vacanta vara

Vacanțăăă! Pentru copii deocamdată, nu vă bucurați prea tare. Dar simt și miros de concedii, briza mării o adulmec deja, iar cumpărăturile pentru vacanța de vară sunt pe ultima sută de metri. Pe locuri, fiți gata, start! Cine nu-i gata, rămâne acasă cu pisica.

Pentru că eram foarte curioasă pe unde se mai plimbă românii vara aceasta și care-i topul destinațiilor de vacanță, am stat de vorbă cu președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism pentru zona de Sud-Est, Andi Chirilov. Mi-a spus tot ce voiam să știu și am aflat că nu se prea modifică de la un an la altul clasamentul. Nu avem new-entry-uri în top 5, ceea ce înseamnă că românii sunt conservatori. Când le place o destinație, nu prea o schimbă. Desigur, vorbim despre vacanțele pentru care bugetul nu depășește 1000 de euro de persoană. Există și destinații exotice, dar nu sunt foarte accesibile din punct de vedere financiar, astfel că nu le includ în acest top.

1. Turcia

Türkiye çok güzel!
Stațiunile de pe litoralul turcesc sunt preferatele românilor de ani buni. Nici n-ar avea de ce să nu fie iubite. Mâncarea este senzațională, resort-urile de 5 stele ne asigură orice moft și sunt adevărate bijuterii arhitecturale, distracția în numeroasele cluburi este garantată, iar piscinele care se întind pe sute de metri ne duc cu gândul la Rai.

Indiferent că vorbim de Antalya, Belek, Side, Alanya sau Lara ori de Bodrum și Kusadasi, toate oferă servicii de top, pe care nu le vom avea prea curând în România. Au resort-uri care se întind pe hectare întregi și nici nu reușești să le străbați în întregime până se termină concediul. Eu mi-am făcut vacanțele în anii trecuți la hotelurile Titanic din stațiunea Lara și Susesi din Belek și pot spune cu mâna pe inimă că merită toți banii. Singurul inconvenient este că te întorci cu câteva kilograme în plus, dacă nu reziști tentațiilor culinare.

N-o să mă credeți, dar constănțenii, chiar dacă au marea la picioare, tot în Turcia preferă să își petreacă vacanțele. Unde mai pui că pot zbura și de pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu, care este la o aruncătură de băț. Zborul cu aeronavele Turkish Airlines este o plăcere și te scapă de stresul drumului până la București și de coloanele de tiruri de pe centură. Ce-i drept, nu există zbor direct până în Antalya, dar o escapadă până la Istanbul sună chiar tentant.

2. Grecia

Pe locul 2 în topul preferințelor românilor care și-au achiziționat deja pachetele de vacanță se situează insulele grecești. Nici nu e de mirare. Cui nu-i plac midiile, peștele bun, calamarii umpluți cu brânză feta, salatele grecești, caracatița în vin sau musacaua? Iar la tavernele grecești parcă este mai gustoasă mâncarea când ai și marea în față. Plajele de pe insulele grecești sunt dumnezeiești. Marea turcoaz, pietrele albe sau nisipul fin care acoperă plajele, stâncile cărămizii tapetate cu pini și ospitalitatea grecilor te fac să revii an de an.

Președintele ANAT Sud-Est, Andi Chirilov mi-a dezvăluit că insulele preferate de români vara aceasta, sunt Santorini, Thassos și Creta. Nu degeaba își angajează grecii ospătari de la noi, se vorbește mai mult românește decât grecește pe insule. Iar dacă vreți să dați o fugă în Atena găsiți aici o mulțime de informații călduțe încă.

3. Bulgaria

Tot pe podium, dar pe locul 3 se situează Bulgaria cu stațiunile Albena, Nisipurile de aur și Duni. Doamne, ce le mai place românilor la bulgari! Este ieftin, frumos și sunt tratați cu mult respect. Au și ei resort-uri luxoase. Nu se compară cu cele din Turcia, dar sunt cu mult peste hotelurile noastre. Un articol despre motivele pentru care prefer să merg în Bulgaria decât pe litoralul românesc, am scris aici.

4. Spania

Ah, ce-o mai iubesc! Este țara în care am descoperit Mojito și Sangria și nu le-am mai uitat de-atunci. Veți auzi vorbindu-se românește vara aceasta în Barcelona și Costa Brava, dar și în insulele Mallorca și Tenerife. Dacă sunteți pasionați de arhitectură, veți aprecia acest articol pe care l-am scris despre clădirile spectaculoase realizate de Gaudi.

5. Egipt

Românilor încă le este teamă să călătorească în Egipt. N-ar trebui să le fie frică, mi-a spus Andi Chirilov. Pachetele de vacanță sunt doar pentru Sharm El Sheikh, iar securitatea turiștilor este atent și discret ținută sub control, atât în aeroport, cât și în hoteluri. Nu veți vedea Piramidele, dar recifele de corali cu zeci de mii de pești viu colorați pe care cam fiecare unitate de cazare le are, vă țin ocupați toată ziua. Nici acum nu am reușit să mă decid ce aș prefera dacă ar trebui să aleg între Antalya și Sharm El Sheikh, ambele sunt de poveste.

Gata, că iar m-am lungit cu vorba. Despre fiecare dintre aceste destinații voi scrie câte un articol următoarea perioadă și sper să vă fie de folos. Le-am vizitat pe toate și am povești foarte frumoase despre ele. Orice destinație ați alege, vă doresc să aveți o vacanță reușită.

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter