Agora

Politicienii își tratează și-o indigestie în străinătate și-i doare-n fund că medicii au salarii mici

By June 7, 2017 No Comments

Voi ăia, care spuneți că lucrurile merg bine, că avem creștere economică și sănătatea stă pe roze, uitați-vă în oglindă și repetați zilnic asta, să nu vă joace feste memoria.

Am făcut o constatare atât de sinistră, că mi-e și teamă să o spun cu voce tare. O zic aici, în șoaptă: moartea dă târcoale sălilor de operație din spitale precum lupii la stâna de oi.

Și știți ce doare cel mai tare? Că mulți politicieni, miniștri, directori de spitale și câțiva doctori au făcut pact cu ea. În loc să o gonească, își iau măsuri de precauție și le dau de ales pacienților între moarte sau o nozocomială, două. Infecțiile le dau pe semnătură, să nu existe dubii și să nu fie trași la răspundere. Ba chiar sunt unii care spun că fac repede operația, să nu aibă timp să intre nozocomiala.

Cam asta-i situația reală, dar politicienii nu o văd, ei se tratează departe de casă. Aerul de Viena,  Paris sau Istanbul îi vindecă mai repede. Pe malul Dâmboviței, al Mării Negre şi-al altor ape de pe la noi, medicii au salarii prea mici, sub demnitatea bolilor aleșilor noștri. E de bonton să eviți saloanele infecte din spitalele noastre și văicărelile medicilor care n-au bani, nu iau șpăgi și pe care îi uită Dumnezeu pe secție și să-ți tratezi pe meleaguri străine, până și astenia de primăvară.

E mai simplu să închizi ochii la problemele din unitățile sanitare, când nici măcar nu știi de unde să începi pentru a le remedia. În plus, când mediul sanitar privat este în plin avânt  iar bolnavii sunt dispuși să plătească oricât numai să se facă bine, de ce să te stresezi tu, politician român, pentru ei?

Nu i-a deranjat pe miniștrii Sănătății, nici măcar faptul directorii fraudează fondurile spitalelor. Norocul nostru cu procurorii DNA, mai fac puțină lumină în hățișul corupției din sănătate. Nu-i treaba voastră, știm. Vă plictisim teribil cu problemele noastre pământene, despre lipsa medicilor, a tratamentelor performante, sau a aparaturii ultramoderne. Vă stricăm zen-ul, am înțeles.

Atât de tare vă doare-n fund de noi, încât aveți impresia că bolnavii merg din plictiseală la spital, iar femeile care-au suferit o masectomie sunt chiar impertinente că vă cer operație de reconstrucție mamară. Voi credeți, în prostia voastră, că ele vor să devină Pamela Anderson.

Și pentru a ne dovedi clar că nu dați pe medici nicio ceapă degerată, ați sistat majorarea salariilor acestora, până anul viitor. Eu una, v-aş interzice să plecați din țară pentru a vă trata pentru orice bătătură. Vindecați-vă aici, cum facem și noi, stați la UPU ore întregi până vă vine rândul și vă consultă un medic supărat că statul își bate joc de el și îi dă un salariu de mizerie. Ori, poate o să vă vadă un medic frustrat că i-a murit pacientul pentru că protocoalele sunt de rahat și el nu şi-a văzut de două zile copilul mic.

La aceste lucruri să vă gândiți când stați în fotoliile confortabile la București și vă faceți că gândiți. Tratați-vă părinții bolnavi de cancer în țară. Și trimite-ți-i cu rata în Capitală la radioterapie. Dar nu dați telefoane, lăsați-i, așa suferinzi cum sunt, să aștepte ore întregi pe holuri mizerabile, până le vine rândul. Iar când vă vor spune că au fost umiliți și sunteți niște politicieni jalnici, să vă crape obrazul de rușine.

Pentru că asta e lumea reală. Cea în care ne umiliți până la moarte pe banii noștri, iar medicii și dascălii sunt doar niște virgule pentru voi. Pe care nici nu știți unde să le puneți, că nu v-a plăcut școala.

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter