Agora

Abuzurile comise de jandarmi au fost premeditate și ne îndreaptă către un stat represiv

By August 16, 2018 No Comments
Abuzuri jandarmi protest 10 august

Despre abuzurile la care au fost supuși pe 10 august, toți cei peste 100.000 de protestatari din București am stat de vorbă cu avocatul Stelian Ion, deputat USR de Constanța. Parlamentarul participă la multe proteste în Piața Victoriei, iar la acesta, atât el cât și mulți colegi de-ai săi din USR au fost, la fel ca toți ceilalți manifestanți, jurnaliști și turiști străini, gazați, bătuți, stropiți cu tunurile de apă sau băgați în spital.

Imaginea României în exterior este afectată în modul cel mai direct și mai nefericit

Imaginea României este compromisă după incidentele de vineri, 10 august, din București. Organizația Amnesty International cere ca toți cei suspectaţi de fapte penale să fie deferiți justiției în cadrul unor procese corecte. Un politician din Austria a cerut excluderea ALDE din grupul european, iar secretarul general al Partidului Libertăţii din Austria le-a solicitat social-democraţilor austrieci să îşi “întrerupă vacanţa de vară” şi îi oprească pe colegii lor din România să aprobe noi violenţe “împotriva demonstranţilor”. Au existat reacții din partea Germaniei, dar și a Israelului, după ce turiști israelieni au fost agresați foarte brutal de jandarmi. Și reprezentatul OSCE pe probleme legate de libertatea presei a condamnat intervenția brutală asupra jurnaliștilor. Este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat. Există jurnaliști care se duc în zone de război și care nu sunt agresați așa cum s-a întâmplat pe 10 august în București, la Protestul Diasporei. Vor exista și ale reacții, cu siguranță.

Cauzele care au determinat aceste proteste. De ce a ieșit lumea în stradă?

Protestul Diasporei, 10 august

”Peste 100.000 de români din țară și din afara țării s-au adunat în București pentru a protesta, pentru că în ultimul timp, puterea actuală și mai ales partidul de guvernământ a dus România pe contrasens față de drumul normal al democrației și față de drumul european pe are mergeam de câțiva ani în consens. Acum, liderii PSD, mai ales cei care au condamnări penale, cei care au această problemă spinoasă pe care vor să și-o rezolve cu orice preț vor  modificarea legislației penale, nu se mai dau în lături nici măcar de la a critica organismele de genul Comisiei Europene sau GRECO (Organismul Anticorupție al Consiliului Europei), care au spus răspicat că aceste modificări ale legislației nu au nicio legătură cu democrația și cu valorile europene. Aceste persoane aflate în fruntea PSD și acești așa-ziși lideri nu se dau în lături de la a deturna România de la drumul său european și euroatlantic, astfel încât să își vadă interesele, pentru că Europa nu te lasă să îți faci de cap și să nu respecți nicio regulă. Ai ales singur să te alături Uniunii Europene, trebuie să îi respecți regulile, iar dacă nu o faci, vei suporta consecințele.

Pe 10 august s-a pus o bornă kilometrică neagră, în sensul că s-a marcat foarte clar momentul în care România a devenit un stat autocrat de tipul celui condus de Erdogan. Diferențe foarte mari nu mai există, ne așteptăm să fie tot mai intense de acum încolo atacurile  asupra statului de drept, pornind de la subminarea justiției, la subminarea luptei împotriva corupției, a legislației penale.”, mi-a declarat deputatul USR de Constanța, Stelian Ion.

PSD vrea să le ofere puteri sporite jandarmilor

”Nu știu dacă își mai amintește lumea că erau niște proiecte de lege referitoare la activitatea jandarmeriei, prin care li se dădeau puteri sporite jandarmilor. În condițiile în care legislația actuală a permis, e adevărat, prin abuzuri, dar nu s-au dat în lături jandarmii să încalce legile, a le da puteri și mai mari, mi se pare foarte periculos. Acele propuneri vin din partea actualului ministru de Interne, Carmen Dan, iar creșterea puterii Jandarmeriei ar veni în acest ton de stat represiv.

Oamenii nu trebuie să mai aibă dreptul să spună ce gândesc, pentru că dacă vor face acest lucru, chiar în mod pașnic, vor veni în contradicție cu statul pe care și-l imaginează Liviu Dragnea și ceilalți servitori ai săi. Ei îi acuză pe protestatari că vor să facă revoluție și că vor să atace statul de drept. Este exact limita între stat de drept și stat totalitar și suntem la graniță și cu un pas spre statul totalitar, prin aceste agresiuni care au fost menite să descurajeze oamenii să mai protesteze.

Îi deranjează foarte tare pe cei de la putere să fie criticați. Inclusiv în Parlament, în comisii ne iau cuvântul, iar acum se pune problema, la începutul sesiunii parlamentare să se modifice regulamentele, astfel încât să fim scoși cu forța, dacă vă puteți imagina și nu am nicio îndoială că aceste propuneri venite din partea lui Eugen Nicolicea vor trece și vor fi votate. Se va ajunge ca în situația în care nu le va conveni ce spun parlamentarii din opoziție și le iau cuvântul o dată, de două ori, iar aceștia insistă, se va considera că este tulburarea ședinței și vor fi scoși din ședință sau le vor suspenda chiar dreptul de a participa la ședințele comisiilor, pe o perioadă de 30 de zile.”, spune parlamentarul USR, Stelian Ion.

Pericolul să ajungem la dictatură este cât se poate de real și de imediat

”Există și alte modificări ale legislației și toate converg spre aceeași direcție, adică: nu mai avem dreptul să protestăm, nu mai avem dreptul să criticăm, ori libertatea întrunirilor publice este garantată de Constituție și reprezintă un drept fundamental. Dacă ne sunt afectate drepturile fundamentale, nu ai avem de-a face cu o democrație. Sunt persoane în România, care, probabil, nu sunt afectate de acest lucru. Este foarte grav ceea ce se întâmplă și câteodată poate nu ne vine să credem că trăim aceste clipe pentru că România intrase pe un drum bun și dintr-o dată, din senin, ne întoarcem cu spatele și o luăm pe contrasens. Lucrul acesta se întâmplă peste noapte și cei care nu sunt prea atenți la viața publică, nu se uită la televizor, nu se informează din mai multe surse, poate că nu știu. Alții nu sunt deranjați foarte tare, stau pasivi și nu au nicio reacție că ne întoarcem spre dictatură și mai sunt unii, care, și mai grav, încurajează violențele.

Pericolul să ajungem înapoi în dictatură este cât se poate de real pentru că îl trăim acum, zilele acestea. Și dacă stăm cu mâinile în sân vom ajunge acolo și ne vom întreba încă 20-50 de ani cum a fost posibil. Este posibil când stai și te uiți la televizor și în loc să te informezi din mai multe surse,  nu doar pe un canal de știri și nu încerci să judeci și să analizezi cu propriul creier ce se întâmplă, este grav.” ne atrage atenția deputatul Stelian Ion.

Jandarmii au creat o atmosferă de război pe 10 august

”Am colegi care au fost bătuți la acea represiune cruntă. Eu personal am luat gaze lacrimogene și senzația este groaznică. Nu  mai poți să respiri, te ustură îngrozitor ochii, se produce busculadă și oamenii intră unii peste alții. În capitala României, față de peste 100.000 de protestatari pașnici, un număr foarte mare în raport cu cei 20-30 de huligani care ar trebui prinși toți și pedepsiți, trimiși în judecată pentru fapte de violență. E absolut inadmisibil să lovești jandarmi, dar la fel de inadmisibil este și acel atac al jandarmilor asupra tuturor protestatarilor. Pentru că se știa foarte bine cine este în piață, jandarmii au infiltrați oameni în civil printre manifestanți și își culeg informații exact din rândul lor. Ei știau că la fața locului sunt mulți copii, bătrâni, invalizi, nevăzători. Am stat de vorbă cu 3 nevăzători veniți din Constanța, care veniseră ca la o sărbătoare a democrației. Evident, protestam și eram nemulțumiți, dar nu era o atmosferă de război. Atmosfera de război au creat-o jandarmii, prin faptul că pentru 30 de derbedei pe care îi știau dinainte, cu privire la care au primit informații dar pe care nu i-au ridicat atunci când ar fi putut și ar fi trebuit să îi extragă dintre manifestanți. Toată reacția agresivă a jandarmilor trebuia îndreptată doar împotriva acelor derbedei, nu împotriva tuturor protestatarilor.

Facem cu toții plângeri la Parchetul Militar, pentru că ceea ce s-a întâmplat este de o gravitate inimaginabilă. Cei din conducerea Jandarmeriei nu realizează cât de gravă este situația pe care au creat-o într-un mod absolut gratuit, doar pentru a servi intereselor puterii actuale.”, afirmă parlamentarul Stelian Ion.

PSD și politica pumnului în gură

”Aceasta este politica PSD-ului, politica pumnului în gură, care nu mai este doar la nivel ideatic sau la nivelul partidului, ci o extind la nivel de țară. Ei știu foarte bine ce fac, acționează în mod programat, vor să intimideze populația, nu mai vor sub nicio formă  manifestații de acest gen în Piața Victoriei și niciunde în țară, vor să pună batista pe țambal, pentru că în toamnă urmează o altă șarjă de legi date cu dedicație. Modificările la Codul penal și Codul de procedură penală nu au fost încă analizate de Curtea Constituțională, dar vor reveni în Parlament, unele articole vor fi declarate neconstituționale și se dorește chiar o Ordonanță de urgență, așa cum afirma ministrul Tudorel Toader, astfel încât să permită revizuirea dosarelor deja judecate definitiv. Acest nou caz de revizuire intră practic în contradicție cu alte decizii ale Curții Constituționale, care spun că nu poate retroactiva o lege de procedură penală, că nu e o lege penală și nu poate fi asimilată. Chiar ministrul Justiției, în deplină cunoștință de cauză comite asemenea abuzuri și se pregătește încă de pe acum terenul, ca lumea să fie descurajată să se mai ducă la proteste, pentru că vor urma aceste ordonanțe de urgență și aceste legi nenorocite.”  a precizat parlamentarul Stelian Ion.

PSD dorește modificarea Legii electorale, pentru a rămâne cât mai mult la putere

”Și dacă vă imaginați ceva mai grav decât modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, vă spun că vor să se lege și de Legile electorale. Dacă faci modificări la legile electorale în timp ce te afli la putere și știi că îți scade popularitatea prin măsurile pe care le iei, dar le schimbi pentru ați păstra puterea, deja este un atac direct și frontal la adresa democrației din România. PSD are în plan să își ducă la capăt această spălare a dosarelor penale trecute, prezente și viitoare ale infractorilor care conduc acum România, în special membri marcanți PSD și vor mai departe să modifice și Legile electorale, astfel încât să rămână pe veci la putere. Asta înseamnă dictatură.

Nu o să stăm cu mâinile în sân. Pe 11 august, românii au demonstrat că toate acele tunuri de apă, toate bastoanele luate pe spate și în cap, toate gazele pe care le-au inhalat, împreună cu copiii, cu părinții și prietenii, nu i-au dezarmat să iasă în stradă. Ei conștientizează că acesta nu este un tratament normal într-o țară democratică. Mulți oameni înțeleg că suntem pe marginea prăpastiei. Accesele acestea de antidemocrație trebuie tăiate din rădăcini, deoarece, pe măsură ce un astfel de grup periculos și destul de consistent, pentru că în PSD nu sunt doar 2-3 inși, sunt foarte mulți cu dosare penale, sunt foarte mulți disperați care ar face absolut orice să își mențină puterea, banii, averea și libertatea, iar dacă acest grup prinde rădăcini va fi mai greu de înlăturat mai târziu.”, ne încurajează Stelian Ion.

Doar protestele îi descurajează pe social-democrați să comită mai multe abuzuri

Protestul Diasporei, 10 august

Nu trebuie să fim descurajați să protestăm, pentru că aceste manifestări le stau efectiv în gât și îi opresc de multe ori. Multe dintre grozăviile pe care voiau să le facă, nu s-au făcut și n-au devenit realitate, tocmai datorită acestor proteste. La Ordonanța 13 au dat înapoi. Au revenit după aceea și mai dur, dar au mai dat înapoi și la unele modificări la Legile justiției, nu le-au adoptat chiar pe toate, tocmai din cauza protestelor și a atitudinilor critice. Dacă încetăm să protestăm și să mai fim critici, s-a terminat cu democrația în România. Românii trebuie să meargă la proteste, să fie pașnici întotdeauna, chiar și atunci când își iau un baston pe spinare, să fie atenți, să filmeze absolut tot ce se petrece și să nu fie singuri. Unitatea, susținerea și ideile bune care susțin democrația, indiferent că vin din partea partidelor de opoziție sau a grupurilor civice, sunt foarte importante și trebuie sprijinite. La aceste proteste se coagulază partea sănătoasă, atentă și vigilentă a societății românești, care poate face diferența.

Jandarmii trebuie să apere democrația, drepturile și libertățile oamenilor

Este inadmisibil faptul că abuzurile jandarmilor care au avut loc la Protestul Diasporei din 10 august au venit chiar din partea celor care trebuie să apere democrația, drepturile și libertățile oamenilor. Unii jandarmi au recunoscut că a fost un abuz ceea ce s-a întâmplat, dar aceea este o instituție militarizată, iar dacă nu respecți ordinul superiorilor săvârșești tu însuți o infracțiune. Pe de altă parte, nimeni nu stă să te controleze și să te îndemne să faci exces de zel și să lovești persoane nevinovate, care nu au absolut nicio vină și nu prezintă nici un pericol.

Infracțiuni comise de jandarmi și șefii lor, pe 10 august

Tot de la avocatul Stelian Ion, deputat USR de Constanța, am aflat că pe data de 10 august s-au săvârșit multe infracțiuni și s-au încălcat legi.

  1. Infracțiunea de putere abuzivă din partea jandarmilor, care au acționat în mod efectiv pentru a teroriza toți protestatarii pașnici.
  2. Infracțiunea de abuz de putere din partea superiorilor lor, care le-au dat ordine nelegale, care au încălcat Legea jandarmeriei, care prevede că protestatarii trebuie anunțați înainte de ceea ce urmează să se întâmple. Jandarmii ar fi trebuit să ceară să se evacueze piața și să se asigure că toată lumea a auzit și că știe că urmează să se procedeze la intrarea în forță. Lucrurile acestea nu s-au făcut, pur și simplu s-a dat cu gaze către toată piața, fără o avertizare prealabilă.
  3. Infracțiunea de abuz în serviciu și neglijență în serviciu,
  4. Infracțiunea privind împiedicarea desfășurării unei adunări publice. Este nedemocratic să evacuezi o piață întreagă în care protestează peste 100.000 de oameni, mulți veniți de la mii de kilometri, doar pentru că PSD-ului nu îi convine ce scandează acei oameni.

Aproximativ 200 de protestatari au depus deja plângeri la Parchetul Militar, privind ilegalitățile comise de jandarmi la protestele din 10 august și multe organisme internaționale urmăresc modul în care se efectuează cercetările. Important este faptul că toți cei care au avut de suferit nu se lasă dezarmați de aceste derapaje și continuă să meargă la proteste, tocmai pentru a atrage atenția partidelor aflate la guvernare că nu permit confiscarea, de către acestea, a democrației.

Fotografii realizate de Dan Mihai Bălănescu

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter