Grecii își promovează orice bolovan, noi lăsăm în paragină clădirile istorice

De aproape 15 ani nu am mai fost într-o vacanță în România. Îmi place la nebunie țara mea, dar, de fiecare dată când puneam toate prețurile pe hârtie, ajungeam la concluzia că un concediu în țară este la fel de scump ca unul petrecut în străinătate și renunțam. În plus, pentru familiile cu copii, care au nevoie de posibilități multiple de distracție, de regulă, o vacanță în țară nu e atractivă. E plictisitor pentru cei mici să vadă șapte zile doar capra, oaia, găina și verde cât cuprinde, oricât de frumos ar fi. Cu aceiași bani, un parc de distracții din Italia, Spania, Marea Britanie, Franța sau Germania, oferă o vacanță de neuitat.

Anul acesta am decis să-mi petrec concediul în țară, doar pentru că fiul meu, care și-a luat permisul de curând, voia să conducă pe Transalpina și pe Transfăgărăşan. A fost o vacanță ca-n povești, dar i-au lipsit picanteriile oferite de parcurile de distracții.

În incursiunea noastră pe meleagurile patriei, am ajuns și la Palatul Brukenthal din Avrig. La poalele Carpaților Transilvăneni, în centrul orașului Avrig, am descoperit ansamblul arhitectural baroc al Reședinței de vară a lui Samuel von Brukenthal. Dezamăgire totală! Parcă mă uitam la ruinele Cazinoului din Constanța.

Ceea ce a fost în secolul XVIII o bijuterie arhitecturală în Transilvania este acum o căzătură iar lăudata grădină arată că o pajiște pe care pot fi duse oile sau vacile să pască. Iarbă cât vezi cu ochii.

Aranjamentele florale făcute odinioară de renumiți grădinari au fost înlocuite cu gazon. E mai ușor de întreținut, ce-i drept, dar e păcat că mulți turiști străini pleacă dezamăgiți când văd atâta nepăsare. Nici măcar covorul roșu, aruncat pe treptele odată impunătoare ale Reședinței de vară a lui Samuel von Brukenthal nu reușește să acopere neputința autorităților de a administra o clădire istorică.

Fântâna arteziană, care pe vremuri era frumos decorată în stil baroc, a fost colorată cu o vopsea albastră și arată ca o țâșnitoare stricată. Potențialul clădirii este imens, păcat că nu este valorificat. De ani buni avem miniștri pentru turism și cultură, dar nu au făcut absolut nimic pentru ca valori inestimabile, precum acest palat sau Cazinoul din Constanța,  despre care puteți citi acest articol, să fie reabilitate și promovate.

Spuneam că grecii își promovează orice bolovan pentru a atrage cât mai mulți turiști. Așa este. Organizația Elenă de Turism a demarat o campanie de promovare cu ajutorul căreia turiștii pot să descopere și alte locuri pe care le pot vizita în Grecia, decât cele deja foarte cunoscute. Thesprotia de exemplu, le-a fost prezentată cu ceva timp în urmă agenților de turism din România, drept o zonă foarte bogată în frumuseți naturale, cu o istorie îndelungată, multe monumente, trasee naturale, biserici și mănăstiri. Precizau de asemenea, că bucătăria zonei este delicioasă și că toate produsele sunt din producție locală. Ar plânge grecii dacă ar ajunge în Transilvania sau Bucovina și ar vedea munții, izvoarele, cascadele și mănăstirile sau dacă ar gusta bucate tradiționale din aceste zone. Diferența este că ei știu să își facă promovare și să își reabiliteze clădirile istorice, la fel de bine cum noi ne batem joc de ele și le lăsăm în paragină, așa cum este și cazul Castelului Reginei Maria din stațiunea Mamaia, aflat în paragină la fel ca o altă bijuterie arhitecturală despre care am precizat deja, Cazinoul din Constanța.

Palatul Brukenthal se află într-o stare deplorabilă. Un cort urât în care se organizează nunți tronează în mijlocul parcului. Nu are absolut nicio legătură cu stilul baroc sau cu istoria clădirii.

Restaurantul și terasa care funcționează în parc, au fost amenajate într-un mod decent, restul domeniului însă, este o căzătură. Am ajuns acolo într-o dimineață și am mâncat micul-dejun, iar la masa alăturată se afla o echipă de arhitecți care întindea pe jos și pe mese tot felul de planuri.

Sper din tot sufletul ca autoritățile din Avrig să acceseze fonduri europene și să readucă palatul la valoarea pe care a avut-o.

Am aflat că în timpul comunismului și în primii ani de după revoluție, imobilul a funcționat ca spital TBC, iar acum este nefolosit. Totuși, există un corp de clădire în care turiștii se pot caza.

Am văzut câțiva străini, însă, dacă palatul și grădinile lui vor fi refăcute, sunt convinsă că zona va deveni o atracție turistică pentru care rezervările se vor face cu mult timp înainte.

Share

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.