Agora

​Când sportul nostru național este spartul semințelor în fața TV-ului, e ușor să ne criticăm campionii

By June 11, 2017 No Comments

Că nu ne place sportul, nouă ca nație, se vede cu ochiul liber. Avem multe școli fără săli de sport iar copiilor noștri le procurăm scutire de la medic pentru a nu-i obosi prea tare cu astfel de fleacuri. Preferăm în schimb să-i ducem la McDonald’s la un hamburger sau doi, să îi proteinizăm.

N-avem educație pentru sport și nici măcar nu apreciem efortul campionilor. Și nu la fotbal mă refer, ci la sporturi în care statul nu investește. Pariurile sportive sunt cele care, pentru un oarecare profit, le stârnesc unora care n-au ajuns niciodată pe un teren, interesul pentru sport. Iar dacă cei pe care au pariat pierd, “investitorii” fac spume la gură.

Statul roman, deși a avut ani de-a rândul un Minister al Tineretului și Sportului, niciodată nu si-a dovedit eficiența. În ce stat cvilizat ați mai văzut ca o piscină olimpică să fie transformată în sală de bingo? Nici măcar în Africa.

Îmi amintesc de sportivul român Constantin Poposiți, clasat pe locul 8 în lume la sărituri în apă, deşi se antrenează pe saltele şi bureţi. La 22 de ani, el a impresionat publicul la Campionatele mondiale de nataţie de la Roma din 2009, în finala de sărituri de la 10 metri. Săracul, vede apa doar la competiții.

Despre Simona Halep am auzit atatea lucruri urâte când nu a câștigat meciurile, încât, în locul ei, mi-aş fi schimbat cetățenia. Îi criticăm pe sportivii de performanță când pierd, dar votăm politicienii corupți chiar și atunci când în ziua votului se află după gratii. E un paradox, nu-i așa?

Ne place să ținem cure de slăbire și să încercăm medicamente minune pentru a ne reduce numărul de kilograme, dar să nu dăm o zi pe la sală, că ne stricăm zen-ul.
Doar cei care nu creează așteptări și nu realizează nimic, nu șochează pe nimeni când pierd. Când lumea așteaptă cu sufletul la gură să câștigi, dezamăgirea față de pierderea unui meci e infinit mai mică decât speranța că va urma o victorie.

Măcar “mușchii” creierului dacă i-am tonifia, tot ar fi o realizare.

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Auris Luca

Auris Luca

Journalist, travel and lifestyle blogger, storyteller and copywriter