Facem ce facem și ajungem pe primele locuri în topurile europene doar la capitolul ”așa nu”. Deținem recorduri negative în Uniunea Europeană în privința minorelor cu vârste între 10 și 17 ani, care devin mame. Practic, peste 17.000 de bebeluși sunt născuți anual de către adolescente. Cu toate acestea, statul român, influențat de înaltele fețe bisericești se opune vehement introducerii orelor de educație sexuală, ba chiar ia în calcul ideea interzicerii avortului. Suntem campioni și la nașterile prin cezariană, deși, intervenția chirurgicală este indicată doar când există motivații medicale.
Am discutat despre aceste realități românești, cu medicul primar specializat în contracepție și planning familial Irina Catighera, doctor în cadrul Serviciului de Planificare Familială de la Maternitatea Cuza Vodă din Iași.
Nașterea naturală nu mai este o opțiune pentru multe românce. Doctorul Irina Catighera spune că România conduce în Europa în topul cezarienelor.
”La noi, 85% dintre femei aleg să nască prin cezariană. Este mai comod pentru doctori. Pentru mame este doar aparent comod. Cezariana este totuși o intervenție chirurgicală ce implică cicatrice și complicații, la fel ca orice altă operație. În restul Europei se acceptă rar și foarte greu această procedură, pentru care există indicații medicale stricte. Multe femei aleg cezariana de frica durerii și sub influența prietenelor care au născut tot așa. În spital însă, medicii pledează pentru nașterea naturală. Această situație nu este normală, dar reprezintă normalul românesc.”
Epidemie de scos sterilete, pentru facilitarea accesului în biserică, la împărtășanie
Da, există mame de profesie, recunoaște dr. Irina Catighera. Avem femei pe a căror carte de muncă ar trebui să scrie la profesie: mamă. Cele mai multe pentru alocație, adică pentru a-i asigura băutura soțului. Pentru unele dintre ele însă, religia este motivul pentru care nasc copiii unul după altul. Sunt religii care nu acceptă nici o metodă de contracepție. Și la ortodocși, venise un preot mai sever într-un sat, Lungani parcă, spune dr. Irina Catighera. A fost o epidemie de scos sterilete, nu le primea la spovedanie și împărtășanie înainte de Paște. Nici martorii lui Jehova nu admit montarea steriletului pe motiv că omoară ființa umană, admit în schimb pilula.
Avem și mame la doar 13 ani…
Ajung să nască fetițe de 13 ani care nu fac nicio corelație între contactul sexual și sarcină. Pe de altă parte, sunt fericite că devin doamne la casa lor și nu mai merg la școală. Deși această situație reflectă lipsa orelor de educație sexuală în școală, nici nu se dorește introducerea acestora, spune dr. Irina Catighera. ”Biserica nici nu vrea să conceapă, iar în școli am mai fost cu niște programe dar unii diriginți acceptau, alții nu.”
Până la ce vârstă trebuie spălat bebelușul e una din întrebările adresate frecvent de viitorii părinți.
Medicii ginecologi și cei a căror activitate este planificarea familială sunt fericiți când ajută familiile să aibă copilul dorit. Există însă și situații în care sunt șocați de întrebările care le sunt adresate sau de anumite reacții ale viitorilor părinți. Irina spune că mereu se confruntă cu astfel de situații. Pe lângă activitatea zilnică, doctorii de la Maternitatea Cuza Vodă din Iași efectuează lunar o acțiune de voluntariat, intitulată “Școala părinților”. Participă cupluri, gravida și viitorul tată pentru a lua lecții privind îngrijirea bebelușului. Ce chestii auzi acolo, spune amuzată Irina. Mi-a oferit și un exemplu: la indicațiile oferite de medici despre modul în care trebuie îmbăiat bebelușul, un tată a întrebat: “până la ce vârstă?” “Toata viața”, a fost răspunsul primit. Ah, și întrebarea legată de sexul în timpul sarcinii este pe buzele multor părinți. Sigur că nu reprezintă nicio problemă în cazul unei sarcini fără complicații, spune dr. Catighera.
Este bebelușul fragil precum oul?
Prematurii sunt sensibili. La noi în maternitate este o secție de neonatologie foarte bună, care îi salvează și pe cei de 500 de grame, spune Irina. ”Avem în echipă un oftalmolog pentru că prematurii au retinopatie specifică și un ORL-ist că bebelușii au și probleme cu urechile. În plus, există o secție de follow up pentru prematuri, care îi cheamă la control până la vârsta de 2 ani. Este un program de monitorizare care funcționează foarte bine și previne apariția unor posibile complicații.
Multe femei își protejează în mod excesiv copiii, le pun căciulă chiar și vara și folosesc apă plată la îmbăiere.
Chestia aceasta cu frica de microbi e ceva de groază, afirmă dr. Irina Catighera. Apoi, părinții care își protejează micuții în mod excesiv, se miră că se îmbolnăvesc copiii… Ei trebuie să aibă și anticopi, totuși. Tot la noi este o tradiție să înfofolim bebelușul și să îi îndesăm pe cap o căciulă în orice anotimp sau să îl îndopăm cu mâncare și dulciuri, chiar și atunci când copilul o refuză.
În țara în care gradul de fericire al majorității populației se măsoară în satisfacția faptului că oamenii au o pâine pe masă, noi vrem să interzicem avortul.
Avem mii de mame minore și un stat nepăsător vizavi de această realitate dureroasă. Mii de copii sunt abandonați, iar sistemul de protecție este relativ indiferent la problemele lor. Avem o alocație pentru copii din care un minor nu ar trăi nicio săptămână și un sistem sanitar îmbunătățit în special de ONG-uri cu ajutorul donațiilor noastre. Avem asociații și politicieni care intenționează să interzică avortul, în țara în care lumea n-are bani de prezervative, abandonează copiii pe bandă și îi tratează uneori pe micuți ca pe niște obiecte.
Leave a Reply