Sufletisme

​Ce distracții își oferă pensionarii? Își cumpără din timp înmormântarea.

By May 30, 2017 2 Comments

Am râs cu lacrimi, deși era de plâns în hohote. Mi-am dat seama aseară că în timp ce pensionarii din alte țări își trăiesc viața și îi găsește moartea prin vacanțe, ai noștri o caută cu lumânarea, cu mult înainte de vreme.

Am sunat-o pe mama să o întreb ce mai face. Era tare încântată și mi-a povestit cum o să-și cumpere ea înmormântarea. 
– Poate cripta, i-am atras atenția. 

– Nu, aia-i luată demult, mi-a reamintit. E pe numele tău. De-aia am și fost la cimitir, să plătim ratele. Dacă întârziem și te sună ăia, îi mai și înjuri și le trântești telefonul în nas. 

– Luminează-mă, cum poți să-ți cumperi înmormântarea dacă n-ai murit? 

– Păi era la ofertă. 

– Lasă-mă să leșin puțin. Ți-au făcut ofertă să mori? Are termen de garanție? Cât ți-au mai dat de trăit?

– Degeaba faci mișto de mine, eu o să dau în rate 1000 de euro și am înmormântarea asigurată. 

– Femeie, fă-mă să pricep, te rog, ce înseamnă asta? Sună macabru, la naiba!

– Dacă mor, tu nu plătești nimic. Doar vii și te prefaci că plângi, oricum îmi cumpăr și bocitoare.

– Auzi, tu ai fumat ceva, sau vorbești serios?

– Tu nu auzi că îmi iau tot?

– Și coliva? că nu știu să fac.

– Coliva, coşciugul, îmbălsămarea…

Mi-a mai înșirat ea niște servicii incluse în ofertă, dar m-a pierdut pe drum.

– Mama, vacanța aia la greci nu ți-a priit. Cum naiba să te gândești la moarte, când tu ești bine și mai ai de trăit?  Du-te femeie și distrează-te cu tata, plecați în lume, bucurați-vă de pensie, lăsați moartea pentru mai târziu. 

– Și dacă mor, cu ce mă îngropi, faci credit? Știi că e 10.000 de lei o înmormântare decentă?

– Păi nu m-am gândit așa departe. Dar zău, știi babele alea care stau cu coşciugul în casă așteptând să moară? Așa ești și tu acum. Nu-mi place deloc asta. Fii optimistă!

– O să-ți placă la momentul potrivit, o să vezi. După ce că-ți ușurez situația, tot tu ești cu gura mare. Auzi, nu vrei tu să te împrietenești cu cimitirul pe Facebook? 

– Știam că fumai țigări normale, dar acum mă bagi la bănuieli. Sigur nu ți-au dat ăia substanțe interzise să te păcălească? 

– Zi-mi, te uiți la ei pe Facebook să vezi ce oferte mai au?

– De ce, acum investești toți banii în moartea ta? Nu ți-ai luat destule prostii? Nici prin cap nu-mi trece să caut cimitire pe Facebook. 

– Dar au pagină. 

– Și ce? Nu vrei să-i pun acum și la see first să nu pierd vreo ofertă la tămâie? 

Am râs până mi-a curs rimelul și-apoi am schimbat subiectul. Dar acum, când scriu macabra conversație îmi dau seama că am uitat să o întreb dacă e inclus și popa în preț. Cred că e, știe că nu-s dusă la biserică și pot să uit de el. 

O sun mâine să-i spun că am găsit o ofertă pe FB-ul cimitirului și îi slujește Teodosie dacă îi dă în avans 200 €, cică are nevoie de bani. 

Share

2 Comments

  • felicia smart says:

    Eu traiesc in Anglia si am sa implinesc in curind 50 de ani. Si tocmai am primit prin posta ofertele cele mai avantajoase pentru planuri financiare pentru inmormintari. Si un pliant cu ultimele scutece pentru adulti, scaun rulant si lift pentru casa, cada cu usa si tot ce-ti trebuie pentru o viata de invalid. Blocul de linga mine vinde apartamente pentru cei de pester 50 de ani… insemnind pensionari…(desi virsta de pensie a fost ridicata la 68 de ani…) cu lift si fara praguri la usi ca sa nu ne impiedecam. Ofertele de mormintare includ planuri de donatii si testamente, tot ce imi doresc pentru ziua mea de nastere :-). Se cumpara loc de veci si planuri de mormintare in toate tarile cu mult inainte de pensie, ca pe urma nu te mai tin buzunarele si daca cumva ramii pe dinafara?!

    • Auris Luca says:

      Doamne, ce macabru! Când te muți într-o astfel de locuință, parcă te pregătești de moarte. Nu-mi place deloc ideea, deși, din punctul lor de vedere este practică.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter