Ne plac culorile și cartierele vesele, cu multe zone verzi și case sau blocuri pastelate și frumos reabilitate. Adorăm să mergem în vacanțe și să fotografiem locuințele pline de culoare. Personal, insula Burano din Veneția mi-a plăcut teribil, dar sunt multe alte orașe din Italia sau din Portugalia pe care le apreciez tocmai pentru veselia oferită de nuanțele în care sunt zugrăvite locuințele. În capitala Greciei însă, mi-a sărit în ochi o altă formă de artă, cea stradală, reprezentată prin graffiti, pe care am apreciat-o.
Pe de altă parte, mă uit la multe cartiere de la noi, care par triste și neîngrijite. Știu, sunt vechi, gri, obosite și dărăpănate. Trecem zilnic pe lângă blocuri sau case urâte, care parcă ne strică ziua cu prezența lor. Comuniste ar spune unii. Lăsate în paragină ar spune alții.
Soluții există, este însă nevoie de viziune și curaj din partea autorităților pentru a transforma aceste zone gri și triste, în adevărate pânze pentru artiștii locali, naționali și chiar pentru cei din afara granițelor țării.
Artiștii abia așteaptă să se exprime, în spații convenționale sau neconvenționale. Acest lucru l-am observat când am fost în Atena, unde cartiere întregi cu blocuri și case au fost transformate în ”galerii de artă” în aer liber.
Există turiști care merg în capitala Greciei doar pentru a face un tur pe Street Art, împreună cu ghizii locali specializați în astfel de plimbări, care cunosc fiecare lucrare și spun poveștile artiștilor care le-au creat.
Un tur “Street Art” în Atena durează cam 5 ore și reprezintă o adevărată vânătoare de artă murală. Desenele nu sunt concentrate pe o singură stradă, ci se întind pe clădirile din mai multe cartiere.
Mi-ar plăcea să văd că și la noi este încurajată această formă de artă și să apară pe blocurile cenușii desene frumoase realizate de artiști. Ar putea fi organizate chiar niște concursuri cu premii, în ideea de a atrage în acest proiect, tinerii talentați.
Capitala Greciei este foarte colorată și reprezintă un fel de Mecca pentru arta stradală, care este realizată de artiști din toată lumea. Să nu uităm însă că grecii apelau la ”graffiti” încă din antichitate pentru a-și inscripționa monumentele, ceea ce înseamnă că pentru ei, această formă de artă a devenit o tradiție.
Numeroase clădiri din Atena reprezintă adevărate locuri de joacă pentru artiști, iar unele lucrări poartă chiar semnătura acestora. Unele desene reprezintă scene din viața politică și socială a Greciei.
Iar dacă Atena îi inspiră pe oameni în permanență să creeze, același lucru s-ar putea întâmpla și la noi. Criza financiară, de exemplu i-a inspirat pe foarte mulți artiști care și-au exprimat propria viziune în legătură cu situația economică, în desenele pe care le-au realizat.
Dacă inițial autoritățile locale și poliția nu au încurajat arta stradală realizată în mod ilegal, guvernul de la Atena a început să sponsorizeze ulterior numeroase proiecte de graffiti și chiar a realizat un festival intitulat Urban Act. Evenimentul se desfășoară anual și adună artiști renumiți de graffiti care decorează zonele publice din mai multe orașe din țară.
Este adevărat, noi nu suntem învățați cu această formă de artă și mulți apreciază că sunt mâzgălite clădirile, nu înfrumusețate. Pe de altă parte însă, prefer să văd o pictură frumoasă care acoperă un perete urât, iar orașul să fie decorat într-un mod neconvențional.
În plus, această exprimare artistică ar atrage mulți turiști români și străini care vor dori să vadă lucrările realizate deoarece vor deveni faimoase inclusiv pe plan internațional.
Arta stradală este perfectă pentru artiștii care doresc să exprime mesaje sociale sau politice prin desene realizate fie la scară mică, fie pe un bloc întreg.
Nu știu voi cum vedeți lucrurile, dar mie mi-ar plăcea să merg într-o vizită în București sau în orice alt oraș din țară, doar să mă plimb pe străzile devenite galerii de artă, pentru a vedea ce au creat tinerii talentați.
Este o idee care sunt convinsă că nu va prinde la noi, dar, odată expusă, oferă timp de gândire și reflecție atât pentru aleși cât și pentru populația care nu ar accepta nici în ruptul capului ca blocul tern să fie pictat în culori vesele.
Leave a Reply