Vacante de vis

Kilimanjaro îi așteaptă! #SevenSummits

By October 28, 2017 No Comments
Top Elbrus 7summits

Nu înălțimile extreme îi sperie, finanțarea expedițiilor este hopul cel mai mare.

Sunt sportivi de performanță și se antrenează permanent. Nu vor să trăiască ușor și să devină fragili, le place să ia viața în piept, să își asume riscuri și să aibă parte de provocări extreme. Trăiesc la malul mării, dar adoră înălțimile. Mihai Nenciu, Nicu Rotaru și Bogdan Ofițeru sunt trei constănțeni care își urmează visul. Iar visul lor are un nume cu rezonanță pe tot globul: ”Seven summits”. Proiectul lor este unic în lume și va fi demn de cartea recordurilor după ce îl vor finaliza. Pe scurt, cei trei vor urca pe 7 dintre cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent în parte. Unii i-ar spune nebunie, alții curaj extrem și testarea limitelor. Puțini sunt în stare să facă asta, mulți însă îi pot ajuta și încuraja.

Și noi putem deveni parte din povestea lor

Din 1956 până în prezent, mulți alpiniști din lume au fost tentați de această provocare. Unii au reușit să urce pe cele 7 vârfuri, alții au fost doborâți de ele și au rămas în legendele munților pe care sunt captivi pentru eternitate. În cartea recordurilor au intrat până acum mai mulți alpiniști care s-au încumetat să ia parte la această provocare. Niciodată însă nu s-a înregistrat până acum o echipă care să străbată cele mai înalte vârfuri de pe glob. Este un proiect unic în lume și vor să îl ducă la capăt. Ei pot, lipsa banilor nu îi lasă. Tocmai de aceea, putem să îi ajutăm să își ducă visul la bun sfârșit. Iar când îi vom vedea în Cartea Recordurilor, o să fim fericiți că și datorită nouă au reușit să devină prima echipă din România care a urcat pe cei mai înalți munți.

seven summit himalaya

Cine sunt Mihai Nenciu, Nicu Rotaru și Bogdan Ofițeru

Comoditatea nu îi reprezintă. Toți trei și-au depășit limitele în mod constant și chiar dacă nu au experiență în domeniul alpinismului pe vârfuri înalte, învață din mers. Mihai Nenciu are 37 de ani, este parașutist, scafandru, ultramaratonist, alergător în curse de anduranță extremă, alpinist montan, cu o experiență sportivă de peste 20 de ani.

Mihai Nenciu Cappadocia ultramaraton

Anul acesta a alergat împreună cu Bogdan Ofițeru peste 173 km fără oprire, în cadrul ultramaratonului montan din Croația-Istria. Imaginați-vă doar cum este să alergați 48 de ore non-stop. Vă obosește numai gândul, nu-i așa? Luna aceasta au alergat 120 km în Turcia, la Cappadocia, într-o etapă de cupă mondială. 120 de km prin munți, 20 de ore non-stop. Băieții aceștia sunt de neoprit! Vă mai spun ceva, dar rămâne între noi. Mihai mi-a povestit că țintește pentru anul viitor să alerge pe întreg arcul carpatic. 1200 km, traversarea Carpaților în alergare. Mă ia amețeala numai când mă gândesc. Toate aceste competiții îi pregătesc de fapt pentru ținta finală, finalizarea proiectului ”Seven Summits”.

Bogdan Ofiteru Elbrus 7 summits

Bogdan Ofițeru, este cel mai tânăr membru al echipei. Are 30 de ani, a fost soldat în Legiunea Străină, instructor de arte marțiale și atlet de performanță în cadrul Clubului Farul Constanța.

Nicolae Rotaru strongman

Nicolae Rotaru vine și el cu un bagaj de experiențe în spate. Este specialist în culturism și sporturi de forță, multiplu campion de culturism și Strong Man.

Toți trei, apreciază că alpinismul este un sport pur, fără mize și fără blaturi, fără câștiguri financiare, fără o latură mercantiă.

Acum, că v-am făcut cunoștință cu cei trei alpiniști constănțeni, ce ziceți, putem contribui și noi la scrierea poveștilor frumoase? Proiectul Seven Summits s-a poticnit din lipsă de fonduri. Dacă fiecare dintre noi ar face o donație mai mică sau mai mare, tinerii aceștia ne vor face mândri că am ”investit” în ei.

În primele două expediții au avut întâmplări cât pentru două vieți

Cei trei alpiniști români au făcut prima expediție anul anul acesta în Nepal, pentru testarea echipamentelor. Atunci au urcat pe 3 vârfuri din munţii Himalaya: Kala Pattar (5640m), Chukkung Ri (5550m) şi Nangkar Tshang (5616m). A fost doar o scurtă pregătire în tabăra Everest Base Camp și au avut mare noroc să rămână în viață, în condițiile în care cu o zi înainte de a ajunge pe aeroportul din Lukla, cel mai periculos din lume, un avion s-a prăbușit la aterizare. Impropriu spus aeroport, Lukla este situat la aproape 3.000 de metri altitudine, iar pista e o limbă de pământ mărginită pe o parte de o prăpăstie, iar în cealaltă de un munte. Emoții au avut și la întoarcere, când au fost blocați în Lukla timp de trei zile din cauza condițiilor meteo. Acolo nu există străzi, nu circulă mașini, iar cea mai apropiată șosea era la 6 zile de mers pe jos prin munți. În plus, ar fi pierdut banii pe care i-au dat pe biletele de avion. Au mâncat conserve expirate de două luni și au așteptat avionul care într-un final a ajuns.

Himalaya 7 summits

În Nepal, au mers mai bine de 200 de kilometri prin munții Himalaya și au stat 11 zile la o altitudine de peste 5300 de metri pentru aclimatizare. Nu le-a fost ușor, au slăbit vreo 10 kilograme iar efortul fizic a fost uriaș. Singura baie pe care au făcut-o în cele 16 zile ale expediției a fost în primul lac glaciar pe care l-au întâlnit. Nu erau mai mult de două grade și bătea vântul puternic, dar s-au simțit minunat după baie.

Mihai Nenciu lac glaciar Nepal Himalaya

Nu-i deloc ușor să faci față unui program infernal, în care mănânci ce apuci, te trezești la 3 dimineața și mergi peste 10 ore zilnic prin munți, mi-a spus Mihai Nenciu. Doar munca în echipă i-a ajutat să treacă peste toate barierele fizice și psihice. Nimic nu-i sperie mai mult însă decât lipsa banilor pentru continuarea proiectului.

Fotbal cu calugarii budisti 7 summits Himalaya

S-au fotografiat cu călugării budiști și au jucat fotbal împreună. Ai noștri au cam rămas fără aer și nu puteau alerga la altitudinea de 3880 de metri, în timp ce călugării de la Mânăstirea Tengboche n-aveau nicio apăsare. Băieții noștri i-au învins chiar dacă plămânii le funcționau doar la jumătate din capacitate la acea altitudine.

Nicu Rotaru skandenberg calugari budisti Himalaya

Nicu Rotaru, fost campion balcanic la culturism, i-a învins pe budiștii nepalezi la skanderberg. Nici nu i-a fost prea greu, era un uriaș printre ei. Îi admirau bicepșii atât de mult, încât au vrut să aibă amintire cu uriașul și au făcut poze împreună, mi-a povestit Nicu râzând de întâmplare. Toți trei au primit binecuvântarea budiștilor și au pornit ascensiunea spre 5000 m.

Mihai Nenciu Himalaya calugari budisti binecuvantare

Elbrus, primul vârf din ”7 summits” pe care au pus drapelul României

O aventură incredibilă într-un loc absolut fabulos. În Himalaya poți să atingi norii cu mâna și există mai mult cer decât pământ. Cantitatea de oxigen la ultimii metri ai ascensiunii pe cel mai înalt vârf din Europa, Elbrus – 5642m, este undeva la 45%, practic respiri cu mai puțin de un plamân în condițiile în care faci un efort extrem” mi-a declarat Mihai.

Alpinisti constanteni varful Elbrus

Cineva acolo sus îi iubește și le deschide toate drumurile pe care le au în cale, nu înainte de a le testa determinarea în continuarea proiectului.

La fel ca expediția din Nepal, și cea din Rusia a demarat cu emoții și cu gândul că ar putea fi anulată escaladarea munților Caucaz. Drumurile spre localitățile prin care trebuiau să treacă au fost blocate și distruse de inundații. Abia când se aflau la Moscova au primit confirmarea că s-au finalizat lucrările de deblocare a drumurilor până la situl expediției. Elbrus, cel mai înalt vârf din Europa a fost bifat de echipa temerară pe 12 septembrie 2017 la ora 11.27. Mihai, Bogdan și Nicu au aterizat în Rusia, au escaladat munții Caucaz, au făcut fotografii la altitudinea de 5642m și apoi au plecat spre casă, bucuroși că au atins primul vârf din proiectul lor, ”Seven Summits”.

Alpinisti constanteni varful Elbrus

În luna noiembrie și-au programat să urce pe vârful Kilimanjaro, sponsorii români nu sunt interesați

Câți dintre noi s-ar încumeta să plece în Africa și să urce pe vârful Kilimanjaro, la înălțimea de 5895m? Mai nimeni, așa-i? Expedițiile au fost programate de echipa ”Seven summits” din două în două luni, dar lipsa banilor le încurcă socotelile. Nu mi-a venit să cred când mi-au povestit că firme importante din străinătate i-au sprijinit cu bilete de avion sau cu echipamentele necesare, dar autoritățile din România și patronii firmelor din țara noastră s-au plâns că nu au bani. Ei nu renunță, dar nici nu le place să ceară finanțare pentru proiectul lor. Le-am spus să ne ofere un cont, pentru ca toți cei care cred în ei să îi poată sprijini cumva. Inițial n-au fost de acord, sunt modești și nu vor să deranjeze pe nimeni. Doresc să fie sponsorizați și să le întoarcă celor care investesc în ei, capital de imagine. Vor să dea ceva la schimb, nu le place să primească bani degeaba. Le-am transmis că noi suntem alături de ei, trăim din experiențele lor și ne place să le urmărim ascensiunea. Doar așa l-am înduplecat pe Mihai Nenciu să îmi dea contul în care putem să virăm orice sumă, mică sau mare, în speranța că vor strînge cei 7500 de euro de care au nevoie pentru a pleca în Africa. Kilimanjaro îi așteaptă, noi îi putem trimite acolo. Las aici contul lor, în speranța că toți cei cărora le place sportul și știu cât de dificil și costisitor este alpinismul, vor face donații.

RO62BTRLRONCRT0410432701

Asociatia sportiva 7 SUMMITS

Banca Transilvania CIF:38314361

Celelalte cinci vârfuri din proiectul ”Seven Summits” sunt Aconcagua (6.962m, Argentina, America de Sud), Denali (6.190m, SUA, America de Nord), Vison (4.892m, Antartica), Kosciuszko (2.228m, Australia) şi “acoperişul lumii”, Everest (8.848m, Nepal, Asia).

Adevărata provocare nu este să urcăm la peste 8000 m înălțime, ci să strângem banii pentru expediție

Visul lor este ca steagul României să fie pe cele mai înalte vârfuri ale lumii. Noi îi putem sprijini, autoritățile se declară neputincioase. La fel și multimilionarii din Top 100. Cei trei constănțeni taie până și etichetele de la îmbrăcăminte pentru a fi bagajul mai ușor, dar nu uită niciodată să ia steagul Constanței și pe cel al României cu ei. Sunt mândri de locul din care provin și se fotografiază cu drapelul peste tot pe unde ajung. Sunt încrezători că luna aceasta vor strânge cei 7500 de euro necesari plecării în Africa. Ei fac ceea ce noi nici nu îndrăznim să visăm vreodată, dar îi putem ajuta.

Mihai Nenciu, Nicu Rotaru si Auris Luca la Radio Sky

Alpiniștii constănțeni în studioul Radio Sky

Pe 14 octombrie, chiar de ziua lui, Mihai Nenciu a venit la Radio Sky pentru un interviu, împreună cu Nicu Rotaru. La emisiunea mea, bineînțeles. Atunci i-am cunoscut și mi-a făcut plăcere să-i ascult cum își depănau întâmplările prin care au trecut. N-a fost deloc ușor, dar fiind o echipă unită au reușit să treacă peste toate peripețiile cu bine și să se sprijine unul pe celălalt când le-a fost mai greu. M-am bucurat că le-au împărtășit ascultătorilor noștri aventurile lor și i-am invitat să mai vină la emisiune de câte ori pleacă sau se întorc din expediții. Nu le este ușor. Banii sunt puțini, iar instituții importante îi laudă pentru curajul lor însă nu-i ajută financiar. Nici măcar Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, nu i-a sponsorizat, deși inițial le-a promis că le oferă 1000 de euro. Este mai greu să obțină finanțarea decât să urce la 8000m altitudine, e incredibil!

Fotografiile din articol sunt preluate de pe paginile de Facebook ale celor 3 alpiniști, cu acordul lor.

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter