Tare mi-s dragi dascălii care pun suflet în tot ceea ce fac și pe care îi preocupă starea de bine a elevilor. Lili Sumănaru este unul dintre ei. Se implică atât de mult pentru a găsi soluții la problemele apărute în clasa în care este învățătoare, încât folosește mare parte din timpul său liber pentru a le rezolva. Zilele trecute, Lili a lansat un proiect social intitulat ”Semne de carte pentru bănci adecvate” și dorește să strângă bani. Semne de carte pentru bănci adecvate, un proiect social marca Lili Sumănaru din donații pentru a schimba băncile vechi și deteriorate ale elevilor săi.

Semne de carte pentru banci adecvate

Sunt multe nevoi în școlile noastre, iar fondurile sunt insuficiente. Cea mai simplă metodă la care recurg de regulă profesorii este să strângă banii necesari prin intermediul Asociației de părinți. Dar, ce te faci dacă în clasă ai mulți copii care provin din familii defavorizate sau din centrele de plasament, așa cum sunt micuții din grupa învățătoarei Lili Sumănaru? Găsești soluții, spune ea. Nu există nu pot, există doar nu vreau.

Semne de carte pentru banci adecvate

„ Băncile elevilor mei sunt vechi și deteriorate. M-am tot gândit cum să îi ajut pe acești copii. Sunt 28 în clasă, din care 6 sunt de la centrul de plasament şi 3 care provin din familii defavorizate.  S-au făcut investiții în școală, însă nu am putut cumpăra bănci pentru toate clasele. Nu mai puteam aștepta un an, până la urmă, dacă elevii stau confortabil în bănci, vor fi mai atenți la ore și toată lumea are de câștigat. În plus, dacă poziția lor este incorectă timp de 4-5 ore cât stau la școală, vor avea în viitor probleme de sănătate. Acest lucru m-a determinat să iau atitudine și să fac, în mod legal, un bine pentru acești copii. Am avut câteva nopți nedormite, am lucrat la semnele de carte pe care le-am realizat pe niște bețișoare din lemn late de 2 centimetri, iar rezultatul este foarte apreciat de prieteni și cunoștințe. Primele 50 de semne de carte au fost cumpărate de o singură persoană, însă am multe alte comenzi la care lucrez. Este un efort, dar fac acest lucru din plăcere și din dorința de a-mi ajuta elevii să aibă o postură corectă în bancă. Și eu am un copil în clasa întâi și ce înseamnă să mergi la școală cu drag și să îți fie oferite condiții bune pentru studiu.” spune Lili Sumănaru, inițiatoarea proiectului ”Semne de carte pentru bănci adecvate”.

Semne de carte pentru banci adecvate

Proiectul ”Semne de carte pentru bănci adecvate” s-a născut din dorința de a le oferi copiilor de clasa întâi, confortul de care au nevoie pentru a fi atenți la ore. Pentru că este foare pricepută și știe să facă multe lucruri hand-made, Lili a realizat 50 de semne de carte. A lucrat cam 20 de minute la fiecare. Le-a pirogravat, le-a pictat, le-a lăcuit, iar produsul final arată minunat. Acum, are aproape 200 de comenzi și abia reușește să își împartă timpul între familie, realizarea proiectului său și școală.

Semne de carte pentru banci adecvate

Facebook, un bun instrument pentru promovarea proiectelor sociale.

Inițiativa ei are mare succes. La doar jumătate de oră după ce și-a anunțat pe Facebook prietenii că pune în vânzare semnele de carte la prețul de 20 de lei, Lili a epuizat tot stocul pe care îl avea. Iar lista de așteptare pentru frumoasele semne a ajuns la aproape 200 de persoane. Este un soi de donație inedită. Cei care le achiziționează rămân cu un cadou frumos, iar banii sunt strânși într-un cont special destinat pentru băncile copiilor. Dacă se vor strânge mai mulți bani, vor fi realizate și alte modernizări în clasă, spune Lili Sumănaru.

Semne de carte pentru banci adecvate

Mi-ar plăcea să se inspire și alte cadre didactice din inițiativa învățătoarei Lili Sumănaru și să îi urmeze exemplul. Să își depășească limitele, să fie modele pentru elevii lor, să se implice și să găsească soluții, fără a cere mereu ajutor de la părinții elevilor. Să le inspire copiilor o altă percepție asupra muncii și a banilor, să îi învețe că pot schimba lumea cu lucruri mărunte făcute cu pasiune.

Martisoare Lili Sumanaru

Pentru că se apropie luna martie, Lili a început deja să confecționeze mărțișoare împreună cu elevii ei. Le vor vinde la Târgul de mărțișoare și astfel, vor mai aduna bani în pușculiță pentru băncile pe care le vor cumpăra. Iar ideile nu se opresc aici, odată ce proiectul a fost demarat, nimic nu îi mai oprește pe acești oameni frumoși să îl ducă la îndeplinire. Succes, dragilor! Voi mai scrie despre voi când vă veți îndeplini visul.

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter