În Muntenegru am ajuns din greșeală, fără să îmi planific concediul. Cumpăraseră părinții mei pachetul de vacanță și tata nu a mai putut merge. Știți cum se spune, nu este pentru cine se pregătește, e pentru cine se nimerește. Și ce bine s-a nimerit! Inițial nu am vrut să merg, nu auzisem prea multe despre Muntenegru. După ce m-am documentat și am văzut ce peisaje de vis sunt în micuța țară de pe coasta Mării Adriatice, m-am răzgândit. Drumul spre Muntenegru este lung, dar peisajele sunt spectaculoase. Munți, serpentine, râuri și lacuri, toate îți atrag atenția și te țin cu ochii lipiți de geamul mașinii. Sau al autocarului. Cineva a iubit mult țărișoara aceasta cu o populație de numai 600.000 de locuitori, că prea i-a dat de toate.
Ulcinj, pirații și sclavia scriitorului Miguel de Cervantes
Ulcinj este cel mai vechi oraș din Muntenegru. Multe povestiri, mituri și legende circulă despre frumoasa localitate de pe malul Adriaticii, căreia i se mai spune ”Cuibul periculos al piraților”. Ei obișnuiau să atace navele comerciale și să le fure bunurile, dar erau și comercianți de sclavi. Pirații din Malta, Algeria și Tunisia au devastat și condus orașul timp jumătate de secol. Se spune că însuși scriitorul Miguel de Cervantes s-a numărat printre scalvii ținuți captivi în Ulcinj. Cervantes ar fi stat 5 ani sub robia piraților, iar la întoarcerea în Spania a scris celebrul roman “Don Quixote”. Potrivit legendei, inspirația pentru Dulcinea del Toboso era o doamnă frumoasă din Ulcinj, pe care o chema Dolcino.
Ulcinj, orașul contrastelor
Cocoțat pe o colină stâncoasă pe coastă înaltă a Adriaticii, cu locuințe care se întrepătrund în trepte precum covoarele țesute, Ulcinj îmbină modernul cu tradiționalul, orașul nou cu cel vechi, muntele cu marea. Să nu vă mirați dacă vedeți pe plajă sau în apa mării, femei albaneze de religie musulmană acoperite din cap până în picioare, lângă turiștii parțial dezbrăcați. În Ulcinj întâlniți un mix de culturi, de la cea a populației albaneze, care este majoritară, la muntenegreni, sârbi și bosniaci.
Aș recomanda să alegeți un hotel situat cât mai aproape de plajă, în caz contrar, veți fi nevoiți să faceți mii de pași zilnic. Orașul este situat pe un deal înalt și toate locuințele și hotelurile sunt aliniate cu fața spre mare, precum scaunele dintr-o aulă care-s îndreptate spre scenă. Noi am stat la hotelul Mediteran, care are condiții decente de cazare și are mâncare bună. Lângă hotel însă, când mergi spre plajă, există foarte multe terase unde se mănâncă excepțional, prețurile sunt mici, iar peștele și fructele de mare sunt ca la ele acasă. Chiar dacă nu este stat european, Muntenegru folosește moneda Euro, iar populația vorbește engleză foarte bine, așa că nu are rost să vă faceți griji.
Bucătăria muntenegreană
Mixul cultural pe care îl oferă Muntenegru se regăsește și în bucătăria acestei țări. Este un rezultat al lungii istorii a țării și îmbină perfect bucătăria mediteraneană cu cea orientală. Principala influență provine din Italia, Turcia și Grecia, dar are și accente ungurești, astfel că preparatele variază în funcție de zona geografică a țării. În timp ce zona de coastă este în mod tradițional reprezentativă pentru bucătăria mediteraneană, iar peștele și fructele de mare sunt nelipsite din meniu, în partea de nord, specificul mâncărurilor este mai degrabă oriental. În Ulcinj se gătește foarte bine și cu simț de răspundere. Nu am văzut Protecția Consumatorului, dar nici nu am făcut vreo toxiinfecție alimentară după ce am mâncat la terasele de pe malul mării în care se gătea direct pe plita din teracotă. Nu fac ei mâncăruri mofturoase, dar sunt de-a dreptul delicioase.
Mala Plaza, plaja cu nisip terapeutic
Situată la câțiva pași de hotelul Mediteran, plaja se vede atât din cameră, dacă aveți acest noroc, cât și din restaurant, care este situat în alt corp de clărire. Mala Plaza sau plaja mică este singurul loc în care am văzut turiști sau localnici care efectiv se înfășurau în nisipul fierbinte. Am aflat ulterior că acel nisip are rol terapeutic, iar mineralele pe care le conține sunt benefice pentru cei care au probleme cu aparatul locomotor. Plaja nu este spectaculoasă, este ca în Eforie sau Mangalia, iar vânzătorii ambulanți vă oferă orice, de la prosope, la porumb fiert, gogoși sau băuturi răcoritoare. Apa caldă și limpede a mării și peisajul cu orașul vechi ce stă mândru cocoțat pe o stâncă, schimbă total datele problemei.
Velika Plaza, raiul iubitorilor de kitesurfing
Imaginați-vă o plajă perfectă, lungă de 12 kilometri, aceasta este Velika Plaza. Cunoscută și sub numele de plaja Copacabana , desigur, cu referire la plaja din Rio de Janeiro, este cea mai lungă plajă de pe coasta Adriaticii. Este o plajă de nisip, cu foarte multe baruri și terase care oferă băuturi răcoritoare și mâncare. Situată la 5 kilometri de Ulcinj și lângă granița cu Albania, Velika este principala locație de pe coasta Adriaticii pentru practicanții de kiteboarding. Vântul bate aproape zilnic acolo și zona este iubită de kitesurferi. În plus, este mult mai ieftin să mergi în Muntenegru decât în Grecia, Turcia sau în alte țări în care se practică acest sport. Atât kitesurferii avansați cât și începătorii care merg la Velika Plaza spun că este dificil să găsești un loc mai bun și mai sigur în care să înveți sau să te dai cu kite-ul. Apa mării este caldă, vântul suflă constant, nu există obstacole, iar curenții nu sunt puternici pentru a reprezenta un pericol.
Ladies’ Beach
Ei, cum vă sună o plajă doar pentru femei? Cam plictisitor, așa-i? Fără bărbați pe care să-i trimitem după o limonadă, sau o înghețată, ori pe care să-i rugăm să umfle salteaua, parcă n-are nici un farmec plaja. Ei bine, în zona de sud a orașului Ulcinj, cu o intrare frumoasă printr-o pădure de pini este situată plaja femeilor sau ”Ladies’ Beach”. Medicii o recomandă pentru tratarea infertilității, datorită efectelor curative ale apei cu minerale sulfuroase. Plaja, așa cum îi spune numele, este vizitată doar de femei. Apa termală a fost testată pentru prima dată în urmă cu aproximativ 100 de ani și nu tratează doar boli ginecologice, ci și problemele respiratorii și ale tractului digestiv și reprezintă o terapie naturală cu aerosoli. Depre peisaj nu vă mai vorbesc, las aici o fotografie să vă formați o opinie.
Orașul vechi
Orașul vechi este spectaculos, indiferent dacă îl privești de pe plaja mică situată în golful deasupra căruia se ridică semeț pe o colină stâncoasă sau faci o drumeție până sus. Timp de 5 zile cât am stat în Ulcinj, l-am vizitat zilnic, ziua sau seara și mereu o luam pe diferite alei înguste și desopeream lucruri noi. Orașul vehi este una dintre cele mai vechi arhitecturi urbane de-a lungul Mării Adriatice. Este un monument cultural-istoric extrem de important pentru zidurile sale cu o strucutră impresionantă, a cetății, rețelei de străzi, a piețelor în care erau vânduți sclavii de către pirați, a locuințelor și edificiilor arhitecturale.
Vă spun sincer că nu o să vă săturați să vă plimbați pe străzile înguste și curbate ale orașului antic, printre casele din piatră cu multe flori colorate la poartă, să priviți marea de sus ori să studiați edificiile valoroase.
La nivelul superior se află cetatea fortificată, un edificiu al arhitecturii medievale din Muntenegru, unde există un turn puternic ce domină orașul vechi.
Piața de sclavi
În fața moscheii din orașul vechi există o piață mică, pe vremuri Piața Sclavilor, semnificativă în Ulcinj în secolul XVII-lea, Ulcinj. Sclavii erau capturați de pirații din Ulcinj, care jefuiau vilele bogate de-a lungul coastelor Apuliei și Siciliei, îi capturau pe proprietari și îi vindeau ca sclavi. Locuitorii din Ulcinj îi păstrau pe sclavii și nu îi puneau să muncească, însă îi foloseau pentru a obține răscumpărare rudelor sau prietenilor.
Leave a Reply