Toți ne gândim la început de an la diete. Nu-i rău deloc. Decât să ne prindă vara cu şunculițele acumulate de Crăciun, care vor deveni și mai generoase de Paște, mai bine le facem de petrecanie de pe-acum. Fiecare acționează după pofta inimii sau după lenea din dotare. Unii apelează la programele detox, alții își iau greutatea în serios și merg la sală. Și mai e o categorie care începe cura de slăbire doar scriptic, pe rețelele de socializare.

Am văzut în noaptea dintre ani atât de multe mesaje gen: “să fim mai buni, mai înțelepți, mai activi” și alte bla-bla-uri de-astea care dau bine pe peretele FB-ului, încât mi-am dat seama că la nivel declarativ ne place teribil să ne etalăm bunătatea și civismul. Dar la fapte, când trecem? Și cum?

Chiar așa, de ce n-ar fi 2018 anul faptelor bune pentru fiecare dintre noi? Știți rezoluțiile acelea pe care le afişăm în mod public și nici 50% din dorințele noastre nu reușim să realizăm într-un an? Ei bine, cum ar fi dacă ne-am gândi ce vrem noi să se schimbe în societate, ce nu ne place și dorim să fie altfel de acum încolo și ne-am concentra forțele și energiile pentru asta? Faptic, nu declarativ.

2018 ar putea începe, de exemplu, cu un detox național.

Ce bine ne-ar prinde o detoxifiere la nivel național! Am auzit despre multe persoane spunându-se că “nu au coloană vertebrală”. În sensul figurat, desigur. Tocmai de aceea, un detox național ar ajuta la ”desfundarea chakrelor”. Citeam undeva că principalele centre energetice, șapte la număr, sunt dispuse de-a lungul coloanei vertebrale, din creștetul capului până la baza coloanei vertebrale. Ei bine, nu ne-ar strica să le curățăm puțin și să fim cu toții mai verticali. Mai demni. Mai implicați în societate și cu mai multă atidudine civică. Să ne facem un plan și să acționăm pentru schimbarea lucrurilor care ne deranjează. Degeaba scriem pe Facebook una sau alta și ne plângem, nu rezolvăm problemele așa.

Ne plângem că e corupție, dar ne place să o încurajăm când încălcăm regulile. De circulație, de exemplu. Aici ar fi o chakră de-aia înfundată.

Detestăm sistemul de învățământ și îl criticăm pe FB, dar mergem la director sau la profesori cu plicul cu bani. Altă chakră nefuncțională.

Nu avem spitale dotate, parcuri frumoase sau școli în care învățământul să fie centrat pe elevi. Ce facem pentru asta? Ah, nimic, am înțeles! E chakra defectă.

O cură de detoxifiere nu ne-ar strica. Acum la început de an, să conștientizăm că totul începe de la noi. Că schimbarea aceea pe care o dorim de aproape 30 de ani, dacă nu și mai bine, trebuie să vină de la fiecare în parte. Degeaba o așteptăm să o producă alții, dacă noi rămânem la fel. Știu, e mai simplu să dăm vina pe politicieni și pe oricine altcineva pentru neajunsurile noastre. Dar noi, noi ce-am făcut concret în acest timp?

Ne place să tânjim după calitatea înaltă a vieții din Austria sau din statele nordice, dar suntem prea pasivi pentru a o crește pe a noastră. Așteptăm ca alții să ne rezolve problemele. Nu o vor face, așa cum nici noi nu punem umărul la asta. Și-apoi ne vom văita că poporul nostru doarme de 1000 de ani în așteptarea libertății. Fără luptă și dacă adoptăm doar poziția ghiocelului, nu va veni niciodată soarele pe strada noastră.

Așadar, un detox? Sau ne comportăm ca oile și în 2018?

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter