Ypsarion Thasssos

Insula Thassos – mancare buna, plaje frumoase, distractie maxima

Știți că-mi place mult Grecia. Culmea este că până să ajung în Thassos, Grecia nici măcar nu era pe lista mea de destinații de vacanță. Cred că mi-a făcut niște vrăji, că după ce am văzut-o o dată, am tot revenit. De 3 ori am fost în Thassos și nu m-am plictisit de marea turcoaz și de stâncile  cărămizii sau munții cu păduri de pin care o veghează. Recunosc, mi-am făcut planuri să mă mut acolo, atât de mult îmi place insula. Nu-mi dau seama dacă este bine sau nu, dar în ultimii ani au aflat foarte mulți români de ea și oriunde mergi auzi vorbindu-se românește.

Thassos, insula de smarald         

Ferry Thassos
Thassos

Dacă v-aș spune că mi-e dor în fiecare zi de marea turcoaz, limpede și răcoroasă, de livezile de măslini și mâncarea grecească, ați zice că exagerez. În plus, aerul este extrem de curat, iar pădurile de pini răcoresc atmosfera și îi oferă un parfum aparte. Vorbesc foarte serios. Acolo este o atmosferă atât de relaxată, încât nu are ce să nu îți placă sau să te enerveze, oricât ai fi de mofturos. Insula este străbătută de o șosea de coastă, care are o lungime de aproximativ 100 de kilometri. Am făcut de multe ori înconjurul insulei, cu mașina sau cu ATV-ul pe care l-am închiriat. Este păcat să ajungi acolo și să nu testezi zecile de plaje, mai mici sau mai mari, care împânzesc litoralul din zonă, pentru că fiecare are farmecul ei. Nu ratați nici carierele de marmură, capitala Limenas care are multe taverne, un Muzeu Arheologic și multe situri arheologice, un parc de distracții și magazine de unde puteți lua suvenire, ulei de măsline, miere de albine sau dulceață cu fructe de pădure întregi. Și faceți fotografii, multe fotografii, pentru că vă veți aminti cu drag de Thassos.

Alyki, cea mai frumoasă plajă

Alyki Thassos
Alyki Thassos

Nu știu alții ce părerea au, dar pentru mine, Alyki este cea mai frumoasă plajă. Satul este situat în sud-estul insulei Thassos și este foarte pitoresc. Acolo există case vechi sau noi cu acoperiș din plăci de piatră așezate ca niște solzi de pește, șindrilă de ardezie  am aflat că-i spune. La terasele și tavernele din Alyki, amenajate în fostele barăci ale pescarilor, situate la câțiva metri de Marea Egee am mâncat cea mai bună musaka, salate excelente, pește și fructe de mare proaspete. După masă, am ars caloriile în timp ce ne plimbam prin pădurea de pini care se află la marginea plajei, în capătul căreia poate fi admirată o veche carieră de exploatare a marmurei, care parțial se află sub apă. Plajele au nisip alb și fin, iar intrarea în apa mării este lină, fapt pentru care sunt preferate și de familiile cu copii mici.

Giola, piscina naturală

Giola Thassos
Giola, piscina naturala – Thassos

Nu este tocmai o plajă, dar este extrem de apreciată pentru spectaculozitatea locației acestei piscine naturale. Accesul nu este amenajat și se face mai dificil, prin coborârea unui deal pe propriile picioare. Urcarea este mai anevoioasă, dar nu vă speriați, o drumeție nu strică după o zi de plajă, iar peisajul este de vis. Indicatoarele pot fi ușor de ratat, tocmai de aceea ar fi indicat este să întrebați la hotel, dar vă spun că merită efortul să ajungeți la această piscină, dacă ajungeți pe insulă. Laguna este inundată permanent de valurile mării, este foarte adâncă, iar la fundul ei sunt foarte mulți arici de mare. Se spune că s-a format în urma prăbușirii tavanului unei grote și a fost șlefuită frumos de apa mării. Dacă mergeți dimineața, devreme, vă puteți bucura doar voi de frumusețea piscinei naturale, care, pe măsură ce trec orele se aglomerează. La întoarcere, nu uitați să admirați măslinii foarte bătrâni, cu trunchiuri întortocheate și găunoase. Dacă planificați să ajungeți la Giola, luați-vă apă, mâncare și orice altceva vreți să aveți la voi, pentru că acolo nu există terase sau magazine.

Plaja Trypiti

Grota Tripiti Beach Thassos
Grota Tripiti Beach Thassos

Frumoasă și liniștită este și plaja Trypiti, situată la doi kilometri de Limenaria. Ultima dată când am mers în Thassos am stat la Rodon House, un hotel situat chiar lângă plaja Trypiti, în dreptul unei grote care face deliciul turiștilor. Patronii au stat o vreme în Italia și am mâncat acolo cele mai bune paste, mai gustoase decât la mama lor, Italia. Am mers, desigur și la tavernele de pe alte plaje, unde ne refugiam la umbră la orele prânzului și ne delectam cu o porție de calamari pane sau caracatiță la grătar ori în sos de vin. Deliciu, vă spun. Numai pentru mare, atmosferă și mâncarea aceea simplă și delicioasă m-aș întoarce în Thassos.

San Antonio Beach

San Antonio Beach Thassos
San Antonio Beach Thassos

Situată în Limenaria, plaja San Antonio este foarte lată și are nisipul extrem de fin. Înconjurată cu terase cu vedere la mare, plaja este foarte apreciată de turiști. Ospătarii sunt prietenoși și este imposibil să nu iei o pauză când dogorește soarele și să te bucuri de o bere sau o limonadă rece. Iar când simți mirosul de pește proaspăt prăjit sau fructe de mare, chiar dacă nu ți-e foame, tot vei cere o porție pe care o mănânci din priviri. Atmosfera este relaxată, iar fețele de masă în carouri alb cu albastru și scaunele albastre din lemn arată atât de bine, încât îți rămân în minte, mult timp după ce te întorci acasă.

Arici de mare Thassos
Arici de mare

Sunt foarte multe plaje în Thassos, în jur de 40. Mai mult sau mai puțin amenajate, cu pietre sau nisip, cu valuri sau fără, astfel că fiecare turist își poate găsi plaja preferată. Unele sunt aglomerate, altele-s mai puțin amenajate sunt foarte libere, iar cei care doresc intimitate le pot găsi cu ușurință. Încălțămintea specială este obligatorie când mergeți pe insulă, din cauza pietrelor și a aricilor de mare, cărora le plac zonele pietroase, fără nisip. Am călcat o dată pe unul, din greșeală și vă spun că senzația de amorțeală a piciorului nu este deloc plăcută.

Ce poți face în Thassos

Parasailing

Parasailing Thassos
Parasailing în Thassos

Pe multe plaje veți găsi oferte tentante pentru parasailing. Încercați, nu este deloc riscant. Ba chiar este foarte plăcută senzația pe care o ai când te ridici în aer și vezi marea de sus, vântul îți suflă pe lângă urechi și barca te plimbă cu viteză. Durează cam 20 de minute această aventură și o puteți încerca și în familie. Au sisteme prevăzute pentru două sau trei persoane,  iar copiii vor fi foarte încântați că pot zbura.

Scufundări sau snorkeling

Thasssos
Thassos

Marea Egee este atât de limpede, încât puteți face snorkeling oriunde. Nu exisă pești foarte colorați ca în Egipt, de exemplu, dar este plăcut să înoți și să privești bancurile de pești care se plimbă prin apă. Sunt multe firme care organizează excursii cu iachtul. Timp de 8 ore turiștii fac scufundări, văd caracatițe și steluțe de mare și pești în mediul lor natural, desoperă grote, plaje cu pietre albe sau foste cariere de marmură, pot pescui, iar prânzul este oferit pe iacht. O astfel de excursie, care costă în jur de 50 de euro de persoană, poate înlocui cu succes o zi de plajă.

Lacul și Cascadele Maries

În Thassos sunt frumoase și zonele de munte, nu doar plajele. Așadar, dacă mai aveți energie după ce luați prânzul, puteți face o plimbare cu mașina, prin satele situate în centrul insulei. Unul dintre ele este Maries, la care se ajunge din localitatea Skala Marion, iar peisajul oferit de cascada și lacul din apropierea localității, sigur vor fi pe placul vostru. Cu siguranță veți vedea cum se urcă pe creste caprele neastâmpărate și veți trece pe lângă multe livezi de măslini. Nu uitați în cameră aparatul de fotografiat, veți face niște poze reușite.

Vârful Ypsarion

Varful Ipsarion Thassos
Ypsarion Thassos

Am prieteni care făcut o drumeție până pe Ypsarion, cel mai înalt vârf din Thassos. Noi am ales să mergem până sus cu mașina, iar peisajul care ți se întinde la picioare este spectaculos. Am stat la altitudinea de 1204 metri printre nori și am văzut insulele de la înălțime. Aleile sunt denivelate și pot fi închiriate mașini pentru jeep safari pe Ypsarion. Noi avem o camionetă și am ajuns cu ușurință până în vârf. Dacă alegeți să faceți o excursie până pe cea mai înaltă creastă de pe Thassos, este bine să știți că există mai multe trasee, așa că trebuie să studiați harta cu atenție.

Plimbări cu ATV-ul

ATV Thassos
ATV Thassos

La fiecare vizită în Thassos am închiriat pentru câteva zile un ATV. Este extrem de plăcut să te plimbi pe cărările ce duc spre munte sau chiar pe șoseaua de coastă cu ATV-ul și să oprești pe marginea drumului de câte ori îți atrage atenția un anumit peisaj sau  obiectiv turistic. În plus, copiii sunt încântați de această experiență pe care în țară o pot avea în general la munte, iar la noi prețul de închiriere este mult mai mare.

Ruinele antice

Thassos este cunoscut astăzi drept ”Insula de Smarald”. În Grecia antică însă, i se spunea “Atena de Nord”, și era dorită de toate marile puteri din antichitate. Atenienii, spartanii, persanii și romanii au vizitat insula și au dorit să o invadeze, iar unii chiar au reușit să o ocupe. Turiștii pot observa numeroase situri arheologice la fiecare colț de stradă din Limenas, localitate în care se află și Muzeul de Arheologie sau pe peninsula Alyki. Cele mai cunoscute atracții arheologice de pe Thassos sunt Agora Antică, Teatrul Antic, Acropola, rămășițele zidurilor, porțile și templele din orașul antic din Limenas și templul vechi, sanctuarul și cariera din Alyki.

Mâncare delicioasă

Peste si fructe de mare Thassos
Peste si fructe de mare Thassos

V-am spus deja că unul dintre motivele pentru care aș reveni oricând cu plăcere pe insula Thassos este mâncarea. La orice tavernă se gătește excelent și te poți bucura de o farfurie cu pește proaspăt sau de un platou cu pește și fructe de mare. Dacă aveți norocul să găsiți kleftiko, puteți comanda cu încredere. Este o rețetă tradițională, iar mielul este gătit ore bune la cuptor după ce inițial a fost marinat în usturoi, ulei de măsline și suc de lămâie. Nu mai spun că este aromat, ți se topește în gură și că e o delicatesă.

Kleftiko - delicatesa in Thassos
Kleftiko – delicatesa in Thassos

Toate preparatele sunt gătite simplu și-s extrem de gustoase. Unde mai pui că la orice terasă te-ai duce, marea îți ține companie, nu o poți scăpa din priviri. Un alt lucru pe care îl apreciez pe insulă este faptul că, la cele mai multe taverne, desertul îl primești din partea casei. Fie că vorbim de câteva felii de pepene, cupe de înghețată, baclavale sau Revani, prăjitura cu griș însiropată cu sos de zahăr și lămâie, faptul că le pasă de cei care le trec pragul și le oferă cu generozitate desertul mă face să îi iubesc pe thassieni.

Dacă ajungeți și voi pe insulă, mi-ar plăcea să îmi spuneți cum v-ați petrecut vacanța și ce alte atracții ați descoperit în Thassos. Distracție maximă!

Share

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.