Zilele trecute mi-a acordat un interviu la radio dr. Simona Tivadar, medic boli nutriție, diabet și metabolism. Cred că voi scrie 3 articole, pentru că dr. Simona Tivadar le-a oferit multe sfaturi celor care doresc să trăiască frumos și să se hrănească sănătos. Dacă tot ne aflăm în postul Paștelui, primul material din dialogul interesant pe care l-am avut cu unul dintre cei mai buni nutriționiști din România, este despre greșelile pe care le fac persoanele care se plâng că se îngrașă în post, chiar dacă nu mai consumă carne și produse lactate.
Noi confundăm postul cu un soi de troc cu bunul Dumnezeu. Eu nu mănânc șnițele de porc și tu o să îmi dai mie viață lungă.
”În ziua de astăzi, mulți oameni nu respectă postul real, adică cel care înseamnă asceză. În post trebuie să mănânci mai cu grijă, să nu te ridici sătul de la masă, pentru că, de fapt, acesta este scopul postului, e o încercare. Noi confundăm postul cu un soi de troc cu bunul Dumnezeu. Eu nu mănânc șnițele de porc și tu o să îmi dai mie viață lungă. Nu e așa! Să mănânci șnițele de soia e de 100 de ori mai rău decât să mănânci șnițele de porc. De fapt, scopul postului este excluderea grăsimilor.” afirmă doctorul Simona Tivadar.
Mi se pare o blasfemie să asociezi produse precum prăjituri, cârnați și șnițele, cu postul
Sunt atât de variate produsele de post, încât cei care îl țin, nici nu își dau seama că sunt privați de anumite alimente. Șnițele de soia, lapte de migdale, prăjituri fără ouă, pate vegetal, brânză de tofu, crenvurști sau maioneză din soia, toate sunt menite să îi distragă omului atenția de la faptul că postește și să îl ajute să treacă mai ușor peste zilele în care nu are voie să mănânce de dulce timp de 40 de zile. Bun, dar cât de sănătoase sunt aceste produse și în ce măsură mai este respectată ideea ascezei, care presupune un mod de viață ce exclude excesul sau compromisul, o purificare fizică și morală? Dr. Simona Tivadar ne-a reamintit ce înseamnă postul și ce alimente ar trebui să consumăm pentru a-l ține așa cum făceau bunicii și străbunicii noștri.
“Ce post ai ținut dacă tu ai mâncat un lighean de cartofi prăjiți? Nu numai legumele și fructele, ci și leguminoasele precum fasolea, lintea, mazărea, năutul sunt importante pentru că aduc proteine de calitate. Amatorii de senzații care trebuie neapărat să mănânce chestii exotice, că altfel li se deranjează bretonul, pot mânca și quinoa, deși nu este cu nimic mai deșteaptă decât fasolea, dimpotrivă. Oamenii din ziua de azi mănâncă foitaje cu ciuperci, care au niște grăsimi de îți înfundă coronarele numai când le miroși, nici nu mai trebuie să le bagi în gură și să le mănânci. Toate produsele acestea de post conțin tot felul de vaseline și margarine industriale, de proastă calitate. Postul trebuie să fie altceva, atât din punct de vedere alimentar cât și moral, ca fel în care ne comportăm în post. Și atunci, oamenii nici nu s-ar îngrășa, nici nu s-ar îmbolnăvi.
Noi avem pacienți diabetici care vin praf la cabinet, din cauza felului în care au ținut postul, pentru că s-au îndopat cu produse semipreparate industrial. Vin cu glicemia în aer, cu trigliceridele explodate, cu colesterolul foarte mare. Scopul postului era să îl facă pe om mai sănătos și mai apropiat de Dumnezeu. Scopul postului nostru este să ne îndopăm cu tot felul de chestii care nu sunt sănătoase.”, spune medicul nutriționist Simona Tivadar.
Despre iluzia pe care mulți o au că țin post, în timp ce se ridică ghiftuiți de la masă ori îi afurisesc pe cei care îi enervează, a scris dr. Simona Tivadar și în cartea de pamflete medicale intitulată ”Medicină, nutriție și bună dispoziție”, lansată de curând și pe care o recomand tuturor. Vă ofer un scurt citat din capitolul ”Eu nu țin post. Tu crezi că ții?”
“Îmi aduc aminte din copilărie că postul însemna asceză: mâncare puțină, plăcinte cu varză și lobodă coapte în cuptorul de pâine, ulei de la ”moara” satului, obținut prin reală presare la rece, între pietre, adăugat cu multă parcimonie în unele mâncăruri și doar în zilele cu dezlegare la untdelemn. Câteva fructe uscate sau nuci, mămăligă și fasole, cartofi copți cu salată de varză murată sau zeamă de varză, că doar bunicii mele și babelor din sat le stătea gândul numai la antioxidanți și bifiduși. Îmi amintesc și că vorba de năduf sau dojană a bunicii era ”bată-l binele”, că era sau nu era post.
Dacă postul vă îmbolnăvește, vă îngrașă, vă crește colesterolul și trigliceridele și nu vă face mai meditativi, lăsați-i pe alții să-l țină. Mâncați miercurea și vinerea doar legume și fructe, nu drăcuiți în trafic și veți fi mai aproape de Rai. Altfel vă apropiați mai degrabă de bypass-ul coronarian sau de veșnica pomenire, nu neapărat duioasă.”, scrie Simona Tivadar în cartea sa ”Medicină, nutriție și bună dispoziție” pe care o puteți cumpăra de aici.
Cam atât despre post. Sper să vă fie de folos acest articol și să țineți cont de sfaturile medicului nutriționist Simona Tivadar, care a făcut Facultatea de Medicină pe bune spre deosebire de mulți alții care ne oferă rețete miraculoase, dar dețin diplome false și nu au nici măcar noțiuni elementare despre nutriție.
Leave a Reply