, iar riscul ca bucăți din stâncă să se desprindă, era foarte mare. Am tras o sperietură zdravănă. Ulterior am aflat că este normală o astfel de ploaie la greci, iar localnicii aveau pături pe mașini, pentru a nu fi zgâriate de bucățile mari de gheață. Din fericire însă, a doua zi vremea a devenit frumoasă și am putut merge la plajă.

Ploaie pe Titanicul turcesc

N-am fost scutiți de o repriză de ploi puternice, tunete și fulgere nici în Turcia. Norocul nostru a fost că vremea s-a stricat noaptea, iar a doua zi soarele era la datorie. Se întâmplă rar să plouă în Antalya, dar și când se strică timpul, se rup norii. Pe Titanic însă, există extrem de multe posibilități de distracție, de la spectacole live, până la piscine interioare, masaj, sală de jocuri mecanice, bowling sau biliard, astfel că o zi fără soare nu ar deranja pe nimeni.

Ce faci pe litoralul românesc dacă plouă?

În funcție de hotel, pe litoralul românesc turiștii au mai multe sau mai puține modalități de divertisment. De regulă, în zilele ploioase, iau cu asalt Delfinariul din Constanța și stau la cozi uriașe. Nici mall-urile nu scapă nevizitate în zilele urâte, de către turiștii care vin în stațiunea Mamaia. Cât despre fast-food-uri, pot spune că la acestea devin interminabile cozile în zilele ploioase.

Cum îți poți petrece tipul liber când plouă în vacanță?

Sunt multe metode ieftine care ne ajută să pierdem timpul în mod  plăcut, când vremea este urâtă în concediu. Cărțile de joc, remy, șah sau Monopoly sunt o alternativă de petrecere a timpului liber când nu putem face plajă sau drumeții din cauza vremii nefavorabile. Ideal este să le avem în bagaje când plecăm în vacanță. Există însă și unități de cazare care le oferă turiștilor tot ce își doresc pentru ca aceștia să nu se plictisească în zilele ploioase.

Vizitarea muzeelor este o altă metodă prin care o zi înnorată poate deveni mai senină, dacă o petrecem într-un mod plăcut. Sunt multe muzee în orice oraș, din păcate prea puțin vizitate de către turiștii români. Rar am văzut la instituțiile de cultură din Constanța turiști care să stea la cozi la intrare, așa cum îi observ la fast-food sau în mall-uri. Desigur, fiecare face ceea ce îi place în timpul liber, dar esențial este să căutăm și obiectivele ce țin de cultură, într-un concediu.

Dacă unitatea de cazare are o sală de jocuri și multe posibilități de recreere, petrecerea unei zile mohorâte în cadrul hotelului poate să treacă extrem de repede. Unele au și animatori pentru copii, astfel încât aceștia să nu se plictisească și să îi streseze pe părinți. Desigur, depinde de noi ce pretenții avem de la hotelul la care ne cazăm, iar la detaliile de acest gen trebuie să fim atenți când facem rezervarea.

Și excursiile ar fi o opțiune în zilele ploioase, mai ales că sunt șanse mari ca în zonele în care alegem să ne plimbăm, să nu plouă. Nu știu dacă pe litoralul românesc turiștilor le este oferită posibilitatea unor excursii de o zi la siturile arheologice din județul Constanța, însă, pentru orice destinație externă optați în vacanță, această variantă este permanent luată în calcul și orice hotelier îi încurajează pe turiști să plece în excursii.

Cam atât despre zilele ploioase. Dacă și voi ați avut parte de ele în concedii și ați găsit metode inedite prin care ați petrecut timpul liber, sunt curioasă să le aflu.

O vacanță însorită vă doresc!

 

 

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter