Agora

De la referendumul în chiloți, la plebiscitul în sutană

By September 13, 2018 No Comments
Marsul pentru viata

Tare le mai place politicienilor români să se facă de rahat și să apară în presa de pe tot globul, la rubrica “așa nu”!

Se discută intens zilele acestea, despre un nou referendum pentru care sunt chemați românii la urne, pe 7 octombrie 2018. O consultare publică absolut inutilă, care nu reglementează nimic nou, dar, pentru care Guvernul Dăncilă cheltuiește peste 43 de milioane de euro. Spun că nu are rost modificarea Constituției României, deoarece definiția căsătoriei este stipulată deja într-o lege organică, mai precis în Art. 259 din noul Cod civil, astfel: “Căsătoria este uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, încheiată în condițiile legii.”

În concluzie, alegem să cheltuim 43 de milioane de euro pentru nimic, în condițiile în care, medicii se plâng că nu au cu ce să își trateze pacienții, iar singurul spital care se construiește în România ultimilor 30 de ani este ridicat de un ONG, cu donații de la români. Pe politicieni, indiferent de partidul din care provin, nu îi interesează că sănătatea, cultura și educația sunt subfinanțate. Că avem clădiri de patrimoniu lăsate în paragină, că nu au construit un teatru, că românii fac chetă sau credite pentru a-și trimite bolnavii să se trateze în străinătate. Problemele noastre reale nu sunt prioritățile oamenilor politici, în schimb, aceștia organizează un referendum pentru a clarifica modul în care trebuie să ne iubim.

Am observat cu toții că scrutinul din 17 octombrie este susținut în mod agresiv de biserică. Aceasta a mobilizat anul trecut preoții, profesorii de religie și credincioșii și a organizat în toată țara un manifest civic pentru stoparea avorturilor și interzicerea căsătoriei între homosexuali, acțiune binecuvântată de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe. O manifestație criticată la acea vreme, așa cum a iscat acum controverse și decizia de modificare a Constituției României.

Pentru a nu fi dezinformați, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Constanța, Eugen Tănăsescu, a publicat astăzi pe contul său de Facebook, motivele celor care nu merg la consultarea publică. Potrivit preotului Tănăsescu: ”Nu mergi la referendum dacă: a) ești gay; b) nu știi ce-i căsătoria; c) te răzbuni pe o căsnicie nereușită.” O temă la fel de falsă ca însăși acțiunea declanșată pentru modificarea Constituției.

Mulți se întreabă, pe bună dreptate, în ce măsură mai este România un stat laic, în condițiile în care singurele investiții majore sunt făcute pentru construirea și renovarea bisericilor, unele dintre ele fără autorizație, dar pentru ridicarea cărora autoritățile închid ochii, în timp ce noi am rămas cu școlile și spitalele ridicate pe vremea lui Ceaușescu. Ba chiar, unele au fost închise, din lipsă de fonduri.

Pentru că există multe discuții în contradictoriu în legătură cu plebiscitul ce urmează să aibă loc luna viitoare, îmi amintesc circul care a fost pe litoral la ultimul referendum organizat în România, cel pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Nu m-ar mira să văd că, pe 7 octombrie 2018, vor fi montate urne de vot în fiecare biserică din țară. Pentru că, nu-i așa, votul va fi duminică, iar credincioșii vor merge la slujbă și li se poate facilita astfel accesul la vot, așa cum și turiștilor le-au fost aduse în vara lui 2012 urnele aproape de plajă.

În iulie 2012, mii de turiști au votat în costume de baie la Aqua Magic din Mamaia și la cele 35 de secții de votare amenajate la terasele și hotelurile de pe litoral. Femei și bărbați în costume de baie, cu buletinul în mână, mergeau în fața comisiei, fără nici o jenă, pentru a-și exprima dreptul la vot. Chiar și în aceste condiții, nu s-a întrunit cvorumul, iar consultarea națională a fost invalidată de Curtea Constituțională. Acum, urmează votul celor în sutană.

Indiferent ce vor spune cei care nu sunt de acord cu mine, trebuie să precizez că Dumnezeul meu înseamnă iubire, toleranță și respect, iar această nouă scindare a populației, pe care însăși biserica o încurajează, nu duce la nimic bun. Nu voi gira cu votul meu, nici măcar negativ, acest circ pentru care aruncăm bani pe fereastră, doar pentru a alimenta orgoliile unor preoți și politicieni.

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter