kitesurfing kiteboarding

Kitesurfing – vacanta cu adrenalina

Dacă este un lucru pe care l-am învățat de la fiul meu, acela este să caut adrenalina în vacanțe. Fie că mergem la schi, la patinoar, în drumeții pe munte sau în parcurile de distracții în care testăm toate rollercoaster-ele, important este să fie o vacanță sportivă. Tocmai de aceea m-am intersat ce pot face turiștii care vin la mare, ce tipuri de senzații tari pot încerca. Sincer, nu prea au de unde alege. Ar fi zborul cu avionul de mici dimensiuni deasupra litoralului, plimbarea cu skijetul, scufundările și kitesurfing-ul. Toate sunt costisitoare, dar adrenalina face toți banii.

kitesurfing WEGO Adventures

Am discutat cu Andrei Damian, kitesurfer profesionist, de la care am aflat că tot mai mulți români au început să adore să se dea cu zmeul. Mi-a spus că numărul celor care fac cursuri de inițiere crește cu 20% în fiecare an. Este suficient să facă un test și devin împătimiți ai kitesurfing-ului. El și-a deschis o Școală de kitesurfing pe Plaja 3 papuci din Constanța, WEGO Kite Spot și dorește să construiască o comunitate numeroasă de împătimiți ai acestui sport, în orașul de la malul mării. Dacă vă întrebați despre ce vorbesc, kiteboarding sau kitesurfing este un sport nautic, ce implică deplasarea cu ajutorul unei plăci și a unui zmeu, folosindu-se de forța vântului pentru a propulsa sportivul pe suprafața apei.

https://www.facebook.com/AndreiDamian11/videos/10155713046215172/?t=0

Kitesurferii își fac vânt prin toată lumea. Sau îl caută.

Deși este constănțean și are propriul Club de kitesurfing, Andrei Damian nu prea stă pe acasă. Este mereu în căutare de plaje pe care bate vântul mai tare decât pe litoralul românesc. Vara asta își face vânt pe insulele grecești. Abia a venit din Lefkada și în curând va pleca în Rhodos. Caută zone vântoase în care să își poată ridica zmeul împreună cu prietenii. Andrei spune că în Grecia bate vântul mai constant și sunt câteva zone în care kitesurferii se pot distra mai bine decât la noi. Nu stă mai deloc pe acasă, caută în permanență zone cu vânt, permisive pentru practicarea acestui sport. Organizează și tabere, astfel încât cei pasionați să poată merge împreună cu el. Și-a deschis o firmă de vacanțe sportive, WEGO Adventures și a reușit să strângă 56 de persoane alături de care a făcut de curând valuri în Mediterana.

kitesurfing Lefkada Greece

Cu zmeul pe plajele din Caraibe, Egipt, Turcia sau Brazilia

L-am întrebat pe Andrei Damian cum îi este anul. Am aflat că este foarte călduros, distractiv și aventuros. Pentru el, 2018 a început cu o vacanță în Martinica. A stat în Caraibe împreună cu prietenii timp de 3 săptămâni și au practicat kiteboarding-ul pe săturate. Pentru că era iarnă, a schimbat temperaturile și a plecat cu gașca într-o excursie la snowbord, în luna februarie. A mers în Bansko, Bulgaria, unde este un domeniu schiabil excelent, despre care am scris și eu în acest articol. V-am spus că este aventurier, vacanțele lui Andrei nu s-au terminat aici. În luna aprilie a fost într-o tabără de 10 zile de kite în El Gouna, Egipt, unde mi-a zis că nu prea a prins vânt, dar a făcut scuba diving și snorkeling. Acolo au și o instalație de cablu sau de wakeboarding, iar când nu a fost vânt au mers și acolo. Wakegoarding-ul este asemănător kiteboarding-ului, diferența fiind că sportivii nu au nevoie de vânt. Există un cablu deasupra unui lac și te trage în timp ce ești pe placă, mi-a explicat Andrei. După ce se va duce în Rhodos să testeze plajele, va merge în Gökçeada, cea mai mare insulă din Turcia situată provincia Çanakkale, iar din toamnă se va da cu zmeul în Lefkada, El Gouna, Brazilia. Parcă trece mai repede anul când te distrezi și mergi din vacanță în vacanță, nu-i așa?

Cât costă o vacanță de kitesurfing într-o țară exotică?

”În Martinica am stat aproape 3 săptămâni și vacanța a costat cu totul cam 2000-2500 de euro de persoană. Biletele de avion sunt luate din timp pentru a fi ceva mai ieftine. La cazare ne împărțim pe vile, nu mergem pentru fițe, ci pentru distracție. Nu caut hoteluri de 5 stele și figuri. Aleg zonele cu puțini turiști, aglomerația ne încurcă. Prefer zonele mai ferite, mergem în larg și practicăm kitesurfing-ul după geamanduri.”, mi-a zis Andrei Damian cu zâmbetul pe buze.

Cine poate practica acest sport?

kitesurfing kiteboarding

Oricine poate practica acest sport, iar copiii trebuie să aibă peste 40 de kg, să nu îi ia vântul, spune Andrei. Cei interesați pot testa zmeul de antrenament pentru a afla dacă le place și ulterior pot participa la cursuri de inițiere. Este un sport destul de dificil la început, în primele 10-15 ore, dar după ce deprinzi tainele kiteboarding-ului, plăcerea de a zbura este enormă. Dacă urmezi regulile învățate în perioada de instruire, nu există riscuri în practicarea acestui sport nautic. Poate deveni periculos doar dacă nu urmezi niște pași. Cursurile de kiteboarding sunt obligatorii, nu te poți apuca de kite fără a face școala.

Este un sport exclusivist?

kitesurfing kiteboarding

Este un sport costisitor, spune Andrei Damian. După ce termină școala, un kiter nou își achiziționează un echipament propriu, iar după aceea merge la spot-urile de kite doar pentru a se distra. Echipamentele nu sunt foarte ieftine, ajung și la 1500 de euro, dar există mai multe modalități prin care sportivii își pot procura echipamentele. Se găsesc și second-hand, se pot închiria, dar este de preferat ca un sportiv care a terminat școala să aibă propriul echipament. Echipamentul constă într-un zmeu, o placă, o bară și un harness, brâul care se pune în jurul corpului, un costum neopren în funcție de temperatura apei.

Sfaturi pentru cei care vor să încerce kiteboarding-ul

”I-aș sfătui să vină într-una dintre excursiile pe care le organizez sau să vină la Constanța să arunce o privire și să vadă despre ce este vorba. Mulți doresc să încerce un nou sport, care ulterior să devină o nouă pasiune. Sportul este până la urmă sănătate și adrenalină și cu toții avem nevoie de mișcare. Cursul de inițiere se poate face și într-una dintre vacanțe. Mergem cu instructorii după noi sau angajăm instructori din locațiile respective, dacă trebuie să pregătim cursanții care nu au mai practicat kiteboarding. Dacă nu este organizată o excursie în perioada respectivă, pot veni la mare oricând. Este de preferat să fie pregătiți cu o pereche de ochelari de soare, deoarece stau cu privirea către zmeu la început, o bluză cu protecție UV, o pereche de bermude, să aibă mult chef de distracție și să nu le fie frică de apă.” a precizat kiteboarder-ul profesionist Andei Damian.

O pățanie întâmplată într-o vacanță

”Acum doi ani, când am fost pe insula Boracay din Filipine mi-a căzut zmeul și am dărâmat vreo 3 steaguri care erau pe plaja de acolo. Nu a fost o tragedie, dar o să țin minte acea experiență. De regulă nu avem accidente, nu este un sport periculos. Nici măcar nu contează viteza la kiteboarding. Adrenalina ne-o oferă săriturile în înălțime. Cea mai înaltă săritură pe care am făcut-o a fost de peste 11 metri, dar în Cape Town, Africa de Sud, unde se practică intens acest sport, kiteboarderii sar și până la 30 de metri. Este o senzație excelentă când zbori și de aceea, toți cei care încep să practice acest sport nu se mai lasă, le intră în sânge.” spune kiteboarder-ul Andrei Damian.

Sincer, aș încerca. Sunt convinsă că un curs de inițiere ar fi o surpriză plăcută pentru fiul meu, mare amator de adrenalină. Probabil și voi vă gândiți la același lucru. Dacă vă tentează ideea, căutați-l pe Andrei pe Plaja 3 papuci din Constanța, când veniți la mare. Cine știe, poate veți începe să practicați un nou sport. Have fun!

Share

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.