Agora

Îmi plac bătrânii veseli, nu cei frustrați, oricât v-ar deranja asta

By June 2, 2017 2 Comments

Impotența, lipsa de activitate, inutilitatea, plictiseala sau toate la un loc, îi fac pe unii dintre bărbații de peste 60 de ani să fie de nesuportat de către cei din jur. Nu înțeleg de ce toată lumea se ia de babele cârcotașe din fața blocului sau de prin sate și nimeni nu a observat caracterul bărbaților de vârsta a treia. Nu-i bag pe toți în aceeași oală, să ne-nțelegem. Dar sunt unii atât de imposibili, încât i-aş încuia pe toți într-o cameră, să vadă ce-au devenit.

Nu, nu au fost mereu așa. Dar odată cu ieșirea la pensie, a lipsei banilor și probabil a tulburărilor erectile sau de altă natură datorate vârstei, au devenit pisălogi. Nimic nu le place, totul pute în jurul lor, toată lumea-i proastă și incompetentă. Vinu-i prea acru, iarba prea verde, femeile prea au sânii și picioarele la vedere și tot așa. Ferească Dumnezeu să ajungem ca ei.

 Cu toții cred că avem vecini care, de când au ieșit la pensie găsesc nod în papură la orice. Că-s copiii prea gălăgioși, că băieții stau cu fetele la scara blocului, că femeia de serviciu nu face bine curățenie.

Bătrâneii simandicoşi, dacă n-au altă ocupație, se iau de oricine, iar deținătorii de câini sunt ținta principală. Zău că medicii de familie ar trebui să le recomande pensionarilor cu astfel de tulburări să facă periodic control la scufiță și să-i țină sub tratament. Nu de alta, dar ne fac și pe noi cu nervii.

O altă situație pe care am sesizat-o la unii bărbați care au ieșit la pensie, este că au prea mult timp liber și devin posesivi cu nevestele. Ei reușesc să ducă abuzul emoțional atât de departe, încât le termină psihic pe bietele femei. Chiar dacă ele nu mai sunt demult Ilene Cosânzene, ei le spionează și văd numai potențiali amanți în jurul lor. Le agresează verbal, psihic și uneori fizic, de ajung soțiile să își blesteme zilele care le-au mai rămas de trăit, în loc să se bucure de pensie și să cutreiere împreună cu soții prin lume.

De ce se declanșează “nebunia” la bărbații trecuți de 60 de ani
Pensionarea nu vine singură, atrage după ea și probleme legate de starea de sănătate. Când suntem activi din punct de vedere profesional, ne menținem creierul și trupul antrenate. Odată ieșiți la pensie, puțini conștientizează că trebuie să facă mișcare și să-și mențină creierul activ prin activități care să-i stimuleze. 

Sportul este chiar indicat la vârsta a treia, doar că la noi, este preferat în general doar cel care presupune mersul cu sacoșa la piață. Cele mai frumoase cupluri de sexagenari pe care le-am văzut vreodată au fost cele întâlnite pe pârtia de schi. Erau delicioși cum așteptau cu nerăbdare, cu zâmbetul pe buze și ținându-se de mână să ajungă în vârful pârtiei. 

Când apreciezi că odată ce ai împlinit 60 de ani, activități precum  cititul, jocurile educative sau învățarea de lucruri nu mai sunt pentru tine, este normal să nu mai ai creierul activ și o sănătate mentală de invidiat și te gândești la amanții băbuței tale cu apetit sexual. 

Da, vârsta a treia poate fi petrecută și într-un mod plăcut. Vârstnicii pot practica hobby-uri de care înainte nu aveau timp și care îi stimulează fizic și mental. Ori să își facă prieteni noi, alături de care să participe la diverse activități. Izolarea nu aduce nimic bun, creează depresii ori comportamente abuzive. 

De câțiva ani, agențiile de turism au introdus în ofertele lor, turismul pentru seniori. Mi se pare un lucru minunat să te bucuri de viață, alături de alte persoane de vârsta ta. Îi admiram cu toții pe turiștii străini care vin în bastoane în vacanță, poartă culori vesele și rup podelele când dansează. Exact așa văd bătrânețea, cu veselie și bucurie de viață, nu cu frustrări și neveste bătute și agresate psihic.

Share

2 Comments

  • Laura G. says:

    Spune-le asta în față! Unii nici n-ar pricepe despre ce vorbești. Iar ceilalți s-ar uita ca vițeii și, eventual, dacă ar deschide gura ar veni cu ”argumente” gen: eu sunt om serios, dom’le / sunt prea bătrân pentru ”astea” / ei, na! ce să fac eu acolo sau dincolo etc…

    • Auris Luca says:

      Laura, sunt convinsă că li se pare absolut normal comportamentul lor, la fel cum apreciază că lor li se cuvine totul, pentru că au o vârstă respectabilă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter