Prima plajă și prima baie-n mare din întreaga viață

Prima plajă de pe litoralul românesc, accesibilizată pentru persoanele cu dizabilități

Multe instituții și sute de angajați lucrează teoretic pentru persoanele cu dizabilități. Practica însă, ne-a demonstrat că nimănui nu-i pasă de “handicapați”. Sunt marginalizați, umiliți, neintegrați în societate. Nu li se oferă accesul în multe instituții, inclusiv de cultură, drumurile pline de gropi le pun prea multe piedici și îi forțează să stea în casă în lipsa unui însoțitor, iar la plajă n-au fost niciodată. Doar au visat la atingerea caldă a nisipului sau cum e să se scalde în apa răcoroasă a mării. Nimănui nu-i pasă de dorințele celor izolați într-un scaun cu rotile.

O să spuneți că n-au cerut asta niciodată. E adevărat. Dar ce șanse și-ar fi dat persoanele cu dizabilități să își îndeplinească un astfel de vis, când societatea în care trăiesc nu le oferă condiții minime de viață?

Cum pot afla primarii, consilierii, șefii de departamente sau directorii de instituții, miniștrii ori secretarii de stat cu ce probleme se confruntă “handicapații”, când ei nu au nicio problemă de sănătate? Îi consideră defecți și nu le pasă de situația lor. Le spun doar că în toată țara sunt 800.000 de ”defecți” și nu pot fi izolați. Aș vrea să-i văd pe toți politicienii, măcar o dată pe an plimbându-se o zi întreagă prin oraș în scaun cu rotile sau legați la ochi. Doar așa ar conștientiza cum e să nu-i pese nimănui de tine. Și să nu se gândească la faptul că există categorii de persoane care depind de trotuare asfaltate care să nu devină parcări, de semafoare inteligente, rampe funcționale sau acces în toate instituțiile.

Un singur ONG din Constanța, Asociația Împreună pentru viitor Constanța s-a gândit că persoanele cu dizabilități vor să meargă la plajă. De 5 ani, Isabela Stefan Iorga bate la ușa tuturor instituțiilor locale, a ministerelor și patronatelor, pentru a realiza un proiect care să le permită accesul pe plajă și în apa mării, celor care nu se pot deplasa. Vă miră dacă vă spun că nicio instituție nu a fost impresionată de acest proiect? Nici Ministerul Turismului, nici Primăria Constanța, Consiliul Județean, Patronatul Hotelierilor din Mamaia, Apele Române și multe alte autorități sau agenți economici din turism, care ar fi trebuit să realizeze demult acest proiect, nu au fost dispuse să o ajute pe Isabela. Nu s-a lăsat, a găsit sponsori și l-a pus în aplicare. A făcut ea, ce trebuia să facă aleșii noștri.

Prima plajă la care au acces persoanele cu dizabilități

Astăzi, Isabela s-a bucurat ca un copil, când proiectul ei de suflet a fost lansat. Prima plajă de pe litoralul românesc, pe care au acces constănțenii și turiștii aflați în scaun cu rotile a fost deschisă. La “Pupa Beach”, în zona Pescărie, sunt disponibile gratuit pentru persoanele cu probleme de mobilitate, trei scaune flotabile cu care acestea pot intra în mare, şezlonguri confecţionate special pentru a face mai uşoară trecerea de pe scaunele rulante şi traseu de acces pe plajă, până la zona amenajată.

Să fii din Constanța, să ai 16 sau 35 de ani și să nu fi intrat niciodată în mare, este al naibii de frustrant. Iar cei care au testat azi rampa de acces pe plajă, covorul din lemn care le-a permis să se deplaseze până la șezlongurile special proiectate și construite pentru cei imobilizați în cărucior cu rotile sau posibilitatea de a face baie în mare în scaunele flotante special destinate lor, i-a copleșit. Numai faptul că s-a gândit cineva la acest vis de-o viață al lor, i-a făcut să o venereze pe Isabela.

O plajă doar pentru persoanele cu handicap, le-ar izola din nou

Am întrebat-o pe Isabela Stefan-Iorga ce urmează, dacă va aduce mai multe scaune și sezlonguri. Mi-a spus că nu vrea o plajă în care să se strângă doar cei în scaune cu rotile, ar fi frustrant pentru ei. Preferă să dezvolte acest proiect în toate staţiunile de pe litoralul românesc. Și are dreptate. Nu poți forța oamenii să vină doar în Mamaia, sunt și alte stațiuni. E de preferat ca în fiecare dintre ele să existe câte o plajă accesibilizată pentru cei în scaun cu rotile.

Și copiii cu handicap care ajung în tabere trebuie să se bucure de plajă

Isabela vrea să ajungă și în taberele de copii din Eforie, Năvodari și 2 Mai. Nu este suficient ca doar adulții să aibă acces la plajă și să se scalde în apa mării. Ajung și copii cu dizabilități în taberele de pe litoral, iar bucuria lor ar fi imensă dacă ar putea sta pe un șezlong la plajă și s-ar răcori în apa mării, spune Isabela.

E greu, sponsorii nu aleargă cu banii spre ONG-ul ei pentru astfel de proiecte. Ba mai mult, Apele Române nu acordă o porțiune de plajă, iar mulți operatori se tem să aloce o suprafață de nisip pentru accesul celor cu dizabilități, să nu fie deranjați turiștii când îi văd.

Atât putem, aceasta ne este empatia, cât despre comportamentul civic al comunității și autorităților, pot spune că lipsește cu desăvârșire. Ce ziceți, punem noi, mână de la mână, să ajutăm acest proiect să crească?

Share

Comments

3 responses to “Prima plajă și prima baie-n mare din întreaga viață”

  1.  Avatar
    Anonymous

    O doamne!Am plas cu vorbe!

    1. Auris Luca Avatar
      Auris Luca

      Îmi pare rău. Știu că adevărul doare.

  2. Gi gigel Avatar
    Gi gigel

    Este extraordinara realizarea. Mă bucur enorm pentru realizare și pentru un vis devenit realitate. Felicitări pentru stăruință de care a dat dovadă doamna
    Și când te gândești că totul a fost posibil cu bani putini.
    Ideea de a realiza o plaja doar pentru persoane cu dizabilități este una cu care nu am fost de acord. Nu poți să vorbești despre integrare și apoi să construiești un gard in jurul celor cu dizabilități.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.