Anafiotika Atena

Atena, destinația perfectă pentru o minivacanță

Atena are “sare și piper”, fără doar și poate. E atât de bine condimentată, încât este imposibil să nu îți placă. Și când mă gândesc la faptul că am ocolit-o atâția ani pentru că toți îmi spuneau că n-are rost să dau bani pentru niște pietroaie… Celor care nu includ capitala Greciei în planurile de vacanță, le spun că are toate ingredientele necesare și nu vor regreta alegerea făcută. Zei, zeițe, istorie la tot pasul, sculptură, culoare, muzică, verdeață cât vezi cu ochii, mâncare bună, peisaje care-ți taie răsuflarea, sunt doar câteva dintre componentele unui mix perfect între istoria antică, arhitectura clasică și cea modernă, culte și cultură, care vă vor convinge că Atena este un must-see.

Acropole Atena

Obiectivele turistice din inima Eladei sunt atât de impresionante, încât mi-e greu să întocmesc un top. Nu le voi numerota, toate se situează pentru mine pe primul loc pe lista preferatelor. Ziua sau noaptea, Atena este spectaculoasă și odată ajuns acolo, nu poți rezista tentației de a o vizita la orice oră. În plus, chiar și la miezul nopții străzile și terasele sunt pline de turiști și de localnici, așa că nu se va mira nimeni dacă preferi plimbările nocturne.

Parthenon

Parthenonul este un templu construit în stil doric, ridicat în urmă cu 2500 de ani pe acropolă în onoarea zeiței Athena Parthenos, protectoarea orașului. Această capodoperă a arhitecturii grecești realizată din marmură de Pentelic este structura antică principală de pe Acropolis.

Parthenon Atena

Parthenonul este cel mai impresionant monument de pe Acropolis, atât din punct de vedere al arhitecturii cât și al execuției.

Parthenon Atena

Lucrările de restaurare și conservare au început în anul 1975 și nu au fost finalizate nici până acum. Echipele de voluntari și arheologi pot fi văzute pe șantier, iar macaralele care ridică materialelel sunt observate de la distanță.

Acropolis

Acropolis Atena

În limba greacă, Acropolis înseamnă cel mai înalt punct din oraș. Acropola din Atena este cea mai cunoscută din lume și e situată pe un deal sacru, fortificat, situat în centrul orașului.

Acropolis Atena

Acropolis a adăpostit, încă din cele mai vechi timpuri, principalele edificii de cult ale Atenei și se află în plin proces de restaurare încă din anul 1975. Prețul unui bilet este de 20 de euro, iar jurnaliștii care au o legitimație vizată și persoanele sub 18 ani au acces gratuit.

Erechtheion, loja cariatidelor

Cariatide Acropole Atena

Erechtheion este o clădire elegantă situată în partea de nord de pe Acropolis. Un templu construit în stil ionic pe acropola Atenei, închinat zeiței Atena și zeului Poseidon, pe ruinele unui edificiu dedicat miticului strămoș al ionienilor, Erehteu.

Erechtion, cariatide Atena

Una dintre fațadele sanctuarului este susținută de șase cariatide, statui ce reprezintă femei care stau în picioare și susțin, ca o coloană, cornișa acoperișului. 5 dintre cariatidele originale alături de care m-am fotografiat și eu, pot fi văzute la Muzeul Acropole, iar cea de-a șasea este expusă la British Museum.

Cariatide originale Acropolis Museum Atena

Cele 6 statui pe care le vedem că susțin fațada Erechtheion-ului sunt mulaje făcute după cariatidele originale. Li s-a spus cariatide, după numele unor tinere din Karyes, un sat din Lakonia, în regiunea grecească Peloponnese, care au dansat în onoarea zeiței Artemis, fiica lui Zeus și a muritoarei Leto, sora geamănă a lui Apollo.

Agora Antică

Agora a fost inima Atenei antice. În Agora erau concentrate principalele instituții, se țineau adunările publice și tot acolo se realiza negoțul și se concentra toată viața civică a populației din Atena antică. În piața publică ieșea regele în fața poporului pentru a anunța ce hotărâri a luat împreună cu nobilii.

Agora Antica Atena

În Atena, toți cetățenii aveau datoria să se prezinte la întrunirea publică, eveniment care avea loc de trei ori pe lună, dimineața. Cei care întârziau la adunarea poporului își pierdeau indemnizațiile. Avea dreptul să vorbească orice persoană în agora, iar vârstnicii erau ascultați primii. Oratorii din agora purtau pe cap o coroană de măslin sau de mirt și votau prin ridicarea mâinii.

Teatrul Herodes Atticus

Cu o vedere excelentă spre oraș, Teatrul Herodes Atticus arată spectaculos și se află încă în proces de reabilitare. Cu toate acestea însă, foarte multe spectacole au fost și sunt organizate în amfiteatrul din piatră situat în partea sudică de pe Acropole, care poate găzdui 5000 de spectatori.

Herodes Atticus Acropolis Atena

Clădirea a fost construită de magnatul grec Herodes Atticus, în memoria soției sale. Artiști importanți au susținut concerte în aer liber de-a lungul timpului pe scena Teatrului Herodes Atticus, printre care Maria Callas, Frank Sinatra, Nana Mouskouri, Luciano Pavarotti, Sting, Placido Domingo, Liza Minnelli, Goran Bregovic, Jean Michel Jarre, Ennio Morricone, Jethro Tull sau balerinii companiei Bolshoi Ballet.

Templul lui Zeus

La mică distanță de Acropole tronează ce a mai rămas din templul zeului zeilor. 15 coloane corintiene din cele 104 care compuneau Templul lui Zeus mai sunt în picioare.

Templul lui Zeus Atena

Monumentul a fost ridicat la comanda fostului împărat roman Publius Aelius Traianus Hadrianus. În fața templului exista o statuie imensă ce îl reprezenta pe Zeus, construită din aur și fildeș, lângă care era așezată una similară care îl înfățișa pe Hadrian, însă ambele au dispărut.

Arcul lui Hadrian

Chiar lângă situl în care se află Templul lui Zeus Olimpianul este situat Arcul lui Hadrian sau Poarta lui Hadrian, cum i se mai spune.

Arcul lui Hadrian Atena

Structura înaltă, construită din marmură era poarta orașului, iar un drum era proiectat să facă legătura între centrul Atenei antice și complexul ce includea Templul lui Zeus. De o parte și de alta a arcului există câte o inscripție pe care scrie numele celor doi fondatori ai Atenei, Theseus și Hadrian.

Piața Monastiraki

Monastiraki, o atracție majoră pentru turiști este o piață de vechituri. Un bazar în care atenienii vând lucruri mai mici sau mai mari pe care le au în casă.

Monastiraki Square

La numeroasele tarabe din Monastiraki am văzut de la piese de mobilier, tablouri sau covoare până la monede, telefoane vechi ori haine din alt secol.

Monastiraki Square

Monastyraki Square

În centrul pieței tronează o biserică bizantină, Pantanassa, căreia i se mai spunea Frumoasa Mânăstire, iar apoi a fost botezată monastiraki, care, în grecește înseamnă micuța mânăstire și ulterior așa a fost denumită toată zona.

Muzeul Acropolis

Noul muzeu în care sunt prezentate multe dintre vestigiile preluate de pe Acropole pentru a fi conservate, este o adevărată piesă de artă.

Acropolis Museum Atena

Acropolis Museum Atena

Acropolis Museum Atena

Acropolis Museum Atena

Pentru construcția sa, care a durat 4 ani, s-a folosit un buget de 130 de milioane de Euro. El a fost deschis pentru public în anul 2009 și este realizat din materiale de ultimă generație.

Acropolis Museum Atena

Muzeul Acropolis se întinde pe o suprafață de 2,5 hectare și are un spațiu de expunere de 1,4 hectare, fiind de 10 ori mai mare decât vechiul muzeu care era situat pe dealul pe care se află acropola.

Acropolis Museum Atena

Acropolis Museum Atena

Acropolis Museum Atena

Etajul superior al muzeului, Parthenon Gallery, oferă o vedere panoramică spre Acropole și Atena modernă.

Piața Syntagma, kilometrul zero al Atenei

Syntagma Square

Nu poți vizita Atena fără să ajungi în Piața Syntagma. Este un obiectiv important în capitala Greciei, situat chiar lângă clădirea Palamentului și Parcul Național. Este piața în care au loc multe proteste și locul în care se strâng demonstranții nemulțumiți de măsurile luate de politicieni.

Syntagma Square

În mijlocul pieței, chiar în fața intrării în stația de metrou Syntagma există o fântână arteziană a cărei cădere de apă este luminată noaptea în diferite culori.

Schimbarea gărzii, un spectacol cu semnificație istorică

Cum spuneam, în Piața Syntagma se află Parlamentul Greciei. Este un fel de rudă foarte săracă a Parlamentului României, o clădire veche și extrem de sărăcăcioasă, în fața căreia se află Statuia Soldatului Necunoscut.

Athena Parliament

Un spectacol la care numai în Atena poți asista, este oferit în fiecare oră de către soldații Evzones, o unitate specială a Armatei Elene, denumită și Tsoliades.

Schimbarea garzii Parlament Atena

Duminica la ora 11 are loc o ceremonie mai amplă și spectaculoasă de schimbare a gărzii, în cadrul căreia soldații poartă costumele oficiale. Uniforma celor din Garda Prezidențială are o semnificație istorică și reprezintă costumele celor grupuri de războinici greci din timpul Războiului de Independență din 1821, împotriva otomanilor. Fusta uniformei are 400 de pliuri pentru a reprezenta cei 400 de ani de ocupație otomană asupra grecilor.

Schimbarea gărzii Parlament Atena

Tsarouchia, pantofii tradiționali de Evzones sunt din piele roșie și au în față câte un ciucure din blană neagră. Fiecare pantof cântărește 3 kilograme. În timpul schimbării gărzii, mișcările soldaților sunt foarte lente și îți dau senzația că bărbații dansează, dar au rolul de a proteja circulația sângelui după 60 de minunte în care militarii stau imobili.

Schimbarea gărzii Parlament Atena

Schimbarea garzii Parlament Atena

Dacă vă aflați duminica în Atena, nu ratați ceremonia oficială de la ora 11 de schimbare a gărzii.

Street Art

Nu am putut rezista să nu vizitez ”galeriile de artă” în aer liber de pe străzile din Atena. A fost o adevărată vânătoare de artă murală, deoarece desenele nu sunt concentrate pe o singură stradă, ci pe clădirile dintr-un întreg cartier.

Street Art Atena

Capitala Greciei este foarte colorată și reprezintă un fel de Mecca pentru arta stradală, care este realizată de artiști din toată lumea, cu atât mai mult cu cât grecii apelau la ”graffiti” încă din antichitate pentru a-și inscripționa monumentele.

Street Art Atena

Street Art Atena

Numeroase clădiri din Atena reprezintă adevărate locuri de joacă pentru artiști, iar unele lucrări poartă chiar semnătura acestora.

Street Art Atena

În capitala Greciei există și tururi specializate pe Street Art, organizate în anumite cartiere, de către localnicii iubitori de artă murală. Unele desene reprezintă scene din viața politică și socială a Greciei.

Cartierul zeilor, Plaka

Plin de culoare și istorie, vibrant, cu străzi înguste, biserici bizantine frumoase și fără pretenții, case vechi și terase înghesuite pe scările ce urcă spre Acropole, Plaka este monument UNESCO și cartierul cel mai vechi al Atenei.

Plaka Atena

Plaka Atena

Plaka Atena

Plaka Atena

Multe străzi din cartierul istoric Plaka sunt pietonale, dar mai pot fi întâlniți motocicliști pe unele dintre ele.

Plaka Atena

Este foarte ușor să te pierzi prin Plaka, deoarece arată ca un labirint, însă, dacă ridici privirea, observi cum se înalță semeț dealul pe care se află Acropola din Atena.

Anafiotika, insula din mijlocul Atenei

Anafiotika este cartierul de care m-am îndrăgostit în Grecia, prin care m-am plimbat de mai multe ori și căruia i-am făcut zeci de fotografii.

Anafiotika Atena

Anafiotika Atena

Situat la poalele Acropolei, în vecinătatea zonei Plaka, Anafiotika este un cartier cu locuințe în miniatură, pe care l-am asemuit cu o machetă.

Anafiotika Atena

Primele case au fost construite când muncitorii în construcții de pe insula Anafi au ajuns în Atena pentru a lucra la renovarea Palatului Regelui Otto al Greciei. Apoi, angajați de pe alte insule Ciclade au început să vină în Atena să lucreze în perioada de reconstrucție a Atenei și au construit mici locuințe în actualul cartier Anafiotika.

Anafiotika Atena

În 1950, o parte dintre aceste case au fost distruse pentru a fi realizate cercetări arheologice iar din 1970 statul a început să cumpere casele. În prezent au mai rămas doar 45 de locuințe aproape lipite unele de celelalte, cu alei prin care abia te poți strecura.

Anafiotika Atena

Anafiotika Atena

Cartierul a fost construit după regulile arhitecturii Cicladice și le oferă turiștilor impresia că se află pe o insulă grecească, deși ei sunt în inima Atenei.

Bisericile din Atena

Frumoase și de o simplitate ieșită din comun, bisericile din Atena pot fi întâlnite în toate cartierele. Fie că sunt ortodoxe sau bizantine, clădirile au o arhitectură impresionantă.

Biserica Atena

Biserica Atena

Biserică bizantină Atena

Unele dintre ele datează din secolul al V-lea. Cele mai multe lăcașuri de cult sunt bine conservate și au decorațiuni cu fresce rare.

Biserici Atena

Biserica Atena

Biserici Atena

O plimbare prin zona istorică a Atenei scoate la lumină bijuteriile tradiției și artei religioase.

Grădina Națională din Atena

La câțiva pași de stația de metrou Syntagma și chiar lângă Parlamentul Greciei se află o grădină uriașă, care se întinde pe 24 de hectare.

National Garden Atena

Grădina Națională Atena

Gradina Nationala Atena

Inițial s-a numit Grădina Regală, sau Grădina Amaliei, după numele soției regelui Otto, care a adus un grădinar din Austria pentru realizarea ei. Parcul are 7 intrări și reprezintă un adevărat refugiu pentru cei care vor să scape de canicula și aglomerația de pe străzi.

National Garden Atena

6 lacuri cu podețe, statui, monumente istorice, pergole și bolte tapetate cu plante cățărătoare, un iaz pe care rațele se plimbă liniștite, copacii foarte bătrâni, palmieri, portocali, grădina zoologică, locul de joacă pentru copii, un muzeu botanic, o librărie și o cafenea, toate te ademenesc în acest paradis verde din care nu îți mai vine să pleci.
National Garden Atena
Gradina Nationala Atena
Gradina Nationala Atena
Pur și simplu te îndrăgostești la prima vedere de Grădina Națională din Atena, iar intrarea este gratuită.

Brettos bar

Sute de sticle de toate culorile atrag privirile turiștilor care ajung în dreptul barului Brettos din cartierul Plaka. Distilerie și bar, Brettos își primește clienții încă din anul 1909.

Brettos Bar Atena

Brettos Bar Atena

Pereții sunt decorați cu sticle de coniac, peppermint, sherry, mastic, ouzo sau lichior de lămâie, ori cu butoaiele de lemn în care sunt păstrate băuturile. Brettos le oferă celor care îi trec pragul peste 250 de cocktailuri și 170 de sortimente de vin și reprezintă o atracție în Atena, chiar dacă nu ești pasionat de băuturi.

Brettos Bar Atena

Distileria Brettos produce ouzo, băutura tradițională grecească, tsipouro, raki, rakomelo si brandy după rețete foarte vechi. Dacă ajungeți în Atena, nu ratați acest bar care a devenit destinație turistică.

Despre Atena sunt multe de spus, dar mă opresc aici și promit că voi reveni cu alte articole interesante, pe care mi-ar fi plăcut să le pot citi înainte de a pleca în vacanță. Sunt sigură că v-ați schimbat părerea în legătură cu această destinație despre care mulți spun că are doar niște bolovani și cam atât. Să nu uităm că Grecia este considerată leagănul civilizației occidentale, că reprezintă locul de naștere al democrației, al filosofiei occidentale, al Jocurilor Olimpice, al literaturii, al științelor politice, al principiilor științifice și matematice majore și al dramei occidentale. Marea moștenire istorică a Greciei este reflectată de cele 18 situri ale patrimoniului mondial UNESCO, printre cele mai multe din Europa și din lume.

Share

Comments

2 responses to “Atena, destinația perfectă pentru o minivacanță”

  1. […] mult românește decât grecește pe insule. Iar dacă vreți să dați o fugă în Atena găsiți aici o mulțime de informații călduțe […]

  2. […] Templul lui Zeus Olimpianul, iar dacă ați ratat obiectivul, găsiți mai multe informații în acest […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.