Nu știu voi ce loc de muncă v-ați alege, însă, eu, una, dacă ar fi să o iau de la capăt, tot jurnalism aș prefera. Pot spune că este cea mai frumoasă meserie din lume. Sigur, oricine mă poate contrazice. Medicii care salvează vieți, inginerii care realizează construcții impresionante, arhitecții, actorii, avocații, profesorii, muzicienii sau psihologii. Sunt perfect de acord cu toți. Dacă ar fi să reducem totul la un numitor comun, toți au nevoie de mass-media pentru informare, pentru a reclama neregulile din sistemul în care lucrează, sau pentru a corecta anumite nedreptăți.
În plus, câți se pot lăuda că reprezintă a patra putere în stat? Sau că job-ul lor este de câine de pază al democrației? Doar jurnaliștii pot face asta. Unii cu mândrie, alții ținând capul plecat. De ei depinde modul în care sunt percepuți și de credibilitatea pe care o au.
Chiar și în presă însă, este nevoie de o infuzie serioasă de creiere. De tineri care au coloană vertebrală, creativitate, curaj și suficient creier cât să nu se lase manipulați sau influențați. Iar cum zilele acestea sunt ultimele în care se mai fac înscrieri la Universitatea Ovidius, aș zice că este o șansă pentru un job frumos.
V-am zis că eu am făcut Facultatea de Jurnalism din greșeală? Mă rog, din greșeală e un fel de-a spune. M-am dus să mă înscriu la Psihologie și dintr-o întâmplare, fericită i-aş spune acum, am dat admiterea la jurnalism. Traian Brătianu, fostul meu profesor, mi-a spus că am scris atât de bine articolul cerut, că aș putea deveni editorialist. N-a fost să fie, din anul 2 am ales să fac radio și nu l-am mai dat pe altceva. Am cochetat și cu presa scrisă, acum îmi pun ideile pe blog, dar tot radioul rămâne prima dragoste.
Oricum, dacă băiatul meu nu ar fi ales ca arhitectura să fie drumul său în viață, i-aş fi sugerat ideea de a deveni jurnalist. Este un job în care creativitatea nu are limite, nu te plictisești și poți fi un filtru credibil pentru audiența pe care ți-o formezi. Cine altcineva poate evalua clasa politică sau pe reprezentanții diferitelor instituții și îi sancționează când aceștia comit derapaje?
Ce voiam să vă spun, este că oricine poate avea șansa de a deveni câinele de pază al democrației, în lumea aceasta nebună în care trăim. La Universitatea Ovidius din Constanța, vă mai puteți înscrie online, la Specializarea Jurnalism, până joi. Iar examenul nu a fost niciodată mai simplu. Susțineți doar o probă orală de testare a abilităților de creativitate și expresivitate. Pentru cei care vor să devină jurnaliști, testarea e floare la ureche.
În secolul în care comunicarea este esențială, această facultate vă oferă posibilitatea de a deveni experți în domeniu. În plus, profesorii sunt cool, faceți practică în radio, TV, presa scrisă și PR, să puteți alege ce vă place. Îi las pe ei să vă ofere toate detaliile de care aveți nevoie, în cazul în care ați decis că vreți să încercați să schimbați lumea și să o faceți mai bună.
Succes celor care aleg să facă Jurnalism la Universitatea Ovidius, dar și tuturor absolvenților, indiferent de facultatea pentru care optează.
Leave a Reply