”Mami, noi dacă suntem în spital, moșul știe unde să ne găsească?” Aceasta este întrebarea pe care copiii internați în spital, le-o adresează părinților. Se tem să nu rateze darurile de la Moș Crăciun. Pe bună dreptate, orice copil și-ar face astfel de griji.
Tocmai de aceea, reprezentanții Asociației ”Dăruiește aripi”, împreună cu tinerii de la ”Cercetașii Marini” și patru soldați americani de la Baza Mihail Kogălniceanu, au decorat Secțiile de pediatrie din Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța cu globuri, beteală și au împodobit mai mulți brazi. Alina Vasea, președintele asociației, spune că nu este confortabil să stai internat într-o unitate sanitară de sărbători, iar ornamentele cu care a decorat secțiile le-au adus micuților zâmbetul pe buze. Cel mai plăcut sentiment este când vezi că oamenii se gândesc la tine.
Câțiva voluntari independenți, mobilizați de zâna cea bună Raluca Butan, au preluat modelul Asociației ”Taxiul cu bomboane” din București și fac acțiuni de voluntariat pe Secția de pediatrie a spitalului. Au multe proiecte frumoase în care se implică pe tot parcursul anului. Acesta este al treilea an în care se derulează în luna decembrie, proiectul “Citim povești în secția de pediatrie”. Ce poate fi mai frumos decât o poveste citită unor copii? Vă mai amintiți senzația de bine pe care o aveați când vă citeau părinții povești? Cum stăteați cuibăriți în sufletul lor pentru a afla finalul? Sau cum adormeați cu zâmbetul pe buze, încântați de apropierea caldă?
”Copiii sunt internați și de Crăciun, nu doar în zilele lucrătoare. Mergem zilnic la ei să le citim povești și le ducem daruri. Dulciuri, fructe, cărți de povești sau de colorat. Ne îmbrăcăm vesel, purtăm coarne de ren sau fundiță Minnie și îi facem să râdă și să uite de branule, injecții și operații.”, mi-a zis Bebe Ionela, unul dintre elfi.
Colega mea, Diana, a copt două zile tăvi întregi de turtă dulce pe care a ornat-o împreună cu fetele ei, alături de care a mers la copiii din spital. S-au bucurat când au văzut figurinele, când au ascultat poveștile pe care le-a citit Miruna, ori când au primit cărți de povești despre Crăciun. Ștefi, artista familiei, le-a dus coronițe și măști pe care le-au colorat și apoi s-au mascat în ajunul Sărbătorii magice și s-au fotografiat cu ele.
Spiridușii moșului merg zilnic la copii, le oferă cadouri și îi înveselesc cu prezența lor. Nu aspiră la statutul de elf al lui Moș Crăciun, dar merg la micuți în fiecare seară și le oferă necondiționat zâmbete. Micuții internați sunt atât de încântați de sosirea elfilor, încât îi roagă să promită că vor reveni și în ziua următoare.
Sunt mulți copii bolnavi pe Secția de Pediatrie
Micuții se uită prin cameră și pe holul spitalului după horn. Sunt curioși să vadă pe unde ar putea moșul să intre și le e teamă că nu îi vor găsi. Nu-i deloc vesel să petreci sărbătorile pe un pat de spital, dar voluntarii constănțeni au suficiente resurse și destui ași în mânecă pentru a-i binedispune pe cei mici. Seară de seară, până la sfârșitul anului își petrec câteva ore în compania lor și leagă prietenii.
Petrecere în pijamale
Nu știu dacă ideea de petrecere în pijamale a venit sau nu de la copiii care se distrau într-un salon de spital, dar așa este zilele acestea în camerele de pe Secția de Pediatrie. Baloane, iubire, râsete, căldură, bunătate și recunoștință. Toate la un loc fac șederea micuților în spital mai ușoară. Unii nici nu vor să se externeze și doresc să îi aștepte pe spiriduși să se mai distreze împreună pentru ultima oară. Sunt momente frumoase, pe care cu siguranță le vor ține minte.
Cea mai tânără voluntară a ”Taxiului cu bomboane” are 11 ani
Ștef, fata colegei mele Diana, este cel mai tânăr voluntar al Asociației Taxiul cu bomboane. Are 11 ani și îi place tare mult să îi facă pe copiii bolnavi să râdă. O altă puștoaică de 16 ani s-a alăturat acțiunii ”Citim povești în secția de pediatrie” și îi este tare drag să le ofere micuților zâmbete și dulciuri. Pe 1 iunie, ea era internată în spital și a primit vizita voluntarilor asociației. S-a distrat cu ei și i-a plăcut atât de mult ideea de a-i binedispune pe micuții din unitatea sanitară, încât s-a împrietenit cu voluntarii și acum participă alături de ei la toate acțiunile din spital. Ea spune că i-au ușurat șederea acolo cât timp a fost bolnavă și i-au luat durerea cu veselia lor. Același lucru îl face acum adolescenta pentru alți copii, care, la fel ca ea, sunt pe patul de spital și se plictisesc îngrozitor. Acesta este cel mai bun exemplu că doar dacă plantăm fapte bune, copiii vor face și ei la fel. Trebuie doar să fim modele de urmat.
Faptele bune pot fi făcute în orice împrejurări și mulți sunt cei care ne așteaptă ajutorul. Sunt copii care au nevoie de sprijin, de un zâmbet, de o haină nouă sau o bomboană, nu doar în zilele de sărbătoare, ci în fiecare zi din an. Ideea este că putem să-i căutăm, cu siguranță îi vom găsi și le vom face zilele mai senine.
Sărbători cu bine-n suflet!
Leave a Reply