Agora

​Râdem de țiganii care aprind grătare în cimitir, dar noi facem același lucru la picioarele lui Ovidius Publius Naso

By May 12, 2017 No Comments

Nicăieri nu am citit dacă Ovidiu a fost un gurmand, cert este însă că în Anul Ovidiu îl aniversăm pe poet cu festivaluri culinare. Și nu oricum, ci chiar la picioarele lui. Bine că nu-i plouă-n gură. Probabil autoritățile locale se gândesc că este un fel de zeu, astfel că și-au propus să îi aducă ofrande. Mâncare, desigur, că oganizează tot felul de festivaluri culinare. Au fost și de teatru, dar prea puține. Cred că toga săracului Ovidiu miroase numai a fum de la burgeri și scoici pane. Dar ce mai contează, afacerile nu se fac din cultură. Iar aleșii noștri niciodată nu au fost impresionați de artă în adevăratul sens al cuvântului, ci doar de arta de a face bani. Altfel nu ar accepta să împută zona istorică a orașului cu miros de cârnați și mici. Sau să ia fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța cu tarabele amplasate în dreptul lui. Săracii turiști, nici nu reușesc să îl găsească de fumul dens din piață și caşcarabetele comercianților. Ne mai mirăm că ne spun străinii că suntem țigani. Ne comportăm la fel ca ei în frunte cu căpeteniile care au avut “minunata” idee de a organiza un bâlci în zona peninsulară. 

Până la urmă, poate a fost o idee bună. Dacă tot nu sunt în stare să reabiliteze zona veche, mai-marii noștri și-au propus să o conserve prin afumare. Or fi aflat de o tehnică necunoscută nouă și folosesc Piața Ovidiu pe post de afumătoare. Lipsa de educaţie şi de informare a  aleșilor și a constănțenilor și tentația unor câștiguri substanțiale imediate, contribuie la pierderea sau distrugerea valorilor create de generaţiile trecute. 

„Nu-i nevoie de vorbe, puneţi-vă nădejdea în fapte”, scria Publius Ovidius Naso. Într-adevăr, tendința multora este de a vorbi mult, de a promite marea cu sarea, dar de a nu face nimic în privința alocării de resurse pentru păstrarea patrimoniului. Ba mai mult, îl distrug premeditat, cu răbdare de chinezi. 

Italienii cred că ar fi șocați să vadă grătare aprinse și festivaluri culinare în Forul Roman, de exemplu. Cam aceasta este asocierea pe care o fac. N-am văzut, ce-i drept, proteste. Dar, când e vorba de mâncare, noi, românii, trecem peste astfel de detalii. Urmează Festivalul Scoicilor, poate îi vor da și lui Ovidiu o porție, de pomană. 

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter