Sufletisme

​Mami, dacă mai fac multe probleme la mate o să devin obeză!

By May 11, 2017 No Comments

Am râs cu lacrimi când mi-a povestit colega mea, Diana, despre fata ei de clasa a IV-a care a anunțat-o că intră-n grevă. Cică nu mai vrea să rezolve problemele la matematică, de teamă să nu se îngrașe. Maică-sa n-a priceput din prima unde vrea să bată copilul și a crezut că n-are chef să-și facă temele. A luat-o cu frumosul și i-a explicat că nu se cade să meargă la școală cu lecția nefăcută. Copila, nu și nu, că devine obeză. Într-un final, mama i-a cerut puștoaicei să îi explice cum vine treaba cu îngrășatul. Nu de alta, dar ideea aceasta era nouă, nu o mai auzise și voia să afle de la ce a apărut. Abia după ce au început să lucreze împreună, Diana a deslușit misterul. Dar i-au făcut și ei problemele la mate poftă de mancare. 

Fracțiile, bată-le-ar vina! Aproape toate problemele cu fracții sunt cu prăjituri, torturi sau pizza. Ce poți să împarți mai bine decât felii de pizza sau torturi?  Așa a realizat colega mea că de câteva seri tot făcea comandă la pizza pentru că fii-sa spunea că i-e poftă. Bietul copil povestea că mai rezolva o problemă, mai înghițea în sec. Apoi făcea alta, mergea la bucătărie să mai mănânce ceva. Când nu mai rezista ispitei o ruga pe maică-sa să comande pizza. 

Cu pizza a rezolvat-o ușor, dar când i-a cerut copilul torturi să rezolve fracțiile, atunci chiar s-a enervat Diana. Cum naiba să stai zilnic cu tortul în casă, că e tentant și tot mănânci. Nu se îngrașă doar copilul de la matematică, ia proporții toată familia. Se gândea chiar să schimbe culegerea de mate, poate găsește niște autoare vegetariene. Să facă și ele probleme cu mere, portocale sau banane, ce atâtea torturi…

Îmi povestea Diana că nici la adunări nu scapă bietul copil de dulciuri. Una, două, adună bomboane sau ciocolate. Revoltată, fata o întreba:

– Nu pot și doamnele acelea să pună pixuri, penare sau caiete, trebuie neapărat să fie dulciuri?

– Or fi la cură de slăbire, copile și visează doar mâncare. 

– Mami, hai să ne uităm pe net, doamnele acelea sunt grase? Așa s-ar explica de ce scriu doar de pizza, torturi și bomboane și nu pomenesc și ele de salată, ridichi sau roșii. 

Provocările nu s-au terminat aici. A ajuns copilul să facă și fursecuri pentru a rezolva problemele la matematică. Începuse deja să-i placă s-o vadă pe Diana dându-și ochii peste cap. Pentru niște exerciții la mate îmi murdărești toată bucataria, spunea maică-sa. Măcar dacă ai găti și tu o ciorbă, o friptură sau o tocăniță. Ia uită-te mai bine, în cartea aia de bucate de-i zice matematică, n-ai și niște rețete de mâncare? Dacă tot e să faci deranj, măcar să ne alegem cu ceva.

Diana, fată isteață, a rezolvat ușor problema grevei. I-a spus copilei că îi rezolvă revendicările, doar dacă își face temele la prânz. Pentru că oricâtă pizza și oricâte prăjituri ar mânca, nu o să se îngrașe așa cum s-ar întâmpla dacă le mănâncă noaptea.
Așa am aflat de ce sunt copiii predispuși la îngrășare. De la matematică li se trage. Măcar de-ar face mai multe ore de sport la școală, să ardă caloriile asimilate după orele de mate. 

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter