Aseară mi-am amintit de frigul pe care îl înduram acasă sau la școală până în 1989. Culmea, într-o instituție în care nu ar trebui să se întâmple asta. La teatru. Mai precis, la Tetrul de Stat din Constanța. Aflasem că de o săptămână este frig în sală ca afară, dar nu am crezut că e atât de gravă situația. Am fost aseară să văd spectatolul ”Desculț în parc” și am înghețat. La propriu. Noroc că au jucat foarte bine actorii și aplauzele m-au mai încălzit puțin, altfel, ieșeam din clădire ca un cub de gheață.
Spectatori îmbrăcați gros, pe care doar aplauzele îi încălzesc
Tristețe mai mare decât să vezi spectatorii îmbrăcați cu paltoane, purtând căciuli și mănuși, nu cred că există într-o instituție de cultură. Am mai fost la spectacole de balet pe gheață la Casa de Cultură, dar măcar eram avertizați că va fi rece în sală, pentru a se putea păstra temperatura optimă. Dar la un biet teatru cu câteva sute de locuri, este inadmisibil să stai în frig. Nici măcar scuze nu au primit pentru disconfortul creat, cei care au plătit bilete. În pauza dintre acte, mulți dintre cei care au ieșit să fumeze, au spus că e mai cald afară. Rușinos! Niște scuze și un pahar cu ceai fierbinte oferite în pauza dintre acte, poate ar mai fi îndulcit situația.
Președintele CJC nu a fost anunțat că sunt probleme la teatru și că îngheață spectatorii
Am fost curioasă să aflu care este de fapt situația și ce se întâmplă cu sala aceea care îți dă senzația că te afli într-o combină frigorifică. L-am întrebat astăzi pe președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu și nu știa nimic despre această situație. Ținând cont de faptul că Teatrul de Stat este o instituție subordonată CJC care funcționează într-o clădire a Primăriei Constanța, trebuia să fie informat. Nu a fost. Așa că s-a interesat și mi-a transmis că vor fi luate urgent toate măsurile pentru rezolvarea problemei. În legătură cu dezinteresul managerului vizavi de această situație, a precizat că este nevoie de un director competent.
Ce zice RADET Constanța
Pentru că sute de spectatori sunt deranjați zilnic de faptul că vizionează spectacole într-o sală neîncălzită, am cerut și punctul de vedere al RADET. Directorul Liviu Popa mi-a spus că problema e veche de 4-5 ani și nu s-a implicat nimeni de la teatru pentru a o rezolva. El l-a atenționat pe directorul Dana Dumitrescu ex Zgabercea de faptul că va rămâne în frig, dar nu a luat nicio măsură. ”Trebuie schimbate niște țevi. Sala teatrului are o instalație conectată la CET, dar conducerea nu și-a reparat și întreținut instalația și s-a ajuns aici. Tot ce este în spatele scenei este branșat la RADET, instalația este funcțională, dar nu poate face față pentru a încălzi și sala, nu are cum. Nu e nevoie să schimbe acum toate conductele, le poate schimba la vară, dar acum trebuie să rezolve avariile și să țină instalațiile funcționale.” a precizat directorul RADET, Liviu Popa.
Un manager căruia nu îi pasă de spectatori
La ultimul spectacol la care am fost la Teatrul de Stat, ”Ovidius in love” pe 30 noiembrie, sala era încălzită. Ulterior însă, am aflat de la prieteni care au mers la premieră, că au înghețat în cele aproape două ore. Așadar, problemele au apărut de mai bine de o săptămână și nimeni nu a luat nicio măsură. Dana Dumitrescu fostă Zgabercea parcă încearcă să ascundă frigul din sală sub preș. Nu merge, spectatorii tremură și sunt nemulțumiți. Orice manager cu simț de răspundere ar fi apelat la toate autoritățile abilitate să rezolve cât mai repede problema, cu atât mai mult cu cât abia a venit iarna și nu poate funcționa astfel o instituție de cultură. Din răspunsul președintelui CJC, Horia Țuțuianu, mi-am dat seama că Dana Dumitrescu nu a făcut nimic, nu a întreprins nicio măsură, nu și-a anunțat superiorii. S-o fi gândit că rabdă spectatorii două ore și gata. Mare lucru! Este mare lucru, Dana Dumitrescu.
Pentru o astfel de situație în orice țară civilizată managerul unei instituții publice și-ar da demisia.
Aceasta nu este singura problemă depistată în cadrul instituției de cultură pe care o manageriază Dana Dumitrescu. Astă-vară, actorii au protestat că lucrează în condiții improprii. Nu s-a rezolvat nimic, desigur. Atunci nu era aer condiționat și mureau de cald la repetiții, acum e prea frig și îngheață. În orice stat civilizat situația nu ar fi tolerată, iar directorul ar fi demis. Pentru incapacitatea de a rezolva problemele apărute și lipsa de implicare și comunicare. Pentru bătaia de joc la adresa spectatorilor și a actorilor.
Azi merg din nou la Teatrul de Stat unde actorii vor juca ”Gaițele”. Am aflat că ai noștri interpretează piesa mai bine decât cei de la București. Sper că problema agentului termic va fi rezolvată într-un fel sau altul. Nu de alta, dar, la 28 de ani de la revoluție să asiști la astfel de umilințe este inacceptabil, iar doamna director dacă nu face față, îi poate lăsa pe alții mai competenți să administreze teatrul.
Informare
După ce am publicat acest articol am primit o informare de la Horia Țuțuianu, președintele CJC. În aceasta, el precizează printre altele, că vor fi făcute investiții pentru repararea țevilor de alimentare cu agent termic, dar acum, în plină iarnă este imposibil. Ca soluție temporară, având în vedere că mai sunt doar două spectacole (care se joaca cu casa închisă) până la sfârșitul stagiunii se vor pune în funcțiune mai multe aparate de aer condiționat, pentru a asigura confortul necesar spectatorilor iubitori de cultură prin teatru.
Leave a Reply