Bansko schi

V-am spus că sunt prea săracă pentru a schia în țară? Nu râdeți! De 10 ani de când practic acest sport împreună cu soțul și cu băiatul meu, niciodată nu am schiat în România. Am preferat pârtiile din Austria și Bulgaria. Pentru că au o infrastructură foarte bine pusă la punct și peste 100 de kilometri de pârtii într-o singură stațiune.

Nu sunt aglomerate și niciun șmecher nu își parchează jeep-ul la baza pârtiei. Sinceră să fiu, mi-ar plăcea să schiez în țară dacă am avea un domeniu comparabil măcar cu cel din Bulgaria. Dar cum nu avem, iar pe DN1 aș pierde la fel de mult timp cât pentru un drum Constanța – Nădlac, prefer să practic sporturi de iarnă la alții care chiar știu ce înseamnă turismul.

Nu, nu e fiță, moft sau vreun un motiv de laudă să schiezi în străinătate. E chiar mai ieftină o vacanță în stațiunile montane din altă țară decât în cele de la noi. Nu mă credeți? Eu plătesc 50 de euro pe noapte pentru un apartament super dotat, situat la baza pârtiei din Bansko. Voi cât ați dat ultima dată pe cazarea în Poiană, Sinaia sau Predeal? Iar schipass-ul costă cam 200€ pentru 6 zile de schi pentru cei 100 de km de pârtii. Mai bine de-atât, zău că nu se poate.

Bansko schi

Am ajuns să mă fac de râs când mă întreabă cunoscuții ce pârtii sau ce stațiuni din țară prefer în sezonul rece. De câte ori se întorc prietenii din Poiana Brașov și îmi povestesc ce bine au schiat pe Drumul Roșu, Lupului, Bradul sau pe alte pârtii de care nici n-am auzit, mă uit repede pe YouTube să văd cum arată și cât de bune sunt. Și-mi place de fiecare dată ce văd. Nu sunt niște munți golași ca în Austria, au mulți brazi mari și frumoși, încărcați cu zăpadă. Peisajul este copleșitor chiar și de la distanță, însă doar un domeniu cu peste 50 km de pârtii m-ar determina să dau o fugă în Poiană sau în altă stațiune montană de la noi.

Bansko schi

Indiferent dacă va ninge sau o să fie zăpadă artificială, eu mi-am făcut deja rezervarea. Sunt atât de nerăbdătoare, că mi-aș îndesa chiar acum bagajele în geamantan.

Băieții mei își serbează ziua de naștere în ianuarie și mereu preferă să bea șampania pe pârtie. Rezervarea am făcut-o încă din mai, iar schipass-urile le luăm când ajungem acolo. E cazul să mai spun că număr zilele?

Bansko schi

Peisajul în zonă este de poveste, iar mâncarea bulgarilor este mult mai bună și mai ieftină decât a noastră, fără supărare. E un amalgam între delicioasele produse tradiționale turcești și cele grecești și orice ai comanda, nu poți lăsa nimic în farfurie, totul este extrem de gustos. Și patinoarul din stațiunea montană e super. Spre deosebire de vacanțele petrecute în țară, în care nu există zi să nu mă enerveze câte ceva sau cineva, acolo sunt zen și toată lumea este preocupată ca turiștii să se simtă perfect.

Bansko Sufletisme

V-am spus ceva de peisaje sau am uitat? Cu riscul să mă repet, trebuie să precizez că priveliștea pe care o vom admira din balcon la cafeaua de dimineață este de vis. Munți, cât vezi cu ochii.

Bansko slope

Iar crestele la răsărit sunt roz sau galbene, ca niște bomboane fondante.

Bansko slope

Dacă vom avea norocul să ningă înainte de a ajunge și să fie totul alb, o să fie o vacanță pe cinste. Dacă nu, oricum este suficientă zăpadă pe pârtii, naturală sau artificială. Și sigur vor fi libere, pentru că am evitat vacanța copiilor sau concediile adulților. Bansko, pregătește-te că venim!

Ah, am uitat să vă întreb! Vouă unde vă place să schiați? Care sunt stațiunile montane preferate și ce apreciați în mod deosebit acolo?

Share

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter