dr. Simona Tivadar

Dr. Simona Tivadar: Alegeți nutriționiști, nu impostori

Într-o lume în care mai bine de jumătate din populație ține cure de slăbire și nu merge la sală pentru că efortul este prea mare, în care copiii sunt în mare parte sedentari și devin obezi, orele de sport sunt o corvoadă pentru ei, iar sistemul de învățământ nu vede cu ochi buni educația fizică, nutriționistul ar trebui să fie cel mai bun prieten al nostru. Doctorul Simona Tivadar, medic boli nutriție, diabet și metabolim pune punctul pe i, chiar două puncte dacă e nevoie și ne transmite că Internetul nu ne vindecă de boli și nu ne ajută să slăbim. Ea ne atrage atenția că în spatele unor site-uri obscure care ne învață, chipurile, ce să facem pentru a fi sănătoși, stau persoane fără nicio pregătire, în care nu trebuie să avem întotdeauna încredere.

Este nutriționistul cel mai bun prieten al celor care au probleme cu greutatea?

Dr. Simona Tivadar: ”Care nutriționist? În primul rând, oamenii preferă să se informeze pe Internet. 50% din căutările pe Internet sunt legate de mâncare, de nutriție, de alimente sănătoase. Apoi, există varianta ”mă informez la sala de sport, unde m-am dus să slăbesc și acolo, numai pentru că antrenorul are o musculatură frumoasă reprezintă garanția că este specialist”. Abia după repetate eșecuri oamenii ajung la medic și acolo au parte de diverse surprize.”

Pe Facebook, mulți distribuie articole de pe tot felul de site-uri, în speranța că informațiile sunt reale și utile. Ce le scapă din vedere?

”Cei care își iau sfaturi de pe Internet, trebuie să verifice cine este persoana care oferă recomandările, nu ne putem încrede în oricine când este vorba de viața noastră. Nu-i destul să intrăm pe un site care se numește sănătos. nu știu cum sau verde. nu știu cum, toate aceste nume care sugerează competența. O sugerează, dar site-ul este anonim, în spatele lui poate să stea absolut oricine. Trebuie să dovedești responsabilitate față de corpul tău și față de viața ta și să nu te iei după orice persoană, care, fie este anonimă fie îți este clar că nu are cunoștințe de nici un fel și că bate câmpii.”

Există și doctori care se joacă de-a medicina?

”Există tot felul de doctori în ultimul timp, care, fără să aibă studii de specialitate pentru că nu au reușit să ia examenele cu care să acceadă la specialitatea de ”Diabet, boli nutriție și metabolism”, au făcut diverse soiuri de cursuri pe internet și din simpli absolvenți al Facultății de Medicină, se transformă în mari specialiști de nutriție. Există și doctori care au avut diverse specialități și nu au înregistrat nici un fel de succes și în aceeași formulă își iau tot felul de diplome pe Internet, de la diverse institute dubioase și apar apoi ca mari specialiști și dau sfaturi. Până la a spune că omul se duce la nutriționist, este importantă mai întâi definiția nutriționistului.”

Cum alegem nutriționistul, pentru a ști sigur că nu este un impostor?

”Trebuie să ne uităm la studiile persoanei cu pricina. Prima dată când te prezinți la un nutriționist, urmărești studiile acelui doctor. Eu am văzut persoane care spun că au absolvit Facultatea de Medicină și, de fapt, au absolvit Fizioterapia în cadrul Facultății de Medicină, care este cu totul altceva. Apoi își iau două masterate care sunt ușor de făcut, toată lumea e plină de diplome, una mai falsă decât alta sau care nu reflectă decât prețul pe care l-ai plătit pentru diploma respectivă. Dacă văd o sumedenie de diplome, mă duc să mă uit ce instituție este aceea care a acordat diploma marelui specialist, în așa fel încât eu să îmi pun viața în mâinile lui. Că noi vorbim în final despre viață. În ultimul timp sunt din ce în ce mai multe exemple de copii care mor pentru că părinții s-au dus la noua medicină germanică, au refuzat tratamentul clasic și verificat și trăiesc în aceste teorii conspiraționiste în care doctorii vor să extermine omenirea. Nu știu de ce am vrea să-i exterminăm pe toți oamenii, dacă noi ne îmbogățim, după cum spun aceiași conspiraționiști, pentru că le prescriem chimicale. Aici este o contradicție, dacă prescriu chimicale, aș dori să prescriu cât mai multe, nu aș vrea să se împuțineze populația. Acestea sunt niște absurdități.”

Homeopatia, apă de ploaie?

”Din păcate, exact ca în toate meseriile, foarte mulți oameni buni au emigrat, sătui de șicanele sistemului și de lipsa de demnitate pe care le-o oferă sistemul, indiferent că este vorba despre cel de învățământ sau altele, au rămas câțiva dinozauri așa ca mine și câțiva tineri entuziaști care probabil vor pleca și ei în curând și în rest e marfă de proastă calitate, oameni care preferă să intre în medicină pe ușa din dos, care au intrat fără concursuri și examene, care fac tot felul de specialități dubioase și în această țară în care oamenii cred mai degrabă în vrăji și vrăjitoare, nu-i niciun fel de mirarea că homeopatia, care este declarată complet inutilă pe două continente, de către autorități care au verificat sute, mii de studii, au făcut analize chimice, au urmărit pacienții și dosarele acestora. Și aceasta, pentru că este vorba de state responsabile care decontează sau nu o anumită procedură. Homeopatia a fost declarată exact ceea ce este, apă de ploaie, adică echivalentul unei picături într-un ocean, atâta substanță activă este. Atunci, te întrebi dacă nu e mai bine să bei apa de la robinet, ce rost are să îți mai bați capul?”, afirmă dr. Simona Tivadar.

Curele de detoxifiere sunt la modă de ceva timp și toate vedetele de la noi le recomandă. Ce ar trebui să știm despre ele?

Dr. Simona Tivadar: ”Dacă mie dacă îmi recomandă instalatorul care vine să îmi repare o priză, o cură de detox cu nu știu ce, am s-o fac? Îi spun nu, rămâi la competența ta, fă-mi priza, că de-aia te-am chemat și asta știi să faci și pentru alte probleme care au legătură cu sănătatea și cu viața mea o să mă să întreb un doctor. Este o mare deosebire între expresia ”am citit atâtea cărți că am devenit expert” și învățarea efectivă. Între a învăța și a citi este o deosebire uriașă. Un doctor când învață, trebuie să țină minte ce scrie în cartea aia și apoi dă un examen, să demonstreze că a ținut minte. Dar așa, putem citi biblioteci, dar nu ne amintim cum se numeau toate personajele din cărțile citite.”

De câțiva ani, cuvântul detox e pe buzele tuturor, în special după sărbători. Ce sunt, de fapt, toxinele și cât de reală e povestea cu detoxifierea?

”În primul rând, pornind de la această dilemă științifică privind numele toxinelor. Cum le cheamă? Niciuna n-are un nume. Toate substanțele chimice de pe planeta asta au o compoziție chimică și un nume. Am ajuns să analizăm ADN-ul, să vedem câte proteine sunt, fiecare din ce aminoacizi este formată, dar numai pe toxine nu știm nici cum le cheamă, nici ce formulă chimică au. Bunul simț îți spune că dacă ai mâncat o ciupercă otrăvitoare sau ai băut lichid de frână ori detergent, te duci de urgență la spital, la un serviciu de toxicologie. Dacă ai intrat în contact cu o substanță toxică este o urgență. Pe când, oamenii aceștia confundă deșeul cu toxina. Noi producem deșeuri în metabolismul nostru, este logic să se întâmple așa și avem 4 sisteme prin care le eliminăm. De ce nu se ascund aceste toxine pe piele, unde le vedem? De ce se ascund acolo în mațe, unde nu le vedem și unde nu putem să demonstrăm că ele există? Nu știm cum arată, nu am văzut formula chimică, dar pretindem că există. Este o înșelăciune și o impostură cât casa și cel care vrea să se informeze, o să vadă care sunt opiniile și contraargumentele pentru aceste acțiuni iresponsabile, dar generatoare de foarte mulți bani. Sunt afaceri extraordinare.”, ne atrage atenția dr. Simona Tivadar.

În concluzie, medicii ne atrag atenția asupra greșelilor pe care le putem face, dar depinde de noi care sunt sursele din care ne informăm și ce mod de viață adoptăm. Nu ne putem încrede în orice persoană care ne învață pe Internet cum să slăbim ori să tratăm cancerul. În plus, dacă ne gândim că sunt și în spitale doctori de o calitate profesională îndoielnică, ce pretenții putem avea de la cei de pe net, fără studii de specialitate? Doctorul Simona Tivadar ne ajută, în măsura în care vrem să îi ascultăm sfaturile, să înțelegem că nu tot ce zboară pe Internet se mănâncă și nu toate site-urile despre educația alimentară au în vedere sănătatea noastră. Noi decidem cât de selectivi suntem în alegerea lor, cu atât mai mult cu cât este vorba despre viața noastră.

Share

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.