Teatrul de stat combina frigorifica

Bilet la teatru cu răceala inclusă sau cum își bate joc un manager de spectatori

Aseară mi-am amintit de frigul pe care îl înduram acasă sau la școală până în 1989. Culmea, într-o instituție în care nu ar trebui să se întâmple asta. La teatru. Mai precis, la Tetrul de Stat din Constanța. Aflasem că de o săptămână este frig în sală ca afară, dar nu am crezut că e atât de gravă situația. Am fost aseară să văd spectatolul ”Desculț în parc” și am înghețat. La propriu. Noroc că au jucat foarte bine actorii și aplauzele m-au mai încălzit puțin, altfel, ieșeam din clădire ca un cub de gheață.

Spectatori îmbrăcați gros, pe care doar aplauzele îi încălzesc

Tristețe mai mare decât să vezi spectatorii îmbrăcați cu paltoane, purtând căciuli și mănuși, nu cred că există într-o instituție de cultură. Am mai fost la spectacole de balet pe gheață la Casa de Cultură, dar măcar eram avertizați că va fi rece în sală, pentru a se putea păstra temperatura optimă. Dar la un biet teatru cu câteva sute de locuri, este inadmisibil să stai în frig. Nici măcar scuze nu au primit pentru disconfortul creat, cei care au plătit bilete. În pauza dintre acte, mulți dintre cei care au ieșit să fumeze, au spus că e mai cald afară. Rușinos! Niște scuze și un pahar cu ceai fierbinte oferite în pauza dintre acte, poate ar mai fi îndulcit situația.

Teatrul de stat

Președintele CJC nu a fost anunțat că sunt probleme la teatru și că îngheață spectatorii

Am fost curioasă să aflu care este de fapt situația și ce se întâmplă cu sala aceea care îți dă senzația că te afli într-o combină frigorifică. L-am întrebat astăzi pe președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu și nu știa nimic despre această situație. Ținând cont de faptul că Teatrul de Stat este o instituție subordonată CJC care funcționează într-o clădire a Primăriei Constanța, trebuia să fie informat. Nu a fost. Așa că s-a interesat și mi-a transmis că vor fi luate urgent toate măsurile pentru rezolvarea problemei. În legătură cu dezinteresul managerului vizavi de această situație, a precizat că este nevoie de un director competent.

Ce zice RADET Constanța

Pentru că sute de spectatori sunt deranjați zilnic de faptul că vizionează spectacole într-o sală neîncălzită, am cerut și punctul de vedere al RADET. Directorul Liviu Popa mi-a spus că problema e veche de 4-5 ani și nu s-a implicat nimeni de la teatru pentru a o rezolva. El l-a atenționat pe directorul Dana Dumitrescu ex Zgabercea de faptul că va rămâne în frig, dar nu a luat nicio măsură. ”Trebuie schimbate niște țevi. Sala teatrului are o instalație conectată la CET, dar conducerea nu și-a reparat și întreținut instalația și s-a ajuns aici. Tot ce este în spatele scenei este branșat la RADET, instalația este funcțională, dar nu poate face față pentru a încălzi și sala, nu are cum. Nu e nevoie să schimbe acum toate conductele, le poate schimba la vară, dar acum trebuie să rezolve avariile și să țină instalațiile funcționale.” a precizat directorul RADET, Liviu Popa.

Un manager căruia nu îi pasă de spectatori

La ultimul spectacol la care am fost la Teatrul de Stat, ”Ovidius in love” pe 30 noiembrie, sala era încălzită. Ulterior însă, am aflat de la prieteni care au mers la premieră, că au înghețat în cele aproape două ore. Așadar, problemele au apărut de mai bine de o săptămână și nimeni nu a luat nicio măsură. Dana Dumitrescu fostă Zgabercea parcă încearcă să ascundă frigul din sală sub preș. Nu merge, spectatorii tremură și sunt nemulțumiți. Orice manager cu simț de răspundere ar fi apelat la toate autoritățile abilitate să rezolve cât mai repede problema, cu atât mai mult cu cât abia a venit iarna și nu poate funcționa astfel o instituție de cultură. Din răspunsul președintelui CJC, Horia Țuțuianu, mi-am dat seama că Dana Dumitrescu nu a făcut nimic, nu a întreprins nicio măsură, nu și-a anunțat superiorii. S-o fi gândit că rabdă spectatorii două ore și gata. Mare lucru! Este mare lucru, Dana Dumitrescu.

Pentru o astfel de situație în orice țară civilizată managerul unei instituții publice și-ar da demisia.

Aceasta nu este singura problemă depistată în cadrul instituției de cultură pe care o manageriază Dana Dumitrescu. Astă-vară, actorii au protestat că lucrează în condiții improprii. Nu s-a rezolvat nimic, desigur. Atunci nu era aer condiționat și mureau de cald la repetiții, acum e prea frig și îngheață. În orice stat civilizat situația nu ar fi tolerată, iar directorul ar fi demis. Pentru incapacitatea de a rezolva problemele apărute și lipsa de implicare și comunicare. Pentru bătaia de joc la adresa spectatorilor și a actorilor.

Azi merg din nou la Teatrul de Stat unde actorii vor juca ”Gaițele”. Am aflat că ai noștri interpretează piesa mai bine decât cei de la București. Sper că problema agentului termic va fi rezolvată într-un fel sau altul. Nu de alta, dar, la 28 de ani de la revoluție să asiști la astfel de umilințe este inacceptabil, iar doamna director dacă nu face față, îi poate lăsa pe alții mai competenți să administreze teatrul.

Informare

După ce am publicat acest articol am primit o informare de la Horia Țuțuianu, președintele CJC. În aceasta, el precizează printre altele, că vor fi făcute investiții pentru repararea țevilor de alimentare cu agent termic, dar acum, în plină iarnă este imposibil. Ca soluție temporară, având în vedere că mai sunt doar două spectacole (care se joaca cu casa închisă) până la sfârșitul stagiunii se vor pune în funcțiune mai multe aparate de aer condiționat, pentru a asigura confortul necesar spectatorilor iubitori de cultură prin teatru.

Share

Comments

9 responses to “Bilet la teatru cu răceala inclusă sau cum își bate joc un manager de spectatori”

  1. un spectator Avatar
    un spectator

    de ce nu postati comentariile?

  2. Oare in tara aceasta mai exista cu adevarat jurnalisti adevarati, care sa-si faca meseria cu respect, mandrie si profesionalism?
    Acest articol reflecta in primul rand, din pacate, gradul de incultura si ignoranta a unor oameni, care dintr-odata au devenit interesati (impatimiti pot spune) de subiectul cultura in orasul lor. Un articol nedocumentat, lipsit de profesionalism si scris cu o vadita intentie de a denigra si atat.
    Ma intreb cum puteti sa scrieti un articol despre teatru, cand afirmati: “…am aflat că ai noștri interpretează piesa mai bine decât cei de la București”. Dupa ani de zile de cand se joaca “Gaitele” in Constanta la TSC, d-voastra de-abia “ati aflat”…. Si apropo, Dana Dumitrescu joaca in Gaitele, asa ca nu mai era nevoie sa o invitati, fiind si ea actor inainte de a fi manager, lucrand in aceleasi conditii improprii.
    Asa ca mai bine va interesati onest care sunt adevaratele probleme ale actorilor. Iar daca intr-adevar vreti sa ajutati si va pasa de aspectul cultural in orasul Constanta, incepeti prin a va informa in primul rand corect. Cultura este oglinda orasului si de felul in care se prezinta suntem toti responsabili.

    1. Acest articol nu este o cronică de teatru, ci doar o observație a condițiilor oferite de o instituție constănțeană de cultură, astfel că documentarea ține strict de partea reclamată, nu de piesa de teatru. Nu știam că o persoană care a văzut ”Gaițele” în altă distribuție poate fi incultă, bine că am aflat de la un profesionist care își păstrează anonimatul.

  3. foarte frumos….acum ati mers la teatru, v-ati dat seama ca nici nu stiati despre ce e vorba in Gaitele si v-ati si modificat articolul :)…of of of…ce greu ne este sa ne asumam vorbele
    O parte din textul d-voastra inainte sa-l modificati suna asa, citez:
    “Azi merg din nou la Teatrul de Stat unde actorii vor juca ”Gaițele”. Am aflat că ai noștri interpretează piesa mai bine decât cei de la București. O invit și pe Dana Dumitrescu să participe la spectacol, îmbrăcată cu ceva mai decoltat, așa cum merge lumea bună la teatru. Doar astfel își poate da seama dacă administrează sau nu cum se cuvine, instituția pe care o conduce.”
    pana la urma v-ati da seama ca nu aveati cum sa o mai invitati….:)

    1. Nu înțeleg legătura. Am spus din capul locului că nu am văzut piesa de teatru, nu m-am ascuns după degete, mi s-a părut firesc să modific, de vreme ce ea era pe scenă. În plus, nu trebuie să vedem totul în roz dacă nu este așa. Sau nu vă place să auziți un punct de vedere realist? Ei bine, chiar dacă deranjez, realist vorbind, sala era un congelator sâmbătă și nu puteți contesta asta. Nu neg faptul că actorii joacă bine, reclam însă frigul din sala Teatrului de Stat Constanța.

  4. Sa intelegem ca frigul din sala de spectacol ( respectiv probleme cu agentul termic/ lipsa caldurii mai precis), care exista de peste 13/14 ani, timp in care Teatrul a fost si inca este “subventionat” de Consiliul Judetean Constanta – cladirea apartinand Primariei Constant, este un motiv de demis directorul nu de gasit o solutie pentru a rezolva aceasta problema in sfarsit. Eu m-am interesat ( si nu sunt jurnalist) si am aflat ca managerul Teatrului a facut toate demersurile pentru a se rezolva aceasta problema.
    Numai ca traim in Romania …..si autostrada Bucuresti- Constanta s-a facut in peste 20 de ani…
    Despre teatru…. cred ca mai are de asteptat.
    Pana atunci noua, spectatorilor, nu ne ramane altceva de facut decat sa umplem sala cu caldura noastra. Mai ales pentru ca sunt ” mai buni decat cei de la Bucuresti”.
    Plecaciuni actorilor constanteni.

    1. Auris Luca Avatar
      Auris Luca

      Nu stă în puterea mea să demit directorii și nici nu mă interesează asta. În calitate de spectator, vreau doar să fie condiții decente în sală. Problema căldurii trebuia soluționată în primăvara, vară sau toamn, pentru că acasă nu cred că stau cei responsabili în frig. Am văzut că există aer condiționat, putea fi folosit. Nu se supăra nimeni nici dacă erau oferite niște scuze pentru condițiile improprii din sală. Cât despre actori, jos pălăria, inclusiv Dana Dumitrescu a jucat excelent. Informațiile nu le mai iau manager după ce, la două emisiuni în care stabilisem din timp să intre în direct, nu a mai răspuns la telefon și am rămas fără interlocutor.

  5. Despre condițiile din teatru ați fi aflat daca ați fi văzut spectacolul “Jurnal de România. Constanța”. Un spectacol crud şi incomod, care “spune” adevăruri…. Un alt spectacol al Teatrului de Stat Constanța.

    1. Auris Luca Avatar
      Auris Luca

      Știu exact care sunt condițiile din teatru și am discutat cu mulți actori, le cunosc nemulțumirile. Problema este că nici ei, nici managerul și nici spectatorii nu militează suficient pentru construirea unui teatru în Constanța sau reabilitarea clădirii actuale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.