Hai, nu fiți cârcotași! Ce dacă au venit babele mai devreme de luna martie și ne-au nins cât pentru toată iarna? E martie, e mărțișor. Am zis! Să ne bucurăm de culorile și veselia lui. Și de zâmbetele care-l însoțesc.
Îmi plac toate anotimpurile. Fiecare are şarmul lui, dar primăvara parcă parcă le eclipsează pe toate. Cum aş putea să n-o prefer, când începe cu mărțișorul, denumirea populară a lunii martie. Ador acel talisman înșirat pe tradiționalul fir alb-roșu. Indiferent că este un obiect artizanal, o monedă din aur sau argint, un trifoi ori un coșar, știu că este despre dragoste, prețuire sau respect.
1 martie plin de amintiri
Nu știu vouă ce amintiri vă trezește 1 martie, dar primăverile mele au fost vestite mereu de tata. Nici nu mă trezeam bine când eram copil și mă întâmpina cu un mărțișor pe care mi-l prindea în piept. Era o bucurie oarecum similară celei din dimineața de Crăciun, când descopeream darurile sub brad. Urmau, desigur, mărțișoarele pe care le primeam de la colegi când ajungeam la școală, dar aveam ochi în special pentru primul și îl priveam des, de teamă să nu-l pierd. Seara mă întorceam acasă cu pieptul plin de mărțișoare, țanțoșă ca un general.
Îmi amintesc cu cât drag pregăteam în ultima zi de februarie mărțișoarele pentru doamnele de la școală, împreună cu mama. Și cât de grijulie eram când le duceam, să nu cumva să le strivesc. Parcă erau momente magice și le dăruiam luna de pe cer. Le puneau pe toate în piept, în semn de respect față de noi și de dragostea cu care le ofeream. Acum, parcă a dispărut magia. Copiii s-au schimbat, profesoarele la fel. Tradiția a rămas, dar e știrbită de emoțiile de odinioară. Sau poate depinde de fiecare dascăl în parte, nu vreau să generalizez.
Mărțișor și ghiocei, nimic mai mult
Nu aș da pe nimic acel simbol înnodat cu șnur alb-roșu. Nici buchetul de ghiocei. Fără ele, luna martie nu-i completă. Nimic nu le poate egala.
Primăvara îmi plac doar florile de sezon. Primii în top se află ghioceii, urmați de lăcrămioare, freziile, narcisele, zambilele și lalele. Dacă stau bine și mă gândesc, sunt singurele flori pe care le ador.
Niciodată nu am înțeles de ce le sunt oferite de 1 sau 8 martie la școală învățătoarelor sau profesoarelor buchete cu flori care n-au nicio legătură cu primăvara și pe care le putem găsi în florării tot timpul anului. Ce semnificație au trandafirii, de exemplu? De îi dăruim în martie și ocolim florile mici, fragile și parfumate, ce simbolizează primăvara?
Mulți consideră că e banal să oferi un buchet delicat de ghiocei. Nimic mai greșit, aș spune! Dacă nici ei nu sunt vestitorii primăverii, atunci cine? Îi iubesc pentru răbdarea cu care au purtat greul iernii în spate și s-au adăpostit sub zăpadă. Îi ador pentru modul discret în care ies la lumină și ne întâmpină timizi, cu capul plecat, să nu deranjeze prea tare.
Fie că alegem să purtăm mărțișoarele precum bunicile sau străbunicile noastre, legate la mână sau purtate la gât, ori să le prindem în piept, în luna martie ele ne vor fi talismane norocoase.
Leave a Reply