AdvertorialeVacante de vis

Casa de poveste

By October 6, 2017 2 Comments

În viață, unii sunt cu picioarele pe pământ, alții preferă să stea cu capul în nori. Eu, una, sigur ar fi trebuit să devin pilot, prea mult îmi place să văd lumea de sus. Poate tocmai de aceea visez la o casă cocoțată. Una de vacanță, care să fie la munte și obligatoriu în copac. Sau pe piloni, e doar o chestiune de detalii, pe care doar o firmă specializată în proiecte case o va stabili. Sigur te întrebi acum, ce mi-a venit să-mi doresc o locuință unde numai păsările și animalele mai stau. Simplu! Aici este tot farmecul. E altfel. E cu „belle view”, ca să mă exprim mai pretențios. În plus, am locuit astă-vară într-una și n-aș mai fi plecat de acolo. Dacă nu mă crezi, închide ochii și fă un exercițiu de imaginație. Vezi o casă care se află în intimitatea naturii? Sigur o vizualizezi! Este din lemn foarte bine finisat, cu geamuri mari, mari de tot și are o terasă la intrare. Dar râul, îl auzi cum curge liniștit chiar prin fața ei? Îți place, nu-i așa? Acum, rotește capul. Observi că totul în jur este verde? Ha! Știam că o s-o adori.

E atât de verde, încât ochii îți vor mulțumi și ai putea să scapi până și de dioptrii, în cazul în care porți ochelari. Doamne, n-aș mai fi plecat de acolo! Ascultam păsările cântând liniștite, priveam fluturii cum zboară nestingheriți, caii și vacile cum pasc iarbă fără să-i deranjeze cineva. Un peisaj idilic, așa cum numai la munte în zonele care nu au devenit comerciale întâlnești. Am discutat serios cu soțul și cu băiatul meu și ne-am decis să facem și noi o casă ”în copac”. În numeroasele vacanțe în care am fost, am stat prin tot felul de vile, pensiuni, bungalouri, hoteluri sau apartamente de fițe, dar aceasta le-a pus capac. Nu se compară cu nimic din ce-am mai văzut. Nici la hotelurile de 5 stele nu ne-am simțit atât de relaxați. Hai, simt că deja te-am convins și pe tine, recunoaște!

Cum spuneam, o casă mică, cu două camere, neapărat cu un șemineu frumos și geamuri uriașe prin care să văd natura. O locuință în care să nu-mi fac griji că mă privesc vecinii pe fereastră, când uit noaptea să trag draperiile.

Nu m-ar deranja însă, să mă spioneze o bufniță curioasă sau veverițele să-mi fure alunele de pe terasă. Chiar dacă nu mă pricep deloc la desen, m-ar inspira teribil un astfel de peisaj și sigur m-aș apuca de pictat. Poate mi-aș lua un cal, chiar și o capră să-mi tundă gazonul și să nu tulbur liniștea aceea care mă ajută să-mi aud până și gândurile. Să îți mai spun cum mă voi simți când o să-mi beau dimineața cafeaua pe terasă? Ca-n povești, te asigur!

Casa din copac, de pe piloni, din pădure sau oricum aș numi-o nu este deloc pretențioasă, tocmai de aceea o văd ca pe o locuință de vacanță. Mică, dar în mijlocul naturii, caldă și plină de farmec. Nici gard nu i-aș pune, de teamă să nu stric decorul. N-ar lipsi de lângă ea un balansoar și un hamac, din care pot visa la picturile pe care aș putea să le realizez.

Planul meu pentru următoarea perioadă este să caut un teren și să le cer o opinie arhitecților unui birou de proiectare. Mi-am făcut temele, nu-i așa? Stai, că acesta este abia începutul, am dobândit o mulțime de alte cunoștințe în domeniul construcțiilor de când caut informații în domeniu. Am aflat, de exemplu, că AIA Proiect îmi oferă tot ce am nevoie. Începând cu serviciile de proiectare, studiul de fezabilitate, releveu, consultanță, până la machetă, dacă vreau. Aș prefera totuși un proiect 3D, să fiu sigură că înțeleg ce îmi propun și că vorbim pe aceeași limbă. Tot ei îmi vor obține avizele și documentațiile pentru certificatul de urbanism și îmi realizează proiectele de arhitectură, structură și instalații. Și acum, cireașa de pe tort: AIA îmi oferă și servicii de certificare energetică. Fiind o casă în pădure, mă gândesc să le propun să îmi prezinte și surse alternative de energie, astfel încât impactul căsuței mele asupra mediului înconjurător, să fie cât mai scăzut.

Este o vorbă pe care arhitecții și designerii de la noi din țară le-o spun de fiecare dată clienților care vor să tragă de prețuri: ”Nu puteți avea performanțe de Mercedes, dacă plătiți pentru un Tico”. Cam așa este și cu locuințele. Mulți vor să li se construiască niște case ca-n Beverly Hills, cu o investiție minimă. Ei bine, nu se poate. Cât plătești, atât primești. Tocmai de aceea, eu nu voi face niciun rabat la calitate și voi achita exact cât îmi vor cere specialiștii. Pentru că în acest domeniu, orice negociere înseamnă renunțarea la confort, la calitatea serviciilor și a materialelor folosite. Ori, eu tocmai asta nu-mi doresc și nici prin cap nu-mi trece să mă tocmesc pentru casa visurilor mele. Vreau o locuință la înălțime, din toate punctele de vedere, nu o casă copy-paste.

Ți-am spus că mi-am făcut temele, ce credeai, că te păcălesc? După îndelungi căutări, am ales ca AIA să-mi facă un proiect de casă. Și asta, pentru că are în portofoliu case optimizate cu arhitectură de concept. Sună bine, nu? Ne-am săturat cu toții de ”cutiile de chibrituri” pe care înainte de 89 le înjuram. Vrem locuințe personalizate, care să ne reprezinte și să ne ofere tot confortul. Le-am cerut o ofertă celor de la AIA Proiect și sunt sigură că le-ar plăcea ideea mea, ar veni cu soluții și nu ar face mofturi dacă îi bag în pădure.

În plus, așa cum îți spuneam, echipa îmi oferă suport din momentul în care încheiem contractul, până la finalizarea lucrării și se ocupă de obținerea tuturor documentelor necesare, de amenajare și tot tacâmul. AIA Proiect e un fel de hocus-pocus. Eu spun ce vreau și ei realizează. Unde mai pui, că au în echipă chiar și un evaluator ANEVAR, care poate calcula valoarea locuinței când este gata sau în orice alt moment.

Acum, că ți-am spus și ție, pot să mă apuc de treabă. Impropriu spus treabă, tot ce am de făcut e să aștept 4-5 luni și apoi primesc casa la cheie. Numai bine, până atunci vine primăvara și o să fie totul verde în jurul căsuței mele din copac.

Fotografiile folosite sunt din arhiva personală.

Articol scris pentru a treia probă a concursului SuperBlog.

Share

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter