Agora

​Câte guri de aer mai avem până vom fi înghițiți de nisipurile mișcătoare? 

By July 23, 2017 2 Comments

Ne place să ne scufundăm ca porcii în noroi și ne mințim că va fi bine. Nu, nu va fi. Sfidăm cu ipocrizie evidența și ne prefacem că nu vedem problemele, în speranța că se vor rezolva de la sine. Indiferența noastră nu îi va responsabiliza pe aleși. Din contră, dacă se simt nesupravegheați, fură mai mult, exact ca elevii nepregătiți care dau Bac-ul.

Ciobanii care conduc această turmă de oi numită România, nu vor oferi niciodată condiții mai bune. Dacă sunt lăsați, pot tăia însă din rația de iarbă, betoanele sunt mai profitabile. Dar noi ținem ochii strâns închiși în bula noastră zen, în speranța că ignorând problemele, nu ne vor afecta. Oh, ba da, vor veni în cascadă și nu vom ști ce ne-a lovit. Dar va fi prea târziu să mai corectăm ceva.

Trăim în țara în care politicienii se hrănesc precum vampirii cu energia și cu sănătatea noastră. Nu le pasă de prevenție, de un sistem sanitar funcțional, de demnitatea pacienților, de faptul că au depus un jurământ. Și-au dezvoltat o imunitate de invidiat la problemele noastre, iar noi suntem prea slăbiți pentru a le reproșa ceva.

România, țară europeană, nu are în secolul XXI un program național de prevenire a cancerului. Nu există obligativitatea pacienților de a efectua anual sau la 6 luni analize, pentru depistarea în fază incipientă a acestei boli. Este un lux pentru mulți români să afle dacă sunt sau nu sănătoși, pentru că în spitalele de stat nu există aparatură iar pentru a merge în privat, nu toți au banii necesari. Și astfel, ca în junglă, se face selecția naturală. 

Aflăm de multe ori că am ajuns prea târziu la doctor, iar statul, deși se laudă în constituție că ne apără drepturile, nu face altceva decât să ne ajute, prin nepăsarea de care dă dovadă, să ne curățăm mai repede.

Câți prieteni, rude, copii trebuie să mai moară, pentru ca fiecare spital să fie dotat cu aparatură performantă și tratamente de ultimă generație pentru cancer și pentru bolile cardiovasculare, principalele afecțiuni care îi omoară pe capete pe români?

Ah, mă scuzați, nu ne pasă că totul se surpă în jurul nostru. Stăm în bula de zen și ne credem în siguranță.

Share

2 Comments

 • Anonymous says:

  A-și fi dorit sa-ti fi trimis prin share o postare despre ,,,cum viețuiesc ( nu,,, trăiesc) oamenii din Botswana,,,, aceasta postare ,,m-a făcut sa plâng de neputința,,, si sa accept ca ,,,totuși ,,, noi traim regește,,,, avem robinete din care ne servim cu apa ,,,cu gaz metan sau curent electric,, si furculițe cu care sa mancam din farfurii,,, nu cu mâna de pe o frunza verde,,,
  Pentruca suntem nemulțumitori,,,,,si lacomi,,, ni se va lua Darul. / Harul.
  Dar …. nu stiu cum sa fac asta,,, am limite in a fi utilizator IT.
  Sper totuși ca o vei cauta si ,,,, vei înțelege ,,,comentariul meu.

  • Auris Luca says:

   Știu ca există țări în care e sărăcie lucie și lumea nu are nici ce manca. România însă, este o țară relativ bogata din UE, care are suficienti bani dar își bate joc permanent de populație. Sunt situații absolut diferite. Eu cer sa nu mai fure politicienii și sa se facă investiții. Este ceva absolut normal în societatea în care traim.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter