Agora

Credința e în noi, indiferent că ne căsătorim religios pe malul mării sau în biserică

By May 24, 2017 No Comments

Multe valuri s-au făcut după ce două vedete și-au pus pirostriile în week-end pe plaja de la 2 Mai. Reacția reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române a fost foarte rapidă. Ei au declarat sus și tare, că această cununie religioasă nu e recunoscută, deoarece este oficiată de un caterisit.

Este o căsătorie falsă, spun preoții

Credința este în noi, indiferent că ne căsătorim pe malul mării sau între patru pereți. Iar dacă dorința noastră este să fie oficiată căsătoria religiosă pe plajă, important este ne vedem visul cu ochii. Caterisit sau nu, un preot tot preot rămâne. Eu una, apreciez că slujba este pur simbolică. Nu degeaba se spune că în fața lui Dumnezeu, toți suntem egali. Cât despre popii caterisiți, pot spune, fără să greșesc, faptul că unii dintre ei au ajuns în situația de a pierde definitiv preoția, doar din motive financiare sau după ce au existat neînțelegeri între aceștia și arhiepiscopie.


Teodosie a caterisit un preot cu har din motive pur financiare
Un exemplu în acest sens, este preotul care m-a căsătorit, Nicolae Picu. El și-a pierdut biserica pe care a construit-o cu mâinile lui în Parcul Tăbăcărie și a fost caterisit, doar pentru că nu a acceptat ca lăcașul de cult să intre în posesia Arhiepiscopiei Tomisului. Banii, ochiul dracului, se spune și nu degeaba. Nicio decizie a lui Teodosie sau a eparhiei nu îi va anula lui Nicolae Picu dragostea față de oameni și harul pe care îl are ca preot. Niciuna!


Biserica se îndepărtează de oameni, nu şi-i apropie
Biserica ortodoxă funcționează, în funcție de interese, cu dublă măsură. În privința serviciilor oferite enoriașilor, ea preferă să meargă după canoane învechite. O hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române interzice oficierea căsătoriilor pe plajă. În februarie 2013, forul BOR a reglementat această situaţie prin invocarea necesității respectării rânduielilor liturgice referitoare la oficierea Tainei Sfintei Cununii numai în locaşurile de cult parohiale.

Pe de altă parte însă, în privința dotărilor și a cerințelor, reprezentanții BOR sunt în pas cu moda. Se plimbă în limuzine de top, au coloane oficiale și vile cu etaj, cer sume fabuloase pentru nunți, botezuri sau înmormântări, au uitat demult de modestie și fac totul pentru a ieși în evidență.

Tocmai de aceea, mulți dintre noi apreciază că biserica și-a pierdut demult harul și menirea. A devenit arogantă , politizată și ahtiată după bani, nu mai este instituția care, prin definiție, ar trebui să reprezinte un exemplu de bunătate, modestie, educație, caritate, frumusețe și simplitate. Este conectată la realitate doar
În concluzie, consider că reprezentanții bisericii trebuie să conștientizeze că a apus vremea în care Biserica îi aștepta pe enoriași cu porțile deschise. Ușile prea mari și exagerat de scumpe nu mai atrag oamenii cu drag înăuntrul clădirii. Nu știu dacă vă mai amintiți de ipostaza penibilă în care s-au aflat reprezentanții BOR după incidentul de la Colectiv, când, în loc să meargă preoții la clubul ars să se roage pentru morți și răniți, afirmau cu aroganță că îi așteaptă în biserică pe toți. Despre asta este vorba, de înțelegere, iubire față de semeni și acceptarea lor exact așa cum i-a lăsat Dumnezeu.

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter