Sufletisme

Mai pune-i copilului o căciulă, că-s doar 30° și răcește

By August 12, 2017 One Comment

Am văzut zilele acestea, în care n-am avut aer nici să respir, atâția bebeluși purtând căciuli, bluze cu mânecă lungă și pantaloni până-n călcâie, de m-au făcut să cred pentru câteva clipe că sunt în Alaska. Lipsa renilor m-a adus cu picioarele pe pământul mioritic deshidratat de la atâta căldură.

Nici nu mă mir că micuții plângeau, încercând să le scoată din ignoranță pe cele care i-au adus pe lume. Păcat că nu știau să vorbească, tare m-aş fi amuzat ascultând ce le-ar fi ieșit pe gură. Protestau în felul lor, dar mămicile îmbrăcate cu tricouri decoltate și pantaloni scurți, nu le înțelegeau limbajul. Erau mulțumite că le-au pus bebelușilor două, trei rânduri de textile, să nu răcească săracii copii.

Degeaba ne recomandă pediatrii să-i îmbrăcăm pe bebeluși așa cum o facem și noi. Disperarea multor mame este atât de mare, încât, pentru a nu le răci odraslele, sunt în stare să le pună și trei rânduri de haine chiar și pe caniculă. Dacă ar putea, i-ar ține și într-un glob de sticlă, numai să nu îi tragă curentul ori să atingă o scoică prăfuită de pe plajă și să se murdărească.

Tare mi-ar plăcea să le văd pe doamnele care își înfofolesc micuții când afară e caniculă, îmbrăcate cu body, tricou, bluzon, pantaloni lungi și căciulă. Sigur le-ar lua cu leșin. Și pe noi, de la mirosul pe care l-ar emana.

Cu siguranță aceste măsuri excesive de protecție le iau din dragoste față de bebeluș. Dar când există atâtea surse de informare iar doctorii le atrag atenția că nu trebuie îmbrăcați gros copiii pentru că transpiră și se îmbolnăvesc, nu mai au nicio scuză proaspetele mame. Decât dacă sunt din mediul rural, nu au internet și le vizitează pediatrul o dată pe an. Nu pot să nu mă întreb, oare iarna câte straturi de haine le-or pune celor mici? Suficiente, probabil, cât să nu se mai poată mișca micii roboței.

Mereu i-am admirat pe nordici pentru modul în care își cresc copiii. Nu se sfiesc să îi tăvălească dezbrăcați în zăpadă, să-i ducă la grădinițe ale căror cursuri se desfășoară în aer liber, chiar dacă sunt -15°, plouă, ninge sau bate vântul. Ba, unii dorm la prânz afară în plină iarnă și nu se mai îmbolnăvesc.

Am citit de-a lungul anilor pe grupurile de pe Facebook atâtea inepții scrise de mămici disperate, că m-am crucit. Unele au ajuns atât de departe cu isteria de a nu li se îmbolnăvi plozii, încât întrebau dacă ar trebui să îi îmbăieze cu apă plată, de teamă ca ei să nu ia cine știe ce microbi de la apa de robinet. Multe dintre ele scriu greșit și nu știu nici măcar să folosească pluralul pentru cuvântul copil. Pun pariu că habar nu au nici care este formula chimică a apei. Dar ce contează? Bine că nu se gândesc sa le pună aer condiționat în landou.

Share

One Comment

  • cristina says:

    Cum imi scoteam copilul la plimbare imbracat doar intr-un body si batea un pic vantul, dar erau peste 30 de grade, mi s-a spus ca acesta va face meningita. Nu am ascultat si, evident, nu a facut meningita…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter