Agora

Oferiți respect cu generozitate, dl. primar, să ajungă la toți

By June 8, 2017 2 Comments

Mi-am sucit piciorul azi-dimineață într-o ditamai groapa din trotuar. Am țipat lung în mine și mi-am spus că sunt căscată. E frustrant, la naiba, să cazi ca leșinata pe trotuar. Nu mi-am luxat eu piciorul când schiam pe zăpadă înghețată și am ajuns să mă împrăștii pe un bulevard principal. Zău așa, m-am simțit tare prost. Sunt învățată de mică să mă împiedic, de-aia nici nu-mi cumpăra mama sandale, nu voia să-mi pierd degetele din dotare. Dar parcă nu mai căzusem demult și am uitat senzația.

După ce a trecut perioada de introspecție și ceartă personală, am analizat motivul pentru care m-am prelins pe trotuar ca înghețata pe tricou. Și am văzut groapa. Una mare, cât vezi cu ochii. O cunosc, o văd zilnic și o întreb când mama naibii o să dispară. Nu-mi răspunde, e mândră de prezența ei pe un bulevard principal. O înjur în gând și-i urez zile scurte, apoi pășesc grăbită spre radio. De obicei. Mai puțin azi, când eram precum cățelul șchiop.

Mereu am spus că dacă aş fi primar, aș merge pe tocuri cu o cafea în mână pe toate străzile. Iar unde mă împiedic, aș cere să se facă reparații în regim de urgență. Voi ați văzut vreodată ce mers de rațe au multe femei? Cred că de la drumurile proaste li se trage. Cum credeți voi că-ți poți menține echilibrul, dacă trotuarele nu sunt planșă? Sunt chiar pretențioasă, știu. Dar pentru mine, respectul față de primar pleacă de la lucrurile mărunte. Să pot merge cu tocuri pe stradă, să nu dau cu mașina în enşpe mii de gropi și să mă boscorodească soțul că iar trebuie s-o bage-n service. Ce să zic, de parcă ar fi vina mea. Să-l certe pe primar că nu-mi oferă condiții optime pentru mersul pe stradă. Eu și alții ca mine, suntem doar victime colaterale.

Revin la groapă. V-am spus că ne cunoaștem deja și că ne intersectăm zilnic. De mai bine e o lună mă strâmb la ea când o văd tot unde am lăsat-o cu o zi în urmă. Dar nu se rușinează, are obrazul gros.

Mi-am adus aminte că zilele trecute o bătrână s-a împiedicat în șanțurile lăsate pe trotuar de firma care îngroapă cablurile. S-a dezechilibrat și a căzut cu fața într-o groapă. Pentru un timp, și-a pierdut conștiința. Trecătorii au sunat repede la 112, au spus ce s-a întâmplat și au așteptat salvarea. Dar 112 nu e tot timpul un serviciu de urgență, iar bătrâna a stat trântită la pământ cu nasul julit, fața sângerând și cu capul în groapă, 20 de minute. Lungi. Pentru trecători și bunica lovită, secundele erau ore, iar ambulanța întârzia să apară.

S-au strâns mai mulți bătrâni lângă ea, care spuneau că s-au împiedicat și ei în gropile de pe trotuar. Unul zicea că și-a luxat piciorul și a ajuns la doctor. După 20 de minute, ambulanța a venit și a dus-o pe bătrână la spital.

Vorbesc despre cazuri întâmplate zilele acestea, nu în secolul trecut. Odată cu această întâmplare, mi-am amintit de Programul Respect, pe care ni-l flutura în față cu mândrie primarul Făgădău în campania electorală și încă o mai face. Acest proiect se adresează în special bătrânilor, pe care spune că-i respectă. Oricât de binevoitoare aș fi, numai respectul nu-l văd la actuala administrație locală, când vârstnicii își rup picioarele și își sparg capul, căzând în gropile de pe trotuarele neasfaltate. Nu e respect, e bătaie de joc, o spun cu toată amabilitatea.

În orice oraș civilizat, primarul sau subalternii lui au grijă ca orice deranj produs de un investitor să fie de urgență remediat. Iar gropile de pe trotuare și din trafic să nu deranjeze pietonii sau șoferii, să fie foarte repede asfaltate. În orașele civilizate spuneam, însă Constanța nu e unul dintre ele. La noi, e haos total în administrație și implicit în oraș, iar tranșeele de pe străzi sunt reparate în câteva luni. Oraș turistic, doar a venit vara, iar turiștii nu l-ar mai recunoaște în lipsa gropilor, sunt obișnuiți cu ele de ani buni. Se gândesc, probabil, că se fac săpături pentru descoperirea unor obiecte antice. Sunt sigură că și romanilor le-ar fi rușine cu noi, iar Dioclețian ar reteza multe capete.

Share

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter