Vacante de vis

Sute de clienti pagubiti de falimentul Terra Tourism

By June 25, 2018 No Comments
Legea Turismului

Aproximativ 300 de persoane, respectiv 120 de familii care au cumpărat pachete de vacanță pentru Bulgaria în acest sezon estival au fost păgubite de Agenția Terra Tourism, mi-a declarat președintele ANAT pentru zona de S-E, Andi Chirilov. El a precizat că sunt și alte destinații pentru care românii au achiziționat vacanțe de la firma care a intrat în faliment. Terra Tourism are polița de insolvabilitate reînnoită pe 19 mai 2018 și este valabilă pînă în 2019, ceea ce înseamnă că situațiile financiare au fost verificate de către compania de asigurare și nu ar fi trebuit să apară această situație, mai spune Andi Chirilov. Dacă totul a fost în regulă și asigurătorul a realizat polița conform legii, atunci se poate vorbi despre un caz penal.

Pe de altă parte, prim-vicepreședintele ANAT Alin Burcea mi-a declarat că vinovatul principal pentru aceste falimente este Ministerul Turismului, care nu a fost în stare să finalizeze Legea garantării pachetelor turistice. El a precizat că Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism oferă asistenţă juridică turiştilor afectaţi de insolvenţa anunţată pe 22 iunie 2018 de Agenţia Terra Tourism.

Nu există un Dumnezeu al turismului, Terra Tourism a greșit undeva

Tot de la prim-vicepreședintele ANAT, Alin Burcea am aflat că din 2500 de agenții cu licență din România, intră în insolvență una pe an. Procentul este infim, spune el. Alin Burcea afirmă că în turism, aceste situații sunt datorate managementului deficitar și apreciază că românii nu sunt țepari, nu dau tunuri pentru a fugi cu banii. Atâta vreme cât polița de asigurare pe care sunt obligați să o încheie administratorii agențiilor de turism este de numai 50000$, este normal ca în cazul unui faliment să nu poată fi despăgubiți integral clienții care au cumpărat pachete de vacanță. Singura garanție ar fi legea, de care nici unui ministru nu îi pasă. De 7 ani există directiva europeană, dar nu a existat inters.

Nu există un Dumnezeu al turismului, spune Alin Burcea, după cum nu există nimic care să te avertizeze sau să te asigure că nu intri în insolvență. Terra Turism a greșit flagrant pe undeva.

Turiștii nu ar mai rămâne fără bani și vacanțe dacă se adoptă Legea garantării pachetelor turistice

România trebuia să adopte Legea Garantării de la 1 ianuarie 2018, dar perioada a fost prelungită până la 1 iulie 2018. Fostul ministru al Turismului, Mircea Dobre mi-a declarat că Romania riscă infringementul, respectiv va fi amendată, dacă nu va implementa legislația europeană în domeniul turismului până la sfârșitul acestei săptămâni. El spune că țara noastră trebuie să transpună în legislaţia naţională o nouă directivă, care va reglementa modul de aplicare a condiţiilor necesare pentru garantarea efectivă şi reală a pachetelor de servicii turistice. Mircea Dobre nu este însă optimist și crede că nu va fi dată o ordonanță de urgență privind implementarea Legii Garantării, astfel că se va ajunge să plătim amenzi, iar turiștii vor putea fi păgubiți în continuare.

Vă reamintesc, cea mai mare pagubă în bugetul clienților a fost produsă anul trecut de Agenția Omnia Turism, când au fost anulate pachete de vacanță în valoare de 7,5 milioane de euro, bani pe care turiștii nu i-au putut recupera. Suma oferită de asigurător a fost aceeași care este și acum, de 50.000 $, care a fost împărțită la toți păgubiții.

Ministerul Turismului păstrează tăcerea și caută vinovații

În cazul insolvenței Agenției Terra, purtătorul de cuvânt al Ministerul Turismului, Mihuț Năstăsache mi-a spus că sunt mai multe anchete în curs, dar nu a oferit informații. El spune că nu poate fi luată legătura cu administratorul firmei și colaborează cu ANAT și cu asigurătorul pentru stabilirea prejudiciului.

Norocul turiștilor este că astfel de situații nu apar frecvent. Ei sunt sfătuiți ca înainte de achizitionarea unei vacanțe să caute agenția pe site-ul Ministerului Turismului pentru a vedea dacă are sau nu probleme financiare.

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter