Freezing rain este un fenomen rar. Am auzit zilele acestea multe persoane care spuneau că ploaia înghețată este doar o denumire pretențioasă pentru chiciură sau burniță. Ei bine, nu e deloc așa. Freezing rain este un fenomen care nu are o altă denumire. E adevărat, ploaia înghețată le dă unora dureri de cap pentru că stau minute întregi să își dezghețe mașinile. Pe de altă parte, agricultorii se tem să nu le fie afectate culturile, în timp ce alții se bucură că fac fotografii frumoase cu florile copacilor acoperite într-o pojghiță generoasă de gheață.
Ce este, de fapt, freezing rain
Ploaia înghețată este un fenomen meteorologic rar, care apare atunci când apa întâlnește o suprafață foarte rece și îngheață pe loc, indiferent dacă suprafața pe care cade este din metal, asfalt sau lemn. O ploaie cu picături suprarăcite care îngheață instantaneu când ating solul sau alte suprafețe afectate de temperaturi negative.
Culturile nu sunt afectate de ploaia înghețată sau de temperaturile foarte scăzute
Speciile care au intrat deja în perioada de vegetație, precum vița-de-vie, pomii fructiferi sau grâul nu sunt afectate în mod dramatic de această ploaie care le-a îmbrăcat într-un strat de gheață. Profesorul Marius Lungu din cadrul Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole din Universitatea Ovidius Constanța mi-a declarat că doar în situația în care fenomenul va persista vor fi înregistrate pierderi considerabile în agicultură. El afirmă că producția de legume, cereale și fructe nu va fi distrusă, însă, este posibil să fie mai scăzută. Culturile sunt compromise doar în situația în care vremea deosebit de rece se întinde pe o perioadă mai lungă de timp. Este o veste bună, vom mânca așadar fructe și legume la vară.
Agricultura va deveni un sport extrem
Pe fondul modificărilor climatice la nivel planetar, agricultura are mult de suferit. Vara ne confruntăm deja cu temperaturi caniculare și ploi torențiale, în timp ce iarna și primăvara mercurul din termometre coboară tot mai mult. Cei care lucrează în domeniul agriculturii sunt nevoiți să folosească soiuri noi și foarte rezistente la noile provocări climatologice.
Încălzirea globală își face simțită prezența în mod furtunos, din ce în ce mai des
În ultimii ani ne-am obișnuit deja cu ploile torențiale, tornadele sau cu trombele marine pe timp de vară, cu vremea rece care se prelungește și primăvara sau cu furtunile foarte puternice. Este doar începutul, avertizează specialiștii. Profesorul Marius Lungu din cadrul Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole din Universitatea Ovidius Constanța spune că aceste fenomene extreme se vor acutiza în următoarele decenii. Vom ajunge să ne obișnuim cu fenomene despre acum spunem că sunt rare, precum ploaia înghețată, nopțile tropicale, valurile de căldură, seceta sau ploile torențiale. Important însă este ca autoritățile să ia măsuri în situația în care pot interveni și să preîntâmpine producerea unor inundații, a poleiului sau alunecările de teren, de exemplu.
Leave a Reply